Как да научим детето на целеустременост и упоритост?

Не му спестявайте истината
31 юли 2019 20:40, Михаела Лазарова
4
Как да научим детето на целеустременост и упоритост?
Снимка: Istock

Мнозина от родителите навярно се притесняват, че детето им не е достатъчно целеустремено, липсват му качества като упоритост и настойчивост и търсят начини да стимулират появата им. За да се формират подобни характеристики в детето е необходимо да проявите търпение и да работите в посока да го вдъхновите, без да го карате насила да се променя.

Да насърчим детето да бъде по-смело, по-свободно да изразява себе си и да отстоява вижданията си не е толкова лесна задача, особено ако детето е по-интровертно. Но има начини и стратегии, чрез които да се опитаме. Ще ви запознаем с някои от тях.

Започнете с нещо съвсем малко.

Не стартирайте процеса с амбициозни и големи задачи за детето, а напротив, тръгнете от нещо малко като изпълнение. Поставете му някоя дребна, забавна задачка с кратък срок за постигане. Да направи макет на самолет например или да подреди къщата за кукли, да подреди интересен пъзел. Важното в задачата е да зададете срок, не много дълъг, но достатъчен за изпълнение, без много време за разсейване. Малките цели, които поставяме на децата постилат пътя за разполагане на по-големи и важни цели.

Дайте му възможност да избира целите си

Колкото и да ни се иска да направляваме посоката на желанията на децата, в един момент е редно да им дадем възможност да се изявят. Нека детето предложи задача или зададе цел, която би искало да постигне. Ако това е да кара скейтборд например, макар и да изпитвате огромно притеснение дали няма да се нарани, прикрийте страха си, за да не му го прехвърлите и се опитайте да го подкрепите.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: семействодецаsummer
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Като го научиш че никой не му е длъжен и трябва да се справя сам.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С търкане на билетчета, как!!!
2
9
 
3
 
! Отговори
Драго преди 4 години
Като цяло най-добре е да се избягва наличието на деца - отравят ти живота и ти съсипват кариерата. И за финал, като остарееш те тикват в старчески дом и забравят, че съществуваш.
1
1
 
11
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Не само децата трабва да се научат. Всички трябва да разберат истината - освен ако българинът не стане инициативен и не защитава сам своите интереси, биорейки се за просперираща България, няма да се оправим. А това става като се разпространи идеята. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН.