5 неща, които издават, че майка ви е токсичен човек

Вербално или емоционално насилие
14 мар 2024 19:45, Михаела Лазарова
9
5 неща, които издават, че майка ви е токсичен човек
Снимка: Istock

Токсичното поведение от страна на наши близки, било то родители, деца, партньори или приятели, е тема, която вълнува много от нас. Този тип вредоносно поведение е хубаво да се разглежда от психолозите, когато се налага. Но как да разберем, че в обкръжението ни има такава личност? Как да разпознаем сигналите? Възможно е да усещаме това поведение, но да не сме сигурни, че е токсично и че са необходими мерки за ограничаването му.

Няма термин като „токсичен родител“, но този израз се използва често, когато искаме да обясним поведението на майка или баща, които могат да изиграят ролята на жертва и да саботират успеха на собственото си дете.

Може би следващите редове ще хвърлят светлина върху вашите съмнения, че някой ваш близък всъщност може и да ви вреди. Понякога това може да е дори наш родител, което прави ситуацията още по-сложна и напрегната. Но ако разпознаем признаците, бихме могли да предприемем действия и да се предпазим в бъдеще.

Обвинява ви

Честите обвинения по различни поводи може да бъде токсично и вредно поведение. Напрежението, натрупано в ежедневието, може да накара родителят да прехвърли част от него върху децата си, обвинявайки ги за всевъзможни неща, докато проблемът се корени в тяхната трудност да се справят със задачите си. Това може да е несъзнателно поведение, а може и да е целенасочено. Каквото и да е обаче, то е токсично и трябва да му се противодейства.

Вербално или емоционално насилие

Ясно ни е, че насилието далеч не е само физическо. Неговите форми могат да бъдат психическо и емоционално насилие, които не само влияят негативно върху личността на жертвата, но и рушат връзката между родител и дете. Създават се дълбоки травми, които ще се отразят в бъдеще и на двете страни.

Измамното при вербалното и емоционално насилие е, че то може да бъде под формата на емоционална манипулация и жертвата дълго време да не може да осъзнае, че е подложена на такова вредно влияние. Ако изпитвате колебания за своята ценност като личност заради коментари от страна на вашите родители, много е възможно да сте били или все още да сте жертва на емоционална манипулация.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам отрова за мишки :)))
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има токсичне родители, но децата също трябва да се поставят на мястото на родител, който сам отглежда дете в доста агресивна външна среда, също може да е имало токсичност и върху родителя от собттвените му родители...въобще доста сложно е. И най- вредно е да живееш!:)))
3
6
 
2
 
! Отговори
баща ви преди 1 месец
Дори и по време на социализЪмЪ нямаше такива токсични статии , ...това е срам за всякакви пишешти отре--- !
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата развиват свои интереси и често са твърде заети да отговорят на много изисквания от родителя. Той трябва да прояви разбиране. Понякога развитието на детото остава незабелязано и дори неусетно, което поражда конфликти.
1
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Става въпрос за вътрешно семейни отношения!Токсини са само олигофренчетата който коментират токсични отношения и връзки между хора.