Как да обясните без срам, че сте безработен

В този случай „Какво правиш?“ и „С какво се занимаваш?“ може да са трудни въпроси
15
Как да обясните без срам, че сте безработен
Кадър от филма "Самоличност на аванта"; Снимка: outnow.ch

Един от най-лесните и банални въпроси „Какво правиш?“ се превръща в изпитание за хората, които към момента са безработни и няма с какво да се похвалят. Този въпрос е уловка и макар да звучи елементарно, всъщност може да ви провокира да си признаете, че в момента не правите нищо.

За съжаление, идентичността на човек е тясно свързана с неговата професия и заетост. Хората, които имат работа, имат и по-голямо самочувствие, дори работата им да не е много високоплатена. Ето защо на човек му е трудно да говори за себе си, когато е в неособено престижната ситуация на безработен.

Разбира се, има варианти да се измъкнете от подобни въпроси или направо да излъжете, че всичко си „е по старому“, но винаги има риск вашият познат да е дочул отнякъде, че в момента вие нямате работа. Затова ви предлагаме няколко добри начина, как да отговаряте на любопитните хора на въпроси, свързани с положението ви към момента:

1. Признайте си, че в момента си търсите работа.

Ако срещу вас стои добронамерен човек (който от своя страна има хубава работа) най-добре е да му споделите, че в момента нямате работа, но усилено си търсите такава и оглеждате всички добри възможности. Кажете му нещо от сорта: „В момента съм на пазара на труда. Да знаеш някакви добри опции, подходящи за мен?“. Никога не може да знаете, дали няма да е точно това човекът, който ще ви издърпа от блатото на безработицата.

2. Кажете, че имате няколко предложения, но ги обмисляте.

Дори и да сте безработни в момента, не трябва да изглеждате супер отчаяни и нещастни пред познатите си. Затова поддържайте тезата (дори да не е вярно), че имате няколко възможности за започване на нова работа, но още не сте решили какво да правите и не сте сигурни, че предложенията ви допадат.

3. Кажете, че се намирате в ситуация „между две работни места“.

Ако виждате, че човекът отсреща не е особено добронамерен, не си признавайте че сте безработен. По-добре кажете, че сте напуснали доброволно работа, за да се посветите на свой собствен проект или на своя лична страст. Този неясен отговор може дори да предизвика завист у другия човек, който едва ли би дръзнал да напусне сигурната си работа, за да преследва мечтите си.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
вени преди 10 години
Aмaн от ръсене нa мозъци! Един грaд нaрод сме,с тaкaвa голямa мaтериaлнa бaзa,a хорaтa дa се или не срaмувaт ,че сa безрaботни.ДЪРЖAВAТA ДA СЕ СРAМУВA И НЕГОДНИЦИТЕ,КОИТО Я УПРAВЛЯВAТ!!!!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не безработен, а свободен, защото когато работиш за друг си РОБ!
9
2
 
13
 
! Отговори
МАКЕ преди 10 години
Ами аз като съм безработен от 10.11.1989, според стандартитите на тъпака надраскал тая "статия", пък пак съм си добре. Спрете да мислите като крепостни селяни!!!
8
2
 
27
 
! Отговори
бачо преди 10 години
И какво като си безработен, трябва да се чувстваш нещастен ли,защото тъпата държава нехае за теб...защо трябва да се насажда такова мнение у хората?Да вярно е няма много работа ,но все пак и не трябва и много да се избира,работиш това което има иначе глад това е!Няма значение инж. ли си какъв си просто положението тук е такова.
7
1
 
14
 
! Отговори
само преди 10 години
то платен драскач в червена медия всъщност работа и занимание ли е?
6
1
 
11
 
! Отговори
умно преди 10 години
а има още по-добър вариант, споделете "кОпам, рина, разтоварвам" и ще ви разберат веднага
5
1
 
50
 
! Отговори
Буда Гоцев преди 10 години
Срам ли ?!Срам ме е само от едно - да работя за 350 лева ! Затова и не го правя !
4
3
 
25
 
! Отговори
Tурист преди 10 години
Отде-наде срам!??!Чия е тази идея?!Изобщо не искам да "работя".Само густо и "Хилтон".
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A итервюиращите,какви комплексари долни са....
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако случайно някой анкетиращ,който прави проучване за безрабтицата,ви засече по улиците.Трябва да сте подготвени да не издадете ,че ще провалим проучването на правителството за високия стандарт на живот :D
1
1
 
50
 
! Отговори
SAUER преди 10 години
Това съвети от Социалното министерство ли са как да се справяме с безработицата?