Защо служителите трябва да са наясно с финансите на фирмата

Разберете какви са предимствата от това работещите да са наясно с финансите на компанията
Обновена: 1 ное 2013 17:33 | 1 ное 2013 17:28, Теодора Драгоева
4
Защо служителите трябва да са наясно с финансите на фирмата
Снимка: sxc.hu

Все още в много фирми съществува огромна пропаст между работодателите и служителите. Добрата комуникация и откритото поведение са сред основните правила за успешен бизнес.

В световен мащаб все по-често се забелязва компании да практикуват нещо, известно като „отворена книга за управление“. Това означава, че шефовете буквално споделят финансова информация със своите служители.

Разбира се, част от финансовите детайли трябва да останат скрити като например индивидуалните трудови възнаграждения на служителите. Отварянето на всички други книги (приходи, печалби, планирани продажби) обаче може да доведе до положителни резултати.

Проучване от 2012 година показва, че само 7% от частните компании в САЩ споделят финансова информация със служителите си. Това означава да се показват редовните актуализации на всяко тримесечие и година.

Според ръководителя на проучването Пол Макдоналд „частните фирми не са длъжни да издават публично финансовите си резултати, но осигуряването на поне някакво указание за служителите, може да облекчи техните съмнения“. Ето и кои са останалите причини, поради които е добре работещите да са наясно с финансите на фирмата:

1. По този начин се подобрява отговорността. С други думи, ако компанията зададе своите очаквания, но служителите не разполагат с начин за измерване на тяхното постигане, това ще ги демотивира. Работещите се нуждаят от доказателство за ползите от своята работа, защото по този начин се чувстват много по-отговорни към това, което вършат.

2. По този начин се стимулират продажбите. Трябва да бъдете откровени за вашите финанси, тъй като това може да подобри вашето финансово състояние. Изследване установи, че фирмите, които разкриват своята парична информация със служителите си, отбелязват ръст от 1 до 2% веднага след това.

3. По този начин се насърчава разбирането. Работещите никога не могат да бъдат напълно сигурни в какво състояние е фирмата, където работят. Някои могат да си мислят, че тя е по-зле, отколкото е в действителност. Други пък биха могли да смятат, че компанията печели много повече от реалното. Така че за да могат служителите да разберат как бизнесът работи, трябва да се запознаят с финансовото му състояние.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 10 години
До гешевГешев, Гешев, елементарно Гешев...
3
1
 
11
 
! Отговори
гешев преди 10 години
освен това, ако хората разберат каква е печалбата, пък какви заплати взимат, най - вероятно е да линчуват работодателите си!
2
1
 
13
 
! Отговори
гешев преди 10 години
кой ти обяснява, казват само, че е криза и няма пари! и трябва да се работи много и извънредно, за да може шефа да си купи нов джип и апартамент в чужбина!
1
0
 
5
 
! Отговори
Усмихнат преди 10 години
Ако служителите на фирма трябва да знаят какво става с финансите на фирмата в която работят, то фирмата трябва да се закрие. Наемниците, ако са умни и способни нямаше да бъдат наемници, а щяха да са работодатели- собственици на фирми. Но не е лошо наемниците да знаят как вървят продажбите на фирмата им и как качеството на тяхната работа се отразява на продажбите.