Звездният ни рожденик: Васко Василев на 45

Вижте най-интересното за големия български музикант
14 окт 2015 07:09, Красимир Ангелов
15

Снимка: Булфото

На днешният 14 октомври своя 45-ти рожден ден празнува един от най-популярните съвременни български класически музиканти – Васко Василев. Роден през 1970 година в София, той започва да свири на цигулка още на 5-годишна възраст.

На седемгодишна възраст пък свири като солист на Български камерен оркестър в зала България,  а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригент Константин Илиев, първата си дългосвиреща плоча.

За своята дългогодишна кариера той е работил с музиканти като Мадона, Майкъл Джексън, Стинг, Ванеса Мей, Пласиго Доминго, Лили Иванова и други.

Вижте най-интересното за големия български музикант:

И двамата му родители са музиканти. Баща му е цигулар, а майка му - пианистка.

Още от малък той е определян като изключителен талант и на десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория.

Само на 24 години - през 1994 г., става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера — Лондон, с който редовно свири и като солист.

Неговата най-популярна цигулка е „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра в света. Възрастта й е над 305 г.

Имаше дългогодишна връзка с майката на популярната Ванеса Мей – Памела.

През 2011 година става съдия в журито на българския X Factor.

Преподавал е "Роял Колидж" в Лондон, както и в Музикалната консерватория в Испания

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Плам преди 8 години
Честит рожден ден, честит празник !!! Пожелавам на теб и на твоите близки и мили хора много здраве, радост, щастие!! Творчески успехи навсякъде и във всичко, движение само напред и нагоре! Сбъдване на всички мечти, планове и желания! И винаги възможностите да отговарят на желанията.Радвай се се на живота и бързай да правиш любов, радост и добро! :) :) https://youtube/watch?v=QPUZn61IPWI&list=PL7vjZ_WCvgiRWNFBpGqwS4EaUEftsiV1C&index=3
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименZavista ubiva choveka. Radvaite se tche ima koi da proslavia Balgaria. Ako pitate men vsitchki sme izrastli v tai komunistitcheska strana za dobro ili losho. Niamahme izbor i nikoga niama da imame tova e sadbata na malkite narodi.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина е изключителен музикант. Но като мъж е много инфантилен, няма да порасне никога. Той и заради това живя дълго време с жена, много по-възрастна от него....
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
8.Не е казал пееш като магаре !Има един британец в американския конкурс : "Аз мисля , че аз мога да пея"Толкова е безпощадно критичен , че може да те разплаче ! Имаше веднаж едно пълно момиче , изненада всички с гласът си . Него също : но първо я попита , защо си тук , а след изпълнението каза : не вярвах че от това тяло ще чуя такъв глас !! Тя обаче се зарадва много , защото ако той те похвали , значи си нещо ! И му благодари няколко пъти , докато не се усмихна !
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважавам го като музикант, но няма да забравя как сравни една участничка в Х фактор с, цитирам, "русо магаре". Да, всички знаем, че е шоу, че трябва да става смях, но все пак беше стряскащо да го чуеш от един човек, когото си имал за пример.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 24 години , 1994 става най-младия концертмайстор на Кралската Опера в Лондон и неин постоянен солист.За това постоянното му местоживеене е Лондон .
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 Ами ако е така, както ти разбираш от музика , си посредствен !Той е и преподавател в Лондон в Royal Colleage !
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радвайте се, че има българи с които да сме горди и западняците като чуят българин да се сещат за нещо положително, а не за престъпниците които вилнеят из Европа!
3
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Което показва, че стилът музика за съжаление няма нищо общо с възпитанието на човека. Беше един от съдиите в X Factor, които от всички досега се държаха най-просташки с участниците.
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е жив и здрав и на хубав ден се е родил ! Гледала съм го много пъти в зала България и НДК, истинско удоволствие.
1
10
 
9
 
! Отговори
55 преди 8 години
Бенгалски огън!