Улеснете прехода от колега към шеф

Как по-лесно да приемете трансформацията от служител към шеф на досегашните си колеги?
10 окт 2013 17:53, Теодора Драгоева
1
Улеснете прехода от колега към шеф
Кадър от филма "Предложението"; Снимка: outnow.ch

Почти няма човек, който да не желае да се развива и да израства нагоре в кариерната йерархия. Ако в даден момент щастието му се усмихне и бъде повишен, то той задължително се сблъсква с негативизма на всички останали хора в офиса. Това е така, защото те започват да завиждат, че не са на неговото място или просто защото той вече е шефът, „който всички останали не харесват“.

Определено една от най-трудните и противоречиви ситуации е именно тази – от колега да се превърнете в пряк началник на досегашните си приятели в офиса. В повечето случаи хората се сблъскват с промяната още в началото – те усещат негативизъм, завист и лошо отношение. Съществува и друга възможност, която също е неприемлива – вашите нови подчинени да не ви приемат насериозно и да не уважават новата ви длъжност.

Преходът от длъжността колега към длъжността шеф може да бъде трудна както за вас, така и за останалите хора. Тъй като вие сте новият ръководител, изцяло ваша е отговорността за постигането на добри резултати. Независимо дали от завист или по навик обаче, бившите ви колеги могат да пречат на успешната работа.

Ето какво трябва да направите, за да се предпазите от грешки и да смекчите прехода от колега към шеф:

1. Осъзнайте, че личните ви взаимоотношения с колегите ще трябва да бъдат трансформирани и да преминат на друго равнище. Направете така, че и те да бъдат наясно с този факт. Не им позволявайте волности и не се отнасяйте снизходително към бившите си колеги. Сега вие сте човекът, който определя задачите, анализира резултатите и дава оценките.

2. Обсъдете с всеки човек поотделно новата ситуация, в която се намирате. Изяснете какви са вашите очаквания и разберете какви са техните. Дискутирайте потенциални проблеми и се опитайте да намерите решение как да ги избегнете.

3. Дръжте се като професионалисти през цялото време. Отнасяйте се с всеки подчинен с уважение и третирайте всички справедливо. Опитайте се да не влагате лично отношение към бившите си колеги, поне докато сте на работа. Не позволявайте на предишните ви приятелства да повлияят на вашите нови управленски отговорности.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: преходшефколега
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най голямата пепелянка от колектива в който работя ни стана шеф.голям зор виждаме но има надежда да я махнат отгоре защото се прочу на високо.просто не може да спре с простотиите и глупоста си.много е енергична.