Как да укротим непослушното дете?

Не с шамари, а с тактика
16 дек 2013 18:00, Мария Дуковска
6
Как да укротим непослушното дете?
Снимка: Sxc.hu

Ако детето ви е от палавниците, които скубят, удрят и плюят, значи съветите, които ще ви предложим биха били полезни за вас. Справянето с този проблем не е никак лесна работа, особено когато става дума за съвсем невръстно дете, което едва проронва по няколко думички, а разбирането на моралните ценности е все още твърде невъзможно.

Агресивното поведение в никакъв случай не трябва да се неглижира. Моменталното реагиране е от изключителна важност още от първите прояви, независимо в каква възраст са започнали. Опитайте се да овладявате гнева си в такива моменти и се старайте да изпълните следните съвети за справяне с фрустриращата ситуация:
 
Използвайте жестомимичен език. Ако детето ви все още не е проговорило, няма да разбере какво точно му казвате. Говоренето и поучаването ще е необходимо в по-късен етап от развитието. Вместо това се опитайте да изградите набор от жестове, които да изпълнявате всеки път, щом немирникът си позволи да прояви агресия. Размахването на пръст или опънатата нагоре длан, придружени със сериозно и сърдито изражение биха били подходящи за подобна ситуация за изпращане на посланието – „Не прави повече така!“.
 
Следващият път, когато сърдиткото ви посегне, хванете ръцете му и му обяснете, (ако сте съгласни със ситуацията в конкретния случай), че колкото и да е ядосан и дори да има право да се сърди, удрянето в никакъв случай не е решение! Детето трябва да проумее, че боят не може и не трябва да е средство за изразяване на гнева и начин за справяне с проблемна ситуация.
 
Не се опитвайте да разисквате проблема с невръстното си дете. Дори да го питате дали ще се почувства зле, ако някой удари него по този начин, няма да го трогнете. У малките деца все още няма развито чувство на емпатия, каквото има при възрастните, така че употребата на подобни асоциации няма да помогне.
 
По-скоро си изградете система от наказания, които да включат механизма на възпиране на агресията, чрез лишаване от някакви блага за детето, не драстични, разбира се! Трябва да сте много внимателни да не прекрачите границата на накърняване на себеуважението на детето. Например, ако удари другото дете заради играчка – губи играчката, или – ако плюе децата на детската площадка се прибира вкъщи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
моите деца са послуш преди 10 години
Едно дете никога няма да забрави, ако са го били като малко, и никога няма да го прости... Има един много ефективен метод: ако детето не слуша или прави бели, или се бие и т.н., наказанието е да седне на стол и да седи там толкова минути, на колкото години е - ако е на 3 години, да седи 3 минути; ако е на 5 години, 5 мин...Изглежда прекалено просто, но за децата най-голямото наказание е да скучаят... С този метод за 3 дена се променя детето, без да е накърнено самочувствието му... Психолозите казват, че за затвърждение на наученото са необходими 21 дена... Не знам... Знам, че една седмица е пр
5
2
 
5
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Тактиката е голяма работа - посягаш уж да му биеш шамар, а го изненадваш с шут в ***.
4
2
 
7
 
! Отговори
7 преди 10 години
Няма как да ги укротим!Навсякъде ни залива агресия и порнография.Такива са новите деца.Нахални и нагли с огромно самочуствие.НЕБЛАГОДАРНИ! Нито бой ги оправя,нито обещания,нито подаръци.И това си има обяснение!Много пластмаса в организма-прави ги хайпъри и събужда агресията.
3
5
 
25
 
! Отговори
т преди 10 години
бий дупенце, да не биеш дупище, така го е казал народа
2
7
 
11
 
! Отговори
ссс преди 10 години
Една паница вино, дроби се хляб и се дава три пъти на ден да закусва, обядва и вечеря бесника.След една седмица такава диета е кротък като агънце и само чака да яде.
1
7
 
16
 
! Отговори
пореден преди 10 години
с шамари с какво иначе ....шамари сега него че после ше шамари тебе ...