Спирам цигарите, алкохола... Как да следваме обещанията си?

Трябва да си поставим реалистични цели, смята психотерапевт
29 дек 2016 09:44, Петя Славова
11
Спирам цигарите, алкохола... Как да следваме обещанията си?
Снимка: архив, Reuters

"Ще спра цигарите. Ще намаля алкохола. Ще се откажа от месото. Ще спестявам". Напоследък сигурно все по-често чувате тези обещания, които хората традиционно правят в края на всяка година.

Доколко обаче е по силите на всеки един от нас да изпрати старата и да посрещне новата година с хиляди заричания и има ли смисъл да създаваме пунктуален план за следващите 12 месеца, коментира психологът и психотерапевт Анна Тодорова.

Тя твърди, че хората правят тези обещания, за да си дадат позволение последните два месеца да правят каквото си поискат. По думите й идеята за тези новогодишни обещания не действа, едва около осем процента от хората успяват да ги спазят.

Това обаче не означава, че не може да си поставим реалистични цели по правилния начин.

"Първо, нека целите да са постижими, мънички, кратки, целенасочени", посъветва Тодорова в студиото на Симеон Белев. Тя посочи, че е хубаво да наслагваме малки неща, за да имаме по-голям шанс да ги постигнем. "Почнете от днес каквото сте решили, но с малки стъпки", препоръча пред Bulgaria ON AIR Тодорова.

Тя обясни, че мозъкът ни е устроен да се фокусира върху негативното и се насочваме върху това какво не е наред и върху това какво не сме постигнали. "Номерът е да тренираме мозъка си, да оценяваме това, което имаме и правим", каза Анна Тодорова.

"Изключително трудно е да променим навиците, които сме изградили през годините. За 4-5 седмици, ако си поставим цел да правим нещо, то ще се превърне в навик и може да стане промяната", коментира психотерапевтът пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Цигарите смърдят! преди 7 години
Който се колебае дали да спира, да спира! Проверено от милиони хора, ставаш по-спокоен, по-здрав и усмихнат! Цигарите - на са'пун!
6
2
 
5
 
! Отговори
на Стефчо съседа преди 7 години
странно как научиха хората да са щастливи с айфон на изплзщане и много магабайти за фейсбук....
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искаш да ги спираш, се спират само от раз, не постепенно. Цигарената мътилка засяга и очите, оттам и мозъчната дейност.
4
3
 
10
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
трябва спрем всичко и само да работим,за да си плащаме сметките,и после пак да работим...не е лош капитализма нали?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цигарите са голяма мътилка в организма. Трябва да се спрат от раз.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми не ги пуши и готово! Защо изобщо коментираш нещо, което очевидно не познаваш???
1
3
 
16
 
! Отговори
Не цигарите преди 7 години
Цигарите единствено могат да се откажат сьс самочуствие! Цигарите подлагат човек на изтоштителна бавна смьрт! Цигарите миришат толкова лошо че предпочитам да сьм някьде в марс отколкото да го мириша и да дишам цигарения дим!