8 знака, че един родител е нарцистичен

Родителският нарцисизъм включва и лъжи
29 яну 2024 20:23, Михаела Лазарова
7
8 знака, че един родител е нарцистичен
Снимка: Istock

Семейната среда, в която растем, изгражда до голяма степен нашата нагласа към живота, отношение към себе си. Вероятно рядко се срещат идеалните семейства, в които родителите винаги са обичащи се един друг, обичащи децата си, има хармония и разбирателство, а конфликтите са непознати. Има обаче семейства, в които двамата или единият родител е нарцистичен.

Какво го отличава и дали вие сте били в семейство с такъв?

1. Вашите родители са ви натоварвали с чувството за вина. Вината е стандартен инструмент, който се използва за контролиране на човек, за неговата манипулация. Ако например не направите нещо, което не искате да правите, нарцистичният родител би могъл да ви изреди куп неща, които е правил за вас, с цел да се почувствате зле.

2. Любовта им е била обстоятелствена. За съжаление повечето нарцистични родители контролират другите чрез любов. Когато направиш нещо, с което те се гордеят, любовта им прелива и обратното. Срещате мълчаливо отношение, ако не правите нещата според техните желания.

3. Родителският нарцисизъм включва и лъжи. Доверието, което градим към другите се заражда още в семейството ни. Нарцистичният родител малко по малко показва, че на него не може да се вярва.

4. Отправяне на обиди. В ситуации на напрежение нарцистичният родител често отправя обиди. След преминаване на конфликта, почти никога не би се извинил или би казал, че съжалява до следващият път.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Трифон преди 2 месеца
Тъщата е така спрямо своето 25+год бебе. Няма да пиша за лозето и че имам нужда от помощ за него, понеже така дразня. Вероятно дразня жените с наднормено тегло с този размер М, или с това че съм отворен към пораснали дями. Не знам, за това тези неща няма да ги пиша.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А шамари яки плющи ли нарцистичния родител :)))
1
0
 
3
 
! Отговори
След като прочетох преди 2 месеца
В България повечето родители са такива, каквито са описани в статията.