10 признака, че шефът и колегите ви манипулират

Манипулаторът омаловажава успехите ви
15 ное 2021 19:33, Михаела Лазарова
27
10 признака, че шефът и колегите ви манипулират
Снимка: Istock

Манипулативното поведение е навсякъде около нас. То се проявява по много различни начини в зависимост от това каква техника използва манипулиращият човек. Терминът „gaslighting“ е един такъв тип манипулация, който няма точен превод от английски на български. Той включва манипулационни техники, които имат за задача да накарат „жертвата“ да започне да се съмнява в себе си, способностите си. Резултатът често е загуба на самочувствие, обърканост, ниска самооценка.

Този тип манипулация се среща навсякъде в отношенията. Може да се наблюдава в интимните отношения, между приятели, в семейството, както и на работа между колеги или между шеф и подчинен.

Когато някой ви тормози на работа по този манипулативен начин, без значение дали е колега или шефът ви, това се отразява не само на качеството ви на работа, но и на психиката ви, на цялостното ви емоционално състояние. Изкривяването на обстановката и обстоятелствата на работа от страна на манипулатора имат за цел да омаловажат постиженията ви, да ви объркат, да ви накарат да се съмнявате в себе си и в крайна сметка да блокират успеха ви.

Кои са най-честите примери за манипулация от типа „gaslighting“ на работа?

1. Манипулаторът ви казва, че никога не е получил презентацията, която е поискал, дори да сте сигурни, че сте изпълнили всички изисквания. Все намира начин да ви критикува – че не е предадена навреме, че не е изпратена с точната разписка, че по някакъв начин не сте синхронизирали кореспонденцията.

2. Манипулаторът става отбранителен, когато започнете да излагате аргументите си. Предизвиква ви да изложите гледната си точка и след това започва да я изкривява, без да приема аргументите ви. Накрая вие започвате да се съмнявате в правотата си, въпреки че усещате, че сте прави.

3. Манипулаторът използва привидно позитивна нагласа, но само за да постигне точката на пречупването ви. Усещате го, когато сте завършили проект, той ви прави комплимент, но е последван от критики, които са безпочвени. Усеща се като комплимент, даден по задължение, но не и искрен.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Манол преди 2 години
Манипулатора може да ми изцеди макарите!
12
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
cignin nemoje da ti bade sef osobemno jivot ne videl pari ima jivee kato skott znaeemgi poveceto ot tyh malko sa tezi deto na istinna jiveyat dobre osobeno restorantite sviknali sa da paradirat i da plastatza vsickooo
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Описаното в статията е слаба работа. Манипулаторът обикновено си организира група слуги, които кара да се чувстват добре около него и ги използва, за да вреди на някоя жертва така, че той винаги да е невинен.
10
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
vav sebe si nikoga ne sam se samnyaval za nisto verno drazbyat pisaniyata nema spor ama tova ne znaci ce vervam na tezi statii i na sefove kolegi i tem podobni prosto se draznim na iseostini rova imam edin shef i toee vav firmata koyato rabotim drugi sefove nemam
9
2
 
2
 
! Отговори
gaslighting преди 2 години
Преводът на български на гореописания психологически похват е завиране там, където слънце не огрява.
8
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
da zastoto nie ne znaeeme ama ima i drugo ama ce strahliv shefff
7
0
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
Дайте координати на таз сърдитата от снимката да я кормим като риба!
6
1
 
1
 
! Отговори
а немам преди 2 години
ни 6еф ни колегиъая сега е прочела книйки как се ловят ми6ки
5
0
 
3
 
! Отговори
играли преди 2 години
сме го отдавна не става номерата сенегалски на атонския клан
4
1
 
2
 
! Отговори
да преди 2 години
не говориме колко 6е си измисли
3
5
 
1
 
! Отговори
радвам преди 2 години
се че си болен от рак *** кефа но сигурно льйе6 за пари
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Манипулаторите са комплексари. Трябва само да намериш какво го комплексира и да го използваш умело. Гаранция ще бягат надалече от теб. Личен опит.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С невъзпитани колеги вече съм на принципа...насилие!!