15 причини за отчуждението между братя и сестри

Вижте защо понякога сестрите и братята се отдалечават
29 яну 2024 19:53, Теодора Драгоева
19
15 причини за отчуждението между братя и сестри
Снимка: iStock

Отношенията между братята и сестрите са сложни и многостранни. Те често съдържат интригуваща смесица от любов и съперничество. Но тези спорове обикновено се разрешават, поне когато децата живеят под покрива на родителите. Когато братята и сестрите напуснат семейния дом, нещата обикновено се объркват. Въпреки семейните задължения, възпитанието и любовта, различни фактори могат да доведат до отчуждаване между тях, създавайки и емоционална дистанция помежду им.

Разбирането на тези фактори е от решаващо значение за насърчаване на по-здрави взаимоотношения и, когато е възможно, за помирение.

Какво е отчуждение между братя и сестри?
 
Отчуждението на братята и сестрите е, когато те обикновено споделят връзка в детството си, но се отдалечат емоционално и се откъснат един от друг, когато пораснат. Това отчуждение не е свързано само с физическото разстояние. По-скоро става въпрос за ерозия или пълен разпад на емоционалните и релационни връзки.

Отчуждението може да се прояви в различни форми, от намалена комуникация и редки посещения до пълна липса на контакт. Може да включва чувство на безразличие, дискомфорт или дори враждебност. За разлика от нормалното семейно съперничество или случайните разногласия, често срещани в семейната динамика, отчуждението идва с постоянна и дълбока празнина във връзката.

Причините за отчуждението между братята и сестрите са много различни, а разбирането на тези причини е от решаващо значение. Когато тези връзки са обтегнати или скъсани, това може да доведе до чувство на загуба, вина или съжаление. Обръщането към внимание и признаването на причините зад отчуждението между братя и сестри е жизненоважна стъпка към изцеление и помирение:

А ето и 15-те причини за отчуждение между братя и сестри

1. Отчуждение, свързано с конкуренция и съперничество

Конкуренцията, която често се корени в детството, може да продължи и в зряла възраст. Това съперничество може да натовари задълженията на братята и сестрите, независимо дали за родителско внимание, успех или други постижения. Когато братята и сестрите постоянно се сравняват, това може да създаде усещане за неадекватност. Този състезателен дух може да засенчи любовта и подкрепата, които трябва да определят отношенията между тях, ако не бъде контролиран. Тези състезателни чувства могат да се появят отново в зряла възраст в професионални постижения или лични етапи. Разбира се, това само води до допълнително обтягане на отношенията.

2. Семейни роли и очаквания

Семейната динамика играе важна роля в отношенията между братя и сестри. Стереотипните роли, като отговорния най-възрастен или бебето в семейството, могат да доведат до негодувание и неразбиране. Тези предварително дефинирани роли могат да създадат нереалистични очаквания и натиск, което да накара братята и сестрите да се чувстват неразбрани. Когато единият брат или сестра винаги се очаква да бъде гледачът или другият постоянно се възприема като нуждаещ се от грижи, това може да доведе до разочарование и желание за независимост от тези роли, което потенциално води до отчуждаване.

Цялата статия можете да прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: братя и сестри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Причината са парички, имоти и вещи на мама и тате, дори още да са живи.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-често срещаните причини за отчуждение между братя и сестри са тези, които са посочени тук под N13 и N15.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На такъв човек не трябва да се казва нищо лично!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бой за пари земи и имане - нема брат нема сестра по силния бий с бухалката :)))
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко, което подслушва, използва за всява раздори!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При мен провокира интрига!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Човек за човекът е вълк.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И на мен ли се струва познат този почерк!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой търси да направи интрига. Ако не я е направил предварително!
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брата да бий 1 бухалка на сестрата между рогата :)))
4
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Нито брат/сестра, нито братовчеди, те пък най-малко се интересуват от теб. Приятелите повече помагат. Някои компромиси само еснафите ги правят. Някой каже ли ти Семейството са единствените близки хора, значи е еснаф; просто е еснаф.
3
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Животът е низ от обрати, освен от други неща. Всички неща, които предлага, трябва да ги приемаме. Но е по-добре да не се отчуждават, защото да имаш брат или сестра е щастие. Спомни си как, ако е по-големият/голямата те е защитавал от лошите дечица, които стават по-лоши като пораснат и първо си с тях в детската, после в училище. А и в квартала. Най-истинският ти приятел/приятелка, което тези, които са единствени деца, нямат щастието да го усетят. Често приятели/приятелки са повече братя/сестри.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато единият е злобен, алчен и ограничен е пълна катастрофа. Когато родителите си отидат и този индивид веднага иска да завладее всичко от родителите и да очерни другия в съда. Такива хора веднага хукнат към съдилищата, нищо че дори не са се погрижили за родителите си, а някои дори не знаят къде са погребани родителите им.
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако единият е kpaBapофил/байдънoпитек, съвсем нормално е другият да се отчужди. KpaBapофилите са болно мoзъци и с тях няма как да се контактува