Вече завърших, ами сега?

Как да вземете решение накъде да поемете след бала
16
Вече завърших, ами сега?
Кадър от филма "Здрач"; Снимка: outnow.ch

Честито! Вече завършихте училище, а сега накъде? Когато си ученик е лесно – животът ви следва една определена права, мама и тате ви отглеждат и от вас се изисква само да носите „прилични“ оценки и да сте горе-долу послушни.

Казват, че след бала започва истинският живот и той далеч не е толкова розов, колкото си мислите. Но без паника! Изживейте вашата приказна вечер и след това, ако се чудите накъде да поемете, си оставете малко време за размисъл.

Ето и няколко съвета как да определите своята посока занапред:

1. Изтрийте всички заръки на по-мъдрите си близки и приятели от главата си

Край вас със сигурност има доста хора, които искат да ви помогнат. Затова и без да ги питате, те имат мнение за вашето бъдеще. Техните желания обаче често не съвпадат с вашите. Не се обременявайте с нечии други очаквания, а си помислете добре какво ви влече, учи ли ви се нещо, открили ли сте вашия талант и се насочете към развитието на тези неща.

2. Не записвайте глупава специалност, колкото да учите нещо

Често прясно завършилите младежи подават документи във всякакви университети само и само да станат студенти. Това ли искате? По-добре, ако не сте подготвени за Вашата специалност, пропуснете една година, за да се подготвите. Може да се хванете и на почасова работа, за да се чувствате по-независими и да изкарвате някой лев. Така и родителите ви няма да ви натякват, че лентяйствате, и да ви мъмрят, че не сте влезли в някой университет.

Само не пилейте времето си в бездействие. Не забравяйте, че тази „почивка“ е с цел да се подготвите за изпитите за желаната от вас специалност.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Христо преди 9 години
А през годините видях много хора, които не могат да сметнат 2 числа в ексел правилно как станаха мениджъри, фирмаджии и се чудят с кой нов модел да си сменят колата купена миналата година (все пак за цяла година е поостаряла вече). Кой с роднински връзки, кой по втория начин. Разбира се има и хора, които успяха с качества, но основно се случи, защото попаднаха в точния момент, на точното място (с други думи с голяма доза късмет). Същите обаче като нищо уволняват, за да се назначи "наш човек"
11
0
 
0
 
! Отговори
Христо преди 9 години
Ами и аз май ще трябва да се присъединя от към мненията за професионално развитие извън България. Аз за върших 2006-та година, а започнах работа по специалността си през 2004 г. Като погледна зад себе си вече почти 10 години и се оказва, че въпреки визията си, че като си силно мотивиран и кадърен ще успееш, почти нищо не съм постигнал в България. Взимам заплата, която ми покрива разходите и ми позволява нормален живот, но далеч от възможността за отглеждане на деца и собствено жилище (с кредит).
10
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 9 години
До пухчоНапълно съгласен.На някои все космоса им е крив. А други - успяват, без значение дали ще учат в БГ или чужбина.
9
0
 
2
 
! Отговори
пухчо преди 9 години
Като наскоро завършил студент в България - да, супер весело е да си с колеги и да се веселите, но това не трябва да е за сметка на ученето и самоусъвършенстването (което може да е по-важно от ученето). И не ми дрънкайте чужбина мужбина - който може, си го може и в България.
8
1
 
1
 
! Отговори
Не висшист преди 9 години
Те сега повечето знаят какво искат да работят след 4 ти клас :) и ако са достатъчно кадърни ще го учат и работят след това.Университетите преди бяха предпочитани за да не се ходи веднага в казарма след бала. сега като казармата не е задължителна е странно че има такъв интерес към тях...
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Как да вземете решение накъде да поемете след бала"Истината е, че драги ми новоизлюпени смехурковци... трябва да сте наясно много преди "бала".
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зависи от родителите. Тези с повечето пари гледат да пратят децата си в чужбина, за да учат и да се развиват после там. В момента близо 6 години след завършването си вече съм извън България и с *** диплома от БГ университет, който е акредитиран но не се признава в чужбина. Като имаш мама и тате да дават се правиш на "студент" из развитите държави или се напиваш като прасе в Софийския или Техническия. Ако ли не като мен учиш, работиш и се трепеш като ***. Това е бг действителността.
5
0
 
3
 
! Отговори
Не висшист преди 9 години
ще си намерят някой чичко ако са момичета и отиват в УНСС както казават македонците (Учил неучил студент станал). А за момченцата ако имат акъл в главата ще запишат нещо по смислено в софийския, евентуално ако искат да станат истински инженери техническия. Ако ги влече касаплъка може и медицинския. Възможности много за който може :) За тези, които са прекалено готини да учат ще запишат нов български университет или библиотекарския. ***.bg винаги ще търси "Специалисти" :)
4
3
 
11
 
! Отговори
An. преди 9 години
След завършване по най бързият начи вън.
3
3
 
5
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
До faust 3Богатите страни имат големи институти с които търсят методи как населението в колониите да затъпее максимално ! За да може ловците на човешки ресурси да обират каймака от него.
2
2
 
15
 
! Отговори
faust преди 9 години
...сега....мотиката и на полето, че нещо много станахте "ВИСШИСТИТЕ" дето само името ви е такова....аре бегом на тръстиката
1
2
 
21
 
! Отговори
на мама праситу преди 9 години
Трябва дядо да е ***, татю да й милиционер, а мама да е тотаджийка. И френд банкер с мустаки.