Как да елиминирате стреса в професионалния си живот

Какво можете да направите, когато работите под стрес и се чувствате зле?
18 сеп 2013 08:24, Теодора Драгоева
0
Как да елиминирате стреса в професионалния си живот
Снимка: sxc.hu

Има много стъпки, които можете да предприемете, за да премахнете стреса от работното място и да подобрите цялостното си психично и физическо здраве. Преди всичко трябва да разпознаете признаците на живота си, засегнат от стреса. Това е първата стъпка в борбата срещу него. Стресът може да доведе до проблеми с фокусирането и съсредоточаването, до тревожност, главоболие, гняв, косопад, апатия. Той може да причини напрежение в мускулите, възпаление на кожата, алергии, храносмилателни проблеми, умора, и ниско либидо.

Стресът на работното място често води до по-ниска производителност, по-лоша преценка, по-често излизане в болнични, както и в промяна на работния модел към по-лошо. Ако забелязвате някои от тези знаци, много е вероятно да работите под стрес. Добре е да се преборите с този проблем преди той да се е отразил твърде много на здравето и личния ви живот. Ето как:

Действайте директно

Най-добрият начин за справяне с всеки проблем е да си го признаете и да се захванете с него. Ако установите, че нещо конкретно ви причинява значителен стрес в работата, то време е да промените модела. Ако сте много претоварени, не е нужно веднага да напуснете работа, но се опитвайте да си взимате по-чести почивки, по-дълга отпуска и си наложете да не си носите работа у дома, нито пък да оставате след края на работното време.

За хората, които обичат своята работа и държат на кариерата си, ще е много трудно да си наложат тези мерки, но ако го направят, ще установят, че фирмата няма да фалира, няма да ги уволнят и нищо фатално няма да се случи.

Психологични трикове

Има няколко психологични трика, които можете да опитате, ако установите, че ежедневните ви задачи на работното място, ви причиняват най-много стрес. Например, работете в продължение на 20-30 минути, а после си почивайте с някаква физическа активност. Освен това планирайте времето си за комуникация за определен период от деня, например между 17.00 и 18.00 часа (не може цял ден през няколко минути да отговаряте на имейли или да проверявате електронната си поща).

В сайта на Tialoto.bg можете да прочетете още начини, които  ще ви помогнат да подобрите цялостното си психично и физическо здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари