Тайните на добрата презентация

Как да презентирате толкова добре, че дълго време всички да говорят за вашето представяне
30 май 2014 15:36, Теодора Драгоева
2
Тайните на добрата презентация
Кадър от филма "Вълкът от Уолстрийт"; Снимка: outnow.ch

Някои хора са страхотни презентатори. Те просто умеят да говорят добре, да изразяват тезата си ясно и точно, да убеждават другите хора. Други хора пък не са родени с презентаторски умения.

Това обаче не означава, че те не могат да се научат да правят добри презентации. Всъщност в тази работа се изисква много практика, за да се достигне високото ниво, към което всеки се стреми. Е, нужни са и някои важни съвети.

Тайните на добрата презентация са:

1. Никога не дръжте лекция. У дома родителите ви са били тези, които са ви държали лекция, когато сте се държали лошо. В университета лекцията е това, което се случва, когато имате предмет при някой наистина скучен професор. В бизнеса лекцията е това, когато презентаторът използва слайдове и говори по точки. Не бива да карате хората да ви слушат, докато вие си четете опорните точки.

2. Играйте с емоциите на хората. Целта на презентацията е човек да предизвика желаната емоция у своята аудитория. В повечето случаи хората са скептични и незаинтересовани. Ето защо човекът, който говори, трябва да умее да променя настроенията и емоциите на аудиторията. За целта структурата на презентацията трябва да минава през различни етапи:

- Привличане вниманието на хората към проблема;

- Споделяне как проблемът може да бъде решен;

- Внушение, че точно вие сте човекът, на когото трябва да се доверят;

- В последния етап хората вече трябва да са убедени, че е нужно да работят с вас.

3. Разказвайте истории. Страхотните презентации винаги са колекции от истории. Една история може да бъде кратка и поучителна или пък интересна и кратка – като анекдот. Историите винаги подбуждат емоционалната реакция на хората, които ви слушат.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Правилният отговор...and here is Uranus.
1
1
 
7
 
! Отговори
Правилният отговор преди 9 години
Вие се питате: Как да презентирате толкова добре, че дълго време всички да говорят за вашето представяне?Ние отговаряме!Правилният отговор е: Като преди презентирането си свалите гащите!