Нещата, които добрите шефове дават на своите подчинени

Вижте какви са качествата на кадърния началник
13 сеп 2013 14:21, Теодора Драгоева
4
Нещата, които добрите шефове дават на своите подчинени
Снимка: sxc.hu

Добрите шефове имат силни организационни умения. Те умеят да взимат отговорни решения и да действат бързо. Те знаят как най-правилно да подредят приоритетите си, така че нещата във фирмата да вървят напред и нагоре. Кадърните началници се интересуват еднакво както от своята компания и клиенти, така и от хората, които работят за тях и под тяхно управление. Добрите шефове показват на своите служители, че те имат бъдеще във фирмата им.

От тези шефове определено има какво да се научи. А ето и кои са най-важните неща, които добрият шеф дава на своите подчинени:

1. Самостоятелност и независимост

Вярно е, че големите организации са построени върху подхода на „оптимизиране", но все пак всяка важна задача заслужава да бъде свършена чрез микроуправленски подход. Тоест, човекът който я извършва трябва да бъде достатъчно ангажиран с изпълнението ѝ, но в същото време да е самостоятелен и независим.

Факт е, че когато на един служител му се даде конкретна отговорност, тогава на него започва да „му пука" повече. Ако той има правомощията зa нещо, той става и по-отговорен по отношение на правилното изпълнение на задачата.

Освен това свободата поражда иновации – раждат се нови, различни подходи. Добрият шеф разбира това и когато е възможно, дава на служителите си самостоятелност и независимост да работят така, както смятат за най-добре.

2. Точни очаквания

Вярно е, че всяка работа трябва да включва определена степен на независимост, но също така шефът трябва да даде ясни очаквания за това как трябва да се работи. Добрият шеф не си мени мнението за подхода на работа през ден. Не може днес да критикува служителя си, че предлага отстъпки на клиентите, а вчера да му е казал, че трябва да го прави. Едно от най-стресиращите неща за работниците е когато шефовете им не знаят какво искат.

Добрият началник задава стандарти и насоки и ако се налага някаква промяна в тях, уведомява навреме подчинените си, като им обяснява защо се налагат въпросните промени.

3. Ясни и смислени цели

Почти всеки служител е конкурентно настроен и иска да бъде най-добрият в екипа. Затова кадърният шеф дава ясни, но и смислени цели на служителите си, като така ги мотивира да искат да бъдат по-добри професионалисти. По този начин той осмисля работата им и дори тя да е скучна и циклична, те има какво да постигат, а това прави надпреварата по-забавна.

4. Чувство за принадлежност

Всеки обича да се чувства част от нещо по-голямо. Човек иска да бъде част от екип, в който се усеща солидарност – група хора, които са превърнати в истински отбор. Затова добрият шеф трябва да умее да сплотява екипа и да въздейства на отделните хора в него.

5. Възможност за личен принос

Ангажираните служители имат идеи. Добрите шефове не пренебрегват с лека ръка тези идеи, а дават възможност на подчинените си да ги предложат и дори да ги превърнат в реалност. Този тип началници се опитват да вникнат внимателно във въпросните предложения, а това кара служителите да се чувстват по-значими за компанията. Добрите шефове оценяват това, че щом служителите правят предложения, значи ги е грижа за напредъка на фирмата.

В сайта на Tialoto.bg можете да прочетете и другите важни неща, които  добрият шеф дава на своите подчинени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Такива шефове в нашата мила Родина вече няма.
2
2
 
11
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
А, пари що не дава! Не щем такива шефове! Отговорности, отговорности, свобода на действие, а пари - НЕ!
1
1
 
9
 
! Отговори
така е преди 10 години
Екипа от специалисти се събра и успокои шефа си некадърник.