Кой ежедневен навик може да саботира здравето ви?

Може би дори не подозирате за него
17 окт 2023 22:23, Дарена Найденова
6
Кой ежедневен навик може да саботира здравето ви?
Снимка: iStock

Представете си следната ситуация – станали сте рано, цял ден сте били на работа, след това сте отишли на тренировки или навън с приятели и се прибирате късно вечерта. Нямате търпение да се изкъпете и да си легнете в леглото, за да отпочинете. Часът е напълно подходящ и по ваши сметки, трябва да се сдобиете с точното количество часове сън, за да заредите тялото си за следващия ден. Лягате, но така и не можете да заспите.

Тази ситуация се случва с мен и много хора в моето обкръжение. Независимо колко изморени сме през деня и колко много мечтаем просто да се завием презглава и да заспим, това така и не се случва, когато се приберем. Оставаме будни до късно, след което съжаляваме на сутринта. Казваме си, че следващата вечер ще е различно, но цикълът се повтаря.

Според експерти по съня и психичното здраве, това се нарича „язвително отлагане на съня“ и далеч не е измислена диагноза. Всъщност едно проучване показва, че до 53% от младите хора се оказват в подобен цикъл. Ако прекарвате повече нощи будни, въпреки че се чувствате уморени през целия ден, може да изпитвате точно този проблем.

Какво е „язвително отлагане на съня“?

Язвителното отлагане на съня е решението да пожертвате съня си за малко свободно време. Това е форма на задоволяване, при която хората си „отмъщават“ за дневните си отговорности, като стоят будни до късно, въпреки че знаят за отрицателните последици от недоспиването. Самият избор не е непременно съзнателен, но хората, блокирани в този цикъл, често не осъзнават, че натоварените им дни може да стимулират желанието им да останат будни.

Цялата статия можете  да прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: сън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Безделието ражда всички пороци!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Моята баба ляга в 21:00 и става в 5 сутринта. Аз лягам в 2 и ставам в 1 на обяд
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лъскането на бастунЯ по три пъти на ден. От личен опит го казвам. Един пън на ден е достатъчно. Иначе започвате да треперите.