Бъдете оптимисти в икономическата криза

Няколко причини защо не трябва да се отчайвате в тези тежки времена
22 авг 2013 08:44, Теодора Драгоева
16
Бъдете оптимисти в икономическата криза
Снимка: sxc.hu

Оптимизмът си има граници, но липсата му води до нещастие. Вярно е, че т.нар. криза изобщо не отминава, че пазарът на труда е много стеснен, че заплатите повсеместно са ниски, че животът е труден, че доверието на чуждите инвеститори към страната ни намалява непрекъснато, че политиците не правят много, за да възродят бизнеса и т.н. Очевидно и прогнозите за близкото бъдеще не са много розови. Но вместо да изпадате в oтчаяние, трябва да разберете, че бизнес средата през определени периоди изпада в несигурност.

Ето и няколко причини да гледате с по-добро око на финансовата ситуация:

1. Няма такова нещо като перфектна икономика.

Нека бъдем реалисти. Хората никога не са доволни от съдбата си. И медиите никога не са обичали добрите новини, а винаги са се фокусирали върху лошите и дори допълнително драматизират по-тежките ситуации. Ако погледнете назад към 2007 г., преди да се заговори за криза, ще видите че много финансови анализатори са предупреждавали, че предстои бедствие за пазарите или т.нар. рецесия.

Нещата никога не са толкова лоши, колкото изглеждат, нито пък са толкова добри, колкото някой се опитва да ви ги представи. Ако имате малък бизнес или сигурна работа и успявате да изкарате прехраната си, значи вие се справяте относително добре в тези времена. Вероятно бихте могли да живеете и по-добре, но би могло да бъде и много по-лошо.

2. Пазарът на недвижими имоти започва да се възстановява.

Да, наистина не се строи с тези темпове, с които се строеше до преди няколко години, но като се огледате наоколо (особено в големите градове), ще видите, че има жилищно строителство, а ако се поинтересувате, ще установите, че хората продължават да теглят ипотечни кредити, за да си купуват нови жилища и потребителски заеми, за да ги ремонтират и обзавеждат.

3. В големите европейски държави кризата отминава.

Според анализите британската икономика си е върнала доверието на потребителите. Френският бизнес е по-добре през последните 15 месеца, безработицата в Испания е намаляла за първи път от две години... Все пак и ние сме част от Европа!

4. Инфлацията не е толкова голяма.

Средната годишна инфлация е около 2%, което не е много. За сравнение, през 2008 е била 14.2%, според данните на Националния статистически институт. Освен това банките стават все по-отворени за предоговаряне на условията за различни кредити и заеми, теглени през последните няколко години, така че човек да може да намали вноските си, спрямо доходите си.

Още оптимистични съвети по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
крив креатив преди 10 години
Когато си на високоплатена държавна работа, винаги можаш да говориш за оптимизъм.
14
0
 
1
 
! Отговори
Es ist mir Wurst преди 10 години
"Бъдете оптимисти в икономическата криза" , та хе гати .Звучи като - "бъдете *** и в криза ,и без криза" !Нормално , след болка идва облекчение , ама при нас си остава само болката и става все по - нетърпима ....
13
0
 
2
 
! Отговори
SP преди 10 години
Защо държавата създава бедност: по 2 причини - едната е банална /алчност и корупция на регулиращите органи/, но втората е: ясното съзнание, че евтино ще купуваш гласове, ако хората са изключително бедни, т.е. ще ги правя много бедни за да купувам евтино гласове /пример - ромите/.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТи на обещания на ЕС и САЩ ли се осланяш? Точно зареди тези споменатите сме в това положение със приятелското съдействие на нашите управляващи! Продадоха абсолютно всичко на Западна Европа и САЩ, а пък братушките ни държат в енергийният си капан. Всичките ни пари излизат извън България. Да не говорим за Турция, която при първа възможност ще ни подаде "ръка"! Все повече се убеждавам, че власт имащите са способни само на броене на пари в кеш. Успех в чакането!
11
0
 
0
 
! Отговори
SP преди 10 години
Освен световната финансова криза в българия ИЗКУСТВЕНО СЕ ГЕНЕРИРА БЕДНОСТ. Държавата "регулира" /непрекъснато увеличава/ цените на стоките от първа необходимост: ток, вода, отопление, горива, а оттам и храна! Хората не могат с доходите си да догонят тези увеличения и така се завихря спиралата на бедността. Така, че тук държавата създава кризата и я задълбочава с годините и това е нейното огромно престъпление спрямо хората.
10
3
 
9
 
! Отговори
paparak преди 10 години
глупости в големите Европейски Държави НЯМА КРИЗА . НЯМА И ДА ИМА . достатъчно е само да видите как един Французин пазарува в супермаркета и ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ.ПАЗАРУВА КАТО ЗА СВЕТОВНО.И ИМА С КАКВО ДА СИ ПЛАТИ.ТОВА НЕ Е КРИЗА.тази приказка за ГОЛЯМАТА КРИЗА е залъгалка за ушите на гражданите на тъй наречения бивш Източно Европейски Блок.И в България няма да има криза но има фактори които удрят под кръста.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При Виденов всички бяха оптимисти и затова го изгониха с тояги. Колкото повече се задълбочава кризата сега, толкова повече хората озверяват, защото нямат време да чакат и да се надяват на приказки и обещания от ЕС или САЩ.
8
2
 
4
 
! Отговори
Vesko преди 10 години
Какъв ти имотен пазар. В момента копуват хората, които наистина са опраяли до това. т.е. млади семейства с дете. И то не всички. Само тези, които могат да си позволят. Повечето са дори под наем. Тъй, че бих посъветвал авторите на статията да си сверят своите източници за достоверност. Ако сме в ситуация на платена статия, мисля, че тогава горния съвет е излишен.
7
1
 
8
 
! Отговори
go to hell преди 10 години
едно е да си на 14 години и да те лъжат безогледно и ти да вярваш , друго е да си на 24 и все още да верваш в нещо си , ама на 34 години вече си дявол ...... добре дошли в ада.
6
1
 
3
 
! Отговори
Някакво преди 10 години
ти сериозно ли, Адам Смит?Един от последните вицове: Песимистът казва: Няма по-лошо от това!Оптимистът му отговаря: Лъжеш се, има.
5
0
 
10
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Съществува една мъдра мисъл, която гласи: "Всеки умира но не всеки живее истински"....
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жестоко !!!! Икономически анализи от тИалото..... май е време да си отворя козметичен салон ( строителен инжинер)
3
4
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
това са глупости за успокоение на бедняците в БГ -1. Няма такова нещо като перфектна икономика.-имате малък бизнес или сигурна работа- Хахха? ами по тази логика не може да имате сигурна работа - особенно в БГ //, че хората продължават да теглят ипотечни кредити, за да си купуват нови жилища и потребителски заеми- това ми звучи като - теглете заеми балъци че банките и лихварите останаха без клиенти ))
2
1
 
7
 
! Отговори
Някакво преди 10 години
Теодора, това наистина ли го мислиш или някой го поръча?Първо се изнесе информация, че безработните са 400 000.После, че 18 000 вече са на работа. Това са 4,5 човека на 100 такива.Ако това е така ?И кое ти подхранва оптимизма?
1
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
1,2,3,4,5,6, вие сте гевреци.