Кои токсични думи не бива да ползваме във връзката

Те само нараняват
28 дек 2021 23:00, Михаела Лазарова
27
Кои токсични думи не бива да ползваме във връзката
Снимка: Istock

Понякога в комуникацията с партньора си казваме неща, за които не осъзнаваме какво въздействие имат върху него и взаимоотношенията ни. Някои коментари, забележки могат да бъдат изтълкувани погрешно, а ние да съжаляваме на по-късен етап, че сме ги казали. Кои са едни от най-токсичните думи за любовта?

„Не е голяма работа“ или „Ще го преодолееш.“

Може би ви се струва, че тези думи не са токсични, а напротив, звучат окуражаващо, но може би не се замисляте, какво в действителност преживява вашият партньор. За вас неговият личен проблем може да не е нищо особено, но за него/нея да е точно обратното. Подобни токсични думи не само няма да вдъхнат кураж, но ще накарат човека да съжали, че ви е споделил.

„Ти си точно като баща си.“

Или майка си или сестра си, брат си, твоите приятели... По време на конфликт с любимия човек винаги вадим от арсенала си, думи, с които целим да нараним. Дори и половинката ви да се е държала като хората, с които го сравнявате, подобни изказвания, които го поставят на едно ниво с хора, имащи определени отрицателни черти, които вероятно и той не харесва, само би влошило ситуацията, това не води до промяна. И помислете как би се почувствал той/тя или вие на негово/нейно място, ако се окаже, че думите, с които ви атакуват или вие, се отнасят до нещо лично, което ви е споделяно.

„Правиш го грешно. Защо просто не го направиш като мен?“

В определени ситуации, това е поредната токсична реплика, която чуваме или казваме на половинката си, без да си даваме сметка, че може да нараним. Понякога няма „грешен начин“, защото всеки има своята гледна точка. Определено поднесени по този начин съветите, ако целта ви е такава, могат да накарат другия да се почувства омаловажен, да заеме отбранителна позиция. Много по-добре би звучало„ Изглежда, че ти е трудно с това. Имам идея, която може да помогне.“

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
11
 
! Отговори
Токсичния преди 2 години
Дай пари
5
1
 
6
 
! Отговори
Ццц преди 2 години
Щом и Циника го няма да подлага, значи наистина нещо не е наред с коментарите...
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първите няколко коментара са определено на комплексари, на които дори и най-пропадналите жени от селото, в което живеят не биха им пуснали, но пък за сметка на това могат да си фантазират.
3
1
 
5
 
! Отговори
Ми2 преди 2 години
Защо авторката на статията изглежда все едно е пила вече токсичта вода от отходната тръбата на завода за преработка на кожи.Поне е експерт по темата ако е така.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз по-токсична дума от "ковид ваксина" не знам.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мирише на сирене""Махни залепналия слой за да можеш да влезеш""Извинявай,че не ти казах по-рано, но аз съм транссексуален""Майка ми идва на гости"