Синдромът на сварената жаба и как разрушава живота ни?

Кое пречи на това да бъдем щастливи
28
Синдромът на сварената жаба и как разрушава живота ни?
Снимка: Istock

Чували ли сте за синдрома на сварената жаба? Всеки в някакъв момент от живота си попада в ситуация, в която трябва да се адаптира към промените. Може би дори това постоянно ни се случва.

Има обаче случаи, в които ние уж се адаптираме, започваме да живеем по нечии правила, отказваме се да се борим за мечтите си и така, без да се усетим, се оказваме в яма. Какво правите, след като стигнете дъното? Имате ли достатъчно енергия, за да се измъкнете оттам? Да, тези ситуации ни изтощават емоционално и тогава може да се каже, че страдаме от синдрома на сваряващата се жаба.

Според Olivier Clerc, който е автор на книгата Invaluable Lessons from a Frog: Seven Life-Enhancing Metaphors, когато поставим жаба в тенджера със студена вода и започнем бавно да я нагряваме, жабата постепенно ще свиква с температурата на водата.

Точно, когато водата достигне точката на кипене, жабата вече не може да регулира температурата си и започва да се опитва да изскочи от тенджерата. Но за съжаление жабата вече не е достатъчно силна, за да се измъкне, защото е загубила голяма част от своята енергия, за да се приспособи към температурата на водата. В резултат на това жабата умира от кипенето без никакъв шанс да скочи и да се спаси.

Тук големият въпрос, който е важно да си зададем е какво точно е убило жабата в тенджерата? Врящата вода или невъзможността ѝ да реши кога трябва да изскочи?

Още когато водата бавно се е загрявала и е достигнала някаква начална фаза на кипене, жабата е можела да се измъкне без колебание. Въпреки това, докато се е адаптирала към температурата на водата, тя не се е съобразила кога е безопасно за нея да изскочи.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според реалния експеримент с жабата, то тя е изкочила от тенджерата при над поносимата температура за нея. Иначе философията в легендата е истина.
21
0
 
1
 
! Отговори
Дес преди 1 година
На различните хора се случват различни неща. По различен начин се възпитават , на различни неща ги учат, различни неща получават. Случайното стечение на обстоятелствата поставя едни хора в неизгодна житейска ситуация , а други отвежда до добра такава. Не мисля , че има пропилян живот. Всеки си има пътечка и върви по нея. Щом си жив и си живял няма провален живот. Такъв може да бъде само ако човек умре много млад или в детска възраст. Без възможност да си изживее годините.
20
2
 
0
 
! Отговори
abc преди 1 година
Дедото знае няма ли нарязани тикви с различни размери и други посочени няма сащ !!!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па я страдам от синдрома на "Насвареното шкембе", дъвчим и ни моо, па чорбата убава.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът се управлява от векове с хаос и това е точно закона на сварената жаба.Как досега никой не се усети или пак ние сме виновни, че сме глупави?
17
1
 
2
 
! Отговори
бай ганююю преди 1 година
от къде да е чувало стадото за такива психо-манипулации!!!!...на оФСете им дай да блеят по цаля ден в талафончетата,да ги питат как е настроението всичко наред ли е да са постоянно позитивни и усмихнати а вътрешно да са насХрани до ушите и потънали в кредити да не им казват нищо напротив стадото е свикнало да се държат с него мило и позитивно и да му говорят красиви лъжи и да го шХибат позитивно!!!той бате им бойко маХфиота по тАлавизията в прав текс им обясни за синдрома на сварената жаба!!!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жабата е прецакана още от момента, в който са решили да си правят експерименти с нея.
15
0
 
19
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Вярно е, отчасти. Но се забравят фактори като бит, възпитание и социална среда. Откъде знаеш, какво е извън кофата, дали не е огнена жарава? Пък и си знаем : " По-добре врабче в ръката, отколкото сокол в гората."Лесно се обвинява жабата, когато я наблюдаваш от съседния, все още студен тиган.
14
2
 
10
 
! Отговори
Wanderer001 преди 1 година
Ако сам не поискаш да бъдеш сварен, няма как да стане!Човек става роб, защото иска и му харесва да бъде роб - на страсти, на завист, на алчност и т.н.
13
2
 
22
 
! Отговори
Насакото Яката преди 1 година
В България има твърде много сварени жаби. Бавно, ден след ден обстоятелствата подгряват водата в която плуват, но те не обръщат внимание и се оставят на течението на живота. И така в един хубав ден си чукнал 50-те и вече полусварен е късно да промениш живота си, пък и нямаш сили и вече ти е ясно, че е пропилян. Има и такива, които не стигат и до 50-те. Жалко за младите.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По биология първо гледахме и изследвахме как са устроени растенията под микроскоп, а след това правехме операции на жаби, кабинета и лабораторията бяха пълни със стъкленици животинчета във формалин. Под всеки чин имахме микроскопи, които се вадеха и слагаха и отделно един мощен микроскоп за целия клас, сега нямат такива неща.
11
0
 
22
 
! Отговори
С други дуни - преди 1 година
АПАТИЯТА УБИВА!
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остава въпросът; кой вари жаби. И с каква цел...
9
2
 
32
 
! Отговори
555 преди 1 година
По-лощо ще е ако жабата излезе от тенджерата и дойде да ви нарита всичките в парламента по некадърните ви зaдници
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква жаба, какви 5лева?Вече не ви слуша главЪта.
7
10
 
3
 
! Отговори
Дедо ти Бай преди 1 година
Таа Русия ша я затрия! Помагайте бе! За кво ви плаштам куту на пуртес! Язе имам паре и ша давам *** Дубай! И на Киру ша давам! И виъ мое да понамажите! Айде бръже де! Учени сте!
6
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали така се опитаха да сврят Русия. И не се получи. И сега дедото ще го яде Голям заедно с народеца си...
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 Нека ги настаняват, но без държавна помощ тоест от всички нас. Пазарната икономика ще регулира ситуацията.
4
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много неприятна статия, прекалено подробно е описано за жабата. Трябва някакво предупреждение да има за статията.
3
7
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
А бе жабешките бутчета панирани са си много вкусни. И ако има и чесново сосче стават екстра