Полезни храни, които могат да бъдат и опасни за здравето

Внимавайте с консумацията на бразилски орех!
Обновена: 21 авг 2014 09:33 | 21 авг 2014 09:33, Михаела Лазарова
6
Полезни храни, които могат да бъдат и опасни за здравето
Снимка: photl.com

Познати са ни редица храни и напитки, които носят много ползи за нашето здраве и красота. С всяко нещо, когато се прекали, може да доведе до обратен ефект. Така е и с някои от най-полезните храни, които могат да бъдат опасни за здравето, когато превишавате тяхната консумация.  

Портокали и домати 

Въпреки че са много полезни и с високо съдържание на витамин С, не бива да прекалявате с тяхната консумация. Според специалисти повишеният прием на киселинни храни може да доведе до рефлукс. 

Това е често срещано състояние, при което стомашното съдържимо се връща обратно в хранопровода. Когато тези случаи зачестят, могат да отключат редица други усложнения, като хранопровод на Барет (усложнение на гастроезофагеалната рефлуксна болест, което се приема за преканцероза), разстройство, предракови лезии на хранопровода и други. 

Препоръчва се да не се консумират повече от 2 порции на ден портокали и домати. Ако вече страдате от рефлукс или стомашно разстройство, избягвайте тяхната консумация.  

Риба тон в консерва 

Рибата тон в консерва е не само полезна и вкусна, но често присъства във вашите диетични режими на хранене. Удобна за употреба, с нейната консумация също не бива да се прекалява.  

Рибата тон, освен че е с богато съдържание на омега - 3 мастни киселини, съдържа и живак. Прекомерният прием на живак може да доведе до проблеми със зрението, увреден слух и говор, липса на координация и мускулна слабост. 

Затова, ако се храните диетично, не консумирайте повече от 5 консерви на седмица риба тон или опитайте да я замените със сьомга и морски дарове.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: хранивитаминизапек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
13
 
! Отговори
. преди 9 години
Глупости наколела. Портокалите и доматите създават алкална, а не кисела среда в стомаха. Както и лимонът, между впрочем. А консервираната риба изобщо не е полезна, както и всичко пушено и пържено.пълно е с глупости в статията.
4
1
 
11
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Само пилето от "Градус" е полезно !!!!!1
3
1
 
3
 
! Отговори
Гладен Пеню преди 9 години
Червата куркат !
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече става смешно мога да намеря статия за всяка една храна че довежда до рак,болести смърт.Обаче в крайна сметка нещо трябва да се яде по простата причина че иначе ще пукнем.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, хора, моля ви, не се излагайте! Какви са тези статии? За да се получи рефлукс от домати или портокали, сигурно трябва да се изядат 5 кила домати и 5 кила портокали. Та при такова количество човекът просто ще си повърне и то НЕ ОТ КИСЕЛИНАТА, а от количеството погълната храна.