Кои са най-мултиезичните държави в света?

В Южна Африка се говорят невероятните 11 езика!
2
Кои са най-мултиезичните държави в света?
Снимка: freeimages.com

В много страни по света се говори на повече от един език. В повечето многоезични държави обикновено и населението е разнородно, но невинаги. Страхотно е да можеш да разговаряш напълно свободно на няколко езика! 

Тази буквално „езикова смес“ се развива по различни причини – може да е причинена от исторически причини, свързани с колонизация или преселение, поради силно регионални специфики или културно влияние на околни народи или суперсили. 

Кои са най-многоезичните места по света? 

Аруба

Аруба е разположена в далечния Карибски архипелаг, близо до бреговете на Венецуела. Остров Аруба е една от съставните части на Кралство Холандия и поради тази причина холандският език е официален – преподава се във всички училища. 

Освен това се използват интензивно английски и испански език, които също са за задължителни в образователната система. Местното население определя испанския като майчин език, но пък английският е задължителен заради това, че Аруба е туристическа дестинация, и е необходим. 

Люксембург

Когато си говорят помежду си, местните използват люксембургски език, който представлява източнофранконски вариант на немския. Този език се използва не само в Люксембург, но и в Белгия. Официален е от 1984 година – сравнително скоро. 

Френският и немският са другите официални езици, които се говорят задължително в тази изключително малка територия! Официалните разговори в бизнес и правителствена среда стават на френски. В допълнение английският се налага все повече като задължителен в училищната програма. 

Почти всеки човек в Люксембург владее 4 езика. 

Швейцария 

Другата държава, съчетаваща 4 официални езика, е Швейцария. Тя се намира на кръстопътя между няколко основни европейски култури, които в годините оказват изключително силно влияние върху езиците и културата на страната. 

Немският е най-разпространеният език в Швейцария, но не в литературния си вариант, а по-скоро като диалект, превърнал се в швейцарски език. Френският се говори от около 20% от населението на запад, италианският – от 7% на юг. В югоизточния кантон Граубюнден се говори ретроромански, който съставлява около 0,5% от общоговоримите езици. 

Сингапур

В Сингапур също се говорят няколко езика – английски, китайски, малайски и тамилски. Сингапур е етнически разнородна страна, която на практика съвместява 4 официални езика. Английският е основен и универсален, затова почти всички го владеят гладко.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари