Култовият Белий Ден: Kонкурсите ме изваждат от мързела!

Фотографът на руския хайлайф пред Dnes.bg
29 ное 2016 10:22, Александър Попов
2
Култовият Белий Ден: Kонкурсите ме изваждат от мързела!
Снимка: личен архив

Григорий Горячев, познат в цял свят повече с артистичния си псевдоним – Белий Ден, е толкова фотограф, колкото и художник. Започва професионалния си път като фоторедактор в списание, но бързото развитие на дигиталните технологии за обработка на фотографии го тласкат към художествената фотография. И още преди десетилетие започва да развива своя уникален стил.

Много ретуш и специални ефекти, нереални картини и скрити послания. Неслучайно само в последните години пред обектива му с желание позира почти всеки популярен човек в родината му – от политици, през журналисти, спортисти, модели, актьори и др. Едновременно звезда и бунтар, той признава, че любимите му модели са нестандартните и често работи с агенции за модели с големи размери.

А изложбите му съчетават както кинематографични образи, така и интерактивни преживявания – в последната например изследва различните женски архетипи и всяка фотография има собствен аромат. Всяка година работите му получават десетки награди в международни конкурси (само през 2016 са над 15), но често е и от страната на оценяващите – жури е на Moscow International Foto Awards (MIFA) и Tokio International Foto Awards (TIFA).

Белий Ден пристигна в България, за да промотира честното и прозрачно провеждане на онлайн състезания и в частност VIPA 2016 – онлайн конкурс, организиран от българския конкурсен хъб Voubs.com, с международно жури от 10 държави и участници от цял свят. VIPA'2016 търси най-добрите фотографии в шест категории, а наградният фонд на конкурса от 41 000 евро го поставя сред най-големите онлайн състезания в света. Още за него – от Белий Ден.

Съчетавате множество професионални роли – разкажете малко повече за себе си?

Казвам се Григорий Горячев - артистичният ми псевдоним е Белий Ден. В Русия съм популярен най-вече като фотограф. Работя в Москва, където съм базиран от 14 години и съм осъществил десетки самостоятелни и групови изложби. Съучредител съм на Асоциацията на професионалните фотографи в Русия и съм член на Асоциацията на рекламните фотографи. Участвам и журирам в международни конкурси и съм преподавател по фотография за начинаещи и напреднали.

Снимате доста известни личности. Разкажете ни малко за тях, споменете няколко имена?

Много са. До този момент имах много интересни проекти, в които включвах хора от музиката, политиката, спортисти. Наистина много дълъг списък. Снимал съм Алла Пугачова – знам че тя е много популярна у вас, но авторските й права не ми позволяват да покажа фотографията. На първи прочит се сещам още за Светлана Хоркина – гимнастичка, световен и олимпийски шампион, Ирина Хакамада – политик, близка на покойния Борис Немцов, Сергей Зверев – певец и шоумен. Роза Сабитова "Сватята" – неин персонаж в хумористично ток шоу, Тамара Гвердцители – грузинка, уникална певица, пее на осем езика... Наистина са много.

Лесно ли ги склонявате да застанат пред обектива? Те често са много суетни...

Не е лесно, предпазливи са, а и имат много ангажименти. Струва ми се, че най-често идват от любопитство. Искат да видят какво ще е следващото, как ще изглежда реалността, пречупена през специфична нова призма...

Има ли истински папараци в Русия и по-конкретно в Москва?

Не. Имаше едно специализирано списание. Но знаете ли, много от звездите сами се обаждаха на папараците и съобщаваха: аз ще бъде тук и тук. Нагласена работа. Днес работата на папараците се иззема от жълтите сайтове и телевизионните реалити програми.

Имат ли звездите специфични изисквания към вас?

В процеса на работа, изненадващо за мен самия установих, че колкото по-голяма е звездата, толкова по-малко изисквания има. Най-голямата звезда, която съм снимал – няма да кажа коя е – дойде наскоро с абсолютна точност в студиото ми, събу си токчетата, обу пантофите и каза "Давай, работи!". Феноменален професионалист!

Кой е вашият кумир във фотографията?

Късните работи на Ани Лейбовиц. Ранните й работи – когато снима Rolling Stones например, не ги разбирам. В момента любимото ми направление в изкуство е барокът.

Доколко е важен процесът на гласуване в международните конкурси?

Според мен това е най-важното. Доста дълго категорично отказвах да участвам в такива, защото 90% от конкурсите са абсолютно манипулирани. А в същото време таксите за участие не са никак малки. Напоследък обаче има конкурси, които обърнаха по-голямо внимание на гласуването и аз постепенно започнах да участвам в онлайн конкурси. Тази година вече имам 15 награди от такива. Закачам си всяка диплома в ателието пред компютъра, защото по природа съм доста мързелив, а работата по обработката на една снимка продължава с дни. И като ги гледам, се вдъхновявам да продължавам.

Защо се съгласихте да станете част от международното жури на VIPA’2016?

Защото този конкурс и конкурсният хъб Voubs.com са уникален проект! Никога не съм виждал до сега така организиран конкурс. Самото сформиране на крайните резултати включва гласа на журито като най-тежката част от вота, но и потребителите имат глас. И не само! Броят преглеждания на дадена снимка се отчитат – софтуерът отдава значение и на това доколко фотографиите са интересни на публиката. Страхотно е! От това има нужда фотографията – снимките и младите автори да стават по-популярни. Да не говорим, че платформата е много удобна, достъпна и функционална.

Какво ви привлича в една фотография?

Винаги казвам на моите ученици, че преди да заснемат един обект (дори да не става дума за човек), те трябва да проучат историята му и да се помъчат да разберат какво ще стане след това. Без въображение и история, те няма как да докоснат емоционално гледащия. Аз гласувам за снимки, които ме докосват и които ми говорят.

Автор: Елена Пенева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така сорроасоидната *** още не е гракнала хорово? Успял руснак, статия хранилка. Снегът явно парализира рептилите и слугите им.