Знаете ли всичко за виното?

Не всяко вино подобрява здравето
13 мар 2015 19:19, Михаела Лазарова
9
Знаете ли всичко за виното?
Снимка: freeimages.com

Казват, че виното прави хората щастливи. Дали е така? Едно е сигурно - с него романтичните вечери са по-специални и е любимата половинка на хубава храна. Ето няколко любопитни и забавни факти за виното, които може би не знаете. 

Ричард Джулин е специалист по вина, който - само помирисвайки, може да разпознае 43 от 50 вида вино. 

Цветът на виното може да ви разкрие малко за географското разположение, в което е зряло гроздето. По-тъмните и плътни нюанси на червеното вино, както и жълтите нюанси на бялото вино подсказват, че гроздето, от което са направени, се е отглеждало в топли южни райони. От друга страна, по-светлите цветове на напитките подсказват за по-хладен климат. 

Според исторически източници виното е било открито като напитка преди около 6000 години в Близкия изток.
Най-ранните останки от вино са открити в Иран, датиращи от периода на неолита (8500-4000 г. пр. н. е.). Най-старите доказателства за винопроизводство, са открити в Грузия, датиращи от 7000-5000 г. пр. н. е.

Хипократ, който е смятан за баща на медицината, включвал вино като лечебна терапия за почти всяка болежка. Предписвал го при трески, като диуретик, като общо антисептично средство. 

Не всяко вино подобрява здравето

За червените вина е известно, че съдържат много полезни антиоксиданти като полифеноли и ресвератрол, които намаляват риска от сърдечни болести и развитието на рак. Докато за бялото вино се смята, че може да увеличи риска от заболяване от рак, особено на стомашно-чревния тракт. 

Италианско проучване сочи, че жените, които пият по две чаши вино на ден, се радват на по-добър секс за разлика от тези, които не пият. 

Най-старата бутилка вино в света датира от 325 с. Хр. и е открита в близост до град Шпайер, Германия. Тя е изложена в града, в Historisches Museum der Pfalz.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
аз лично нищо не знам за виното, но като изпия две бутилки и то започва да ми разказва за себе си.
6
0
 
5
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Всеки път като прочета думата "антиоксиданти" се сещам за клетите белодробни клетки на пушачите, който запалвайки цигара и вдишвайки катраните и всякаквите отрови карат клетките на тялото си да съберат всичко, всичко що има възможност да се активизира, за да се насочи към белите дробове и да се опита да се бори с отровите.... направо ми мъчно за клетчиците, които се борят срещу отровата, която собственикът или женското *** им натиква ... винаги ме натъжава това.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вие знаете ли, че лозата произвежда онтиоксиданти в изобилни количества само, ако гроздето е нападнато от плесени. В противен случай не би се хабило да синтезира антиоксиданти в големи количества. Така че изводът е, правете вино от грозде, нападнато от плесен. Идеално здравите чепки не гарантират наличие на антиоксиданти.
4
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Аз съм в играта. Здрав дух, здраво тяло, здраво сърце! Идеална!
3
0
 
2
 
! Отговори
do 2 преди 9 години
Мишето не пие вино, тя пие само концетриран сос, подобен на сметаната :)
2
0
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Старият кръчмар на...умиране: -Чеда мои,елате да ви кажа една...важна тайна.Наведете си главите;запомнете,че виното става и от...грозде.
1
0
 
3
 
! Отговори
Баш ми е драго преди 9 години
Мише, ти вино пиеш ли?