Ричърд Гиър отново се застъпи за Тибет

Актьорът напомни за трагичната смърт на свещеник
15 юли 2015 18:08, Петя Славова
3
Ричърд Гиър отново се застъпи за Тибет
Снимка: архив, Reuters

Актьорът Ричард Гиър почете паметта на тибетски монах, който почина в китайски затвор, пред комисия на американския Конгрес във Вашингтон и заяви, че е "скандализиран" от съдбата, която Пекин е отредил на Тибет, предаде Франс прес.

Като размаха портрета на 53-годишния Тензин Делек Ринпоче, звездата от "Хубава жена", будист и отколешен защитник на тибетската кауза, напомни за "трагичната смърт" на свещеника, разгласена от тибетската опозиция.

Монахът беше осъден на доживотен затвор през 2002 година, а след това присъдата му бе променена на 20 години тъмничен затвор. Той бе обвинен от пекинските власти в тероризъм и сепаратизъм, обвинения, които правозащитните организации определиха като скалъпени, пише БТА.

Гиър е председател на административния съвет на организацията "Международна кампания за Тибет". Той бе изслушан от комисия за правата на човека към Конгреса за ситуацията в Тибет. Според актьора "китайското правителство и Комунистическата партия продължават своята репресивна политика".

Комисията, председателствана от представителя на Демократическата партия от щата Масачузетс Джим Макгавърн, почете с минута мълчание паметта на починалия монах.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ТибетРичард Гиър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Браво на хамериканците! Където по кълбото да стане нещо / хубаво лошо/ те са все специалисти, все знаят, все могат, винаги са готови да "помогнат".даже и с" умни" бомби. Не съм наясно доколко Китай и Русия се месят във вътрешните работи на "великите" САЩ. Ако някой знае, моля, нека ме светне!!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Сърбия има бомби, за Русия санкции а за Китай, който окупира и превзе една държава и държи собственото си население в робство има технологии.