10 причини другите да се възползват от вас

През повечето време се съгласявате и ви е трудно да казвате "не"
15 мар 2024 23:00, Михаела Лазарова
16
10 причини другите да се възползват от вас
Снимка: Istock

Колко често ви се е случвало да се чувствате зле в определени ситуации с определени хора? Имате усещането, че все вие сте виновни, че са емоционално натоварващи и т. н. спрямо вас. Усещате се така, сякаш те се възползват от вас.

Защо се случва това? Вижте 10 причини.

1. Някои се възползват от дълбокото ви желание да им угодите. Хората с дълбоко вкоренена нужда да угодят често дават приоритет на желанията и нуждите на другите пред своите собствени.

2. Ниско самочувствие и липса на самооценка. Начинът, по който възприемаме себе си, често диктува как другите се отнасят с нас. Постоянното обезценяване на себе си ни прави удобна мишена за манипулаторите.

3. Някои се възползват от страха ви от конфронтация. Постоянното избягване на конфликти сигнализира на другите, че могат да пренебрегнат вашите чувства или мнения без последствия и така се възползват от вас.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пази Боже от гадже използвач(ка), ако ти си влюбената половинка от двойката, а гаджето е с теб, защото е преценило, че му е изгодно да те използва. Такова същество може да те подлъже дори и да сключите граждански брак.
9
0
 
8
 
! Отговори
Ако сте начинаещ преди 1 месец
съвсем млад човек, много внимавайте с определен тип персони, когато постъпвате на работа за първи път - това обикновено е колежка от предишното поколение, която си е избрала да се представя в образа на вечна страдалка и се държи така, че да вменява у околните чувство за вина само защото техният личен живот и служебната им кариера се развиват добре. Ще се държи с вас уж мило и добронамерено, но всъщност ще прехвърли на ваш гръб почти всичките си служебни задължения и дори част от домашните такива
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, възползват се от мен, щото съм добра душа, но аз пък се възползвам от други добри души.
7
6
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 месец
Чичо Яшар се възползва от мен, за да задоволява нагона си. Но аз не му се сърдя, това е семейна традиция. А и на мен ми харесва. Ишаллах.
6
5
 
7
 
! Отговори
Деница преди 1 месец
Насила ли ви карат да сте услужливи?Ако това за вас е бреме-не правите услуги на хората и когато ви помолят откажете.По добре откажете,отколкото да лицемерничите насила като многострадална Геновева ,че хората използвали самовлюбената ви, нарцистичната ви особа! Ако хората ви използват-радвайте се значи сте важни.Нелицеприятни пиявици никой не умира да ги търси.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в 90% от случаите когато кажа не на шефа, на следващия ден ме съкращават...
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато зависиш от някого, тежко ти и горко, ако той е използвач.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1. Възпитали са ви да бъдете отзивчив(а) и да помагате, но други пък са възпитани да бъдат използвачи и да мислят, че услужливите са будали; 2. Не сте се научили да разпознавате манипулаторите, но около вас има хора, които още от предучилищна възраст са били научени да манипулират всекиго в своя полза; 3. Все още не можете да си позволите да живеете самостоятелно, а някой от родителите ви е прекалено услужлив и не ви щади, стремейки се да се похвали на околните какво добро и способно чедо има.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България хората са бесни селяндуури и в по-голямата си част бъркат добрите маниери със слабост или желание за угодничество.Изключвам българските политици които за едното потупване по рамото са готови на всичко най-вече да навредят на българите.
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова с когото и да се срещна, първата му работа е да ме плаши, да ме.лъже за да ме подчинява на себе си!! Отвратителни хора!! Когото и да съм мислил за свестен човек, роднина и т.н., с голямо съжаление слеь това разбирам, че това е едно долно нищожество!! Никого не.мога да нарека приятел! За мен приятел означава да мога да мисля на глас пред него!! Такива хора няма! Има клюкари, подлеци, доносници, ***!