Как да преодолеете различията между поколенията на работа

Избягвайте да характеризирате хората спрямо тяхната възраст
12 юни 2013 20:11,
1
Как да преодолеете различията между поколенията на работа
Снимка: Dreamstime

Разликата в годините е като счупен мост, който не позволява на двама души да стигнат един до друг. Често вижданията на различните поколения създават дрязги не само в семейството, но и на работното място. В една по-голяма компания вероятността служителите да са на различни възрасти нараства, както се увеличава и шансът да възникнат проблеми в следствие на разликата между поколенията. Общуването с колегите е истинско предизвикателство, особено ако между разбиранията им има пропаст от едно-две десетилетия.

За да върви работата и атмосферата в офиса да е спокойна, трябва да се постараете да преодолеете различията, които имате с по-старите или по-младите ви колеги. Всъщност тази задача не е толкова трудна, стига и двете страни да имат желание да го постигнат. Ето няколко съвета, към които трябва да се придържате:

1. Съсредоточете се върху приликите, отколкото върху разликите. От вас зависи дали ще виждате чашата наполовина пълна или наполовина празна. Запомнете, че вашата гледна точка оказва влияние върху начина, по който нещата се случват. Така че научете се да виждате плюсовете, а не недостатъците. Казвайте си: „Да, ние имаме голям възрастов диапазон, но всички искаме тази компания да успее“.

2. Не се гневете на промяната. Ако вие сте представители на по-старата възрастова група, научете се да приемате нововъведенията. След като всички в офиса използват компютри и таблети, безсмислено е единствено вие да пишете на бял лист. Трябва да се адаптирате към промените, за да може бъдете достатъчно конкурентно способни.

3. Извличайте поуки от миналото. Казват, че ако човек не помни миналото, той е обречен да го повтори. Затова е хубаво по-младите служители да се учат от опита на по-възрастните. Не става дума да ги копират, а да отсяват доброто и лошото от вече изпитани неща.

4. Бъдете любопитни. Успешният човек не спира да се учи. Както вече казахме, по-старите служители трябва да приемат новите технологии. Същото важи и за по-младите служители, които трябва да са наясно със старата технология. Колкото повече човек знае за основата на нещата, толкова по-лесно той ще се нагоди към настоящата обстановка.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: офисразликапоколения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
15
 
! Отговори
Polewak преди 10 години
Различията между служителите не са във възрастта, а в интелекта. Когато двама или двайсет души са с достатъчно развити сиви вещества те винаги ще открият път между тях. Служителите във фирмите тук са или *** пишлемета познати на тоя или оня или изкуфели дъртаци пак спуснати благодарение на незнаен или знаен благодетел. Те взаимно много добре съжителстват по време на трудовия процес. На резултатите от работата им сме свидетели всички, които живеем в България. Не случайно сме в постоянна криза.