Кои мисловни капани ни пречат?

Те могат да бъдат силно подвеждащи
10 фев 2021 22:53, Михаела Лазарова
2
Кои мисловни капани ни пречат?
Снимка: Istock

Знаем, че начинът ни на мислене до голяма степен определя нашето поведение и решенията, които взимаме. Склонни сме и да се подведем по чужди мисли. Вижте кои 4 мисловни капана могат да попречат на щастието ни.

Халоефект

Познат още като ефектът на ореола е предубедено общо впечатление за даден човек (обект, явление), което се изгражда въз основа на само една черта от неговия характер, характеристика или външен вид, дадени му от някого, наречен „оценител“.

Според него, хората са склонни неволно да приписват социално желани черти на външно приятни хора. Или казано накратко, понякога се заблуждаваме за някого, че е мил, умен, любезен дори и да не разполагаме с преки доказателства за това. Разбира се, оценката може да бъде и отрицателна за някого, особено когото не познаваме добре, защото трети човек ни е казал нещо негативно за него.

Лошото на този мисловен капан е, че той потиска способността ни да правим реална преценка и в резултат на това да се доверим на някого, на когото не трябва.

Ефектът на езерото Wobegon

Този ефект е познат още като ефекта на свръхувереност. За разлика от самокритиката, която също е погрешен модел на мислене и води до ниско самочувствие, когато е в повече от необходимото, този ефект е положителната илюзия, която някои хора създават за себе си, оценявайки възможностите си „над средното“. Може би всеки от вас има поне по един такъв колега.

В крайна сметка, този ефект вреди на личността, защото тя не вижда собствените си грешки, не смята, че има нужда да се надгражда и да придобива нови познания. В дългосрочен план, такива хора рядко постигат реален успех.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


2
Още от За да се разбираме
20 признака, че сте намерили вашия специален човек
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обичам мацката във бг толкова
1
0
 
6
 
! Отговори
Друг капан преди 2 седмици
Преди много години, в интервю пред телевизионния екран един нашенски тежкоатлет беше попитан какво си мисли в конкретен момент.
Човекът сбърчи вежди и рече: "Мразим да мислим!"

Някои просто избягват да мислят.