Лидерски поуки от джазмени

Джаз музиката и ръководенето на бизнес не са чак толкова различни неща
3 юли 2013 17:55,
0
Лидерски поуки от джазмени
Снимка: Reuters

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че джаз музикантите нямат нищо общо с мениджърите, които ръководят някакъв бизнес, то тези две професии са свързани по много начини.

На първо място джаз музикантите са пъргави и динамични. Те свирят своята музика най-често в група, а самата мелодия има някаква тема, която очертава разнообразен пейзаж от началото до края. Всичко това се случва и на предприемачите – динамика, сюжети, работа в екип.

Ето и няколко невероятни лидерски съвета от музикантите от този "джаз-жанра". Тези бизнес уроци наистина могат да ви бъдат от голяма полза, ако се замислите за минутка.

1. Свирете само по заучените ноти и ще ви изгонят от сцената. Някои мениджъри ще кажат, че в днешната бурна икономика поемането на рискове не е разумен ход, но ако човек не поема рискове, никога няма да успее. Ако играе винаги предпазливо и „на сигурно", той ще стане опасен сам за себе си и бизнеса си.

2. Репетирайте упорито. За всеки час изпълнение на сцената музикантите трябва да прекарат поне пет часа в репетиции. Спортистите правят същото. Защо тогава да не го правите и вие спрямо бизнеса си? Винаги бъдете добре подготвени за това, което ви предстои и няма да сгрешите.

3. Да слушате какво се случва около вас е три пъти по-важнo от това, което самите вие свирите/работите. Ако вие сте този, който говори през цялото време, няма да научите нищо. Слушайте, възприемайте това, което чувате, и използвайте тази информация съзнателно и разумно.

4. Има време да се откроите като солист. Не се бутайте винаги да оглавявате проектите. Давайте път и на другите. Бъдете екипен играч. Който споделя знанията и опита си с колегите си, печели повече.

5. Очаквайте изненади и проблеми. И спрямо джаз музиката, и спрямо живота, не всеки реагира добре и се адаптира лесно. Ако работите в бизнес средите, знайте, че невинаги пътят ви ще е гладък. Затова бъдете готови за препятствията и се опитайте да ги надскочите.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари