Празнична трапеза – как да предотвратите стомашните проблеми?

Всичко изглежда вкусно, но не трябва да бъде изядено веднага
23 дек 2023 18:51, Дарена Найденова
6
Празнична трапеза – как да предотвратите стомашните проблеми?
Снимка: iStock

От пуйката на Коледа до шампанското на Нова година, празниците са пълни с вкусни удоволствия, любими храни и натоварен социален живот. Всичко това изглежда забавно и изкушаващо, докато не се появят проблемите със стомаха и храносмилателната драма започне. Може би вече се подготвяте за постоянното подуване и болки в корема от сега до януари или пък се запасявате с храносмилателни ензими и хапчета против газове.

Добрата новина е, че проблемите със стомаха не трябва да са придружаващи ефекти от празничната трапеза. Те обикновено се дължат на специфични фактори и рутинни промени, които настъпват по това време от годината, което означава, че са напълно управляеми.

Какво причинява проблемите със стомаха по празниците?

Липса на рутина

Оказва се, че стомахът ви не е чак толкова спонтанен и подготвен за бързи промени, колкото сте вие. Натоварените графици, ваканционните пътувания и напълно необичайната диета са фактори, които могат да повлияят на здравето на червата. Те работят най-добре в строго определена рутина, особено когато тя включва сън, упражнения и хранене. Ваканционният живот обаче сериозно размества графика ни, благодарение на пътуванията, натоварените срещи с приятели и роднини, както и по-кратките дни. Това може да обърка червата и да доведе до храносмилателни симптоми, особено в подвижността им.

Точно както вашия цикъл на сън и менструален цикъл, червата ви работят най-добре, когато също са в цикъл. Когато се храните в непознато време (например късно през нощта) или тялото ви преминава през общи рутинни промени (като смяна на часовите зони), червата ви може да бъдат засегнати.

Цялата статия можете да прочетете  в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: стомашни проблеми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Например като ядете нормалното за вас количество храна.