Юбилярът Стефан Данаилов - откровено за болката и любовите

Актьорът отбелязва 75 години с книга и филм на Георги Тошев
Обновена: 7 дек 2017 18:22 | 7 дек 2017 18:15,
20
Юбилярът Стефан Данаилов - откровено за болката и любовите
Снимка: Личен архив

"Това съм аз", казва Стефан Данаилов, след като гледа лентата на Георги Тошев - "Монолог", прожектирана вчера в кино "Одеон". Героите в нея са от всички филми на Мастера - от 10-годишния Веско от "Следите остават", майор Деянов от "На всеки километър", инструктора Яким от "Дами канят" до "Фамилията". Те говорят, а Стефан им отговаря.

Идеята за филма, който ще се излъчи на връх 75-я му рожден ден - 9 декември по bTV, е на Георги Тошев. Журналистът е и автор на "Романът на моя живот" - автобиографията на Стефан Данаилов, която ще излезе в същия ден. Премиерата ще се състои в Народния театър "Иван Вазов" в столицата.

Тя е писана от Мастера в съавторство с журналиста и продуцент Георги Тошев, на базата на много интервюта, спомени и снимки – от детството до днешни дни. В нея има любов, болка, вина - много лични и професионални истории. Сред тях е и тази за отношенията на Данаилов с Аня Пенчева, пише "България днес".

"Нашата история беше истинска, повече от обикновен флирт - казва той. - ... Аня е другата жена, която съм обичал истински. Мери (Мария Данаилова - покойната съпруга на актьора, б.а.) разбра това и го преживя много тежко.

А и мен ме измъчваше съвестта: мисълта, че трябва да оставиш един човек заради друг, не ми даваше спокойствие. След началната еуфория дойде отрезвяването, а в тази фаза започваш да си задаваш много въпроси. Готов ли си за нов живот? Накъде отиваш? Аня беше умно момиче. Поговорихме и се разбрахме. В края на краищата има една прозаична фраза: "Важно е кой ти пере гащите".

"Връзката с този мъж беше тайна само за нас двамата - откровена е Аня Пенчева. - Той беше на 40 години. Изпя ми "Колко е страшно да бъдеш влюбен на 40 години" и "Моето мъжко момиче". Аз му изпях "Не остарявай, любов". След което съпругата му дойде в театъра и каза в кафето: "Аз съм жената".

Мои "добри" колежки ме поканиха на нейната маса. Единственото, което можах да кажа тогава беше: "Така ли? Той никога не ми е споменавал, че е женен". След години и аз станах съпруга. Един ден си помислих: "Боже, какво ли ще стане, ако аз съм на нейно място! До този момент нищо не е станало. Дано Бог ме предпази".

"Какви жени, какви актриси бяха всички, с които съм снимал! Целувал съм ги с обич. Някои повече. Понеже не съм чувал да споделят публично нашите отношения, ще спестя подробностите. Но не беше само колегиално партньорство", признава 74-годишният актьор, който до последно остава с Мери.

"Не знам доколко успях да я убедя, че тя е моят избор в живота. Отнесе чувствата със себе си. И мисля, че ми прости", казва Данаилов, който още се терзае от вина. Според автора на книгата актьорът и Мери са имали възможността да станат родители на собствени деца, но "не му било времето".

Ирен Кривошиева е друга жена в живота на актьора, с която се запознава по време на снимките на филма "Поема". Но на 9 декември тя и общият им син Владимир няма да присъстват за рождения ден и премиерата на книгата на Ламбо. В този ден, в САЩ, Владимир и приятелката му ще се сгодят. На събитието ще присъства само Ирен и съпругът й Николай.

А историята между Данаилов и Кривошиева се базира на страст, която бързо угасва. Той дори не подозира, че ще става баща. "Срещнах се с Ирен с идеята, че ще я накарам да направи аборт. Обясних й, че имам семейство и жена, на която държа. Нямах намерение да променям живота си. Тя ми обясняваше, че няма да имам никакви ангажименти към детето.
След това уж направи спонтанен аборт. Не искам да я обвинявам, но според мен добре го инсценира", споделя спомените си актьорът. Когато научава истината, Мария - съпругата му, развива диабет. Тя дълго не иска да приеме истината, докато мъжа й не признава публично, че Владимир носи неговата фамилия.

В същото време актьорът се грижи и за сина на Мария от брака й с Вили Цанков. Приема като свое дете Росен Цанков и е до него и тогава, когато младият мъж заболява от полиневрит. Дори намира труднодостъпните лекарства от чужбина и спасява момчето. "С Мери се отчаяхме, не бяхме на себе си", припомня си Стефан Данаилов най-трудния момент в семейството, който го отвел заедно със съпругата му и при Ванга.

Друг лош момент в живота на актьора е участието на Ирен и Владимир във "ВИП Брадър". "Тогава ми останаха най-близките приятели - Андрей Баташов, Емануела Шкодрева и Евелина Борисова. Дори ми пуснаха тайна бележка, на която пишеше: "Ние сме с теб", разкрива още Мастера.

Според близките му именно след това той става жертва на коварното онкологично заболяване, което в момента държи в ремисия. "Болестта ме промени, тя ме накара да си отворя очите за много неща и в някаква степен съм благодарен, че ми се случи. Радвам се, че съм жив", казва Ламбо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
3
 
! Отговори
Нещо преди 5 години
Ако някой има връзка с много, много вероятно е да се разболее от различните болести от всички, които са били с другите. Ако един мъж търси други, значи не заслужава жена си. Ако цени леки жени, значи не харесва стойностни жени. И не е за последните. Талантът е едно, личния живот друго. Трябва увереност да искаш точната жена.
18
3
 
2
 
! Отговори
Някой преди 5 години
.Лично мнение: Не е трябвало да остава при Мери, защото ТЯ е заслужавала по-добър и всеотдаен човек. За да е искал с други, значи е търсил друга любов. Не е трябвало Мери да се лишава от всичко, за да угажда. Трябвало е той да се грижи за нея, за прически, за рокли, за внимание. Тази жена е заслужавала многи по-различно отношение. Посветила си е живота... И ето сега тя няма живот...Дано отгоре му е пак ангелче.
17
4
 
3
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Дано в книгата си да е казал всичко... Като артист общо взето нещата са известни. Талантлив, обичан. Като преподавател също. Но в БСП е между "Къде си вярна ти любов народна", с която повдигаше духа на нейните членове и партийното задкулисие, в което твърдо влезе след 2000 г. Дано се покае...
16
6
 
5
 
! Отговори
Тихомир Димитров преди 6 години
Най-добрият!
15
2
 
6
 
! Отговори
еми, да преди 6 години
Тя, Аня през кой ли не мина??!!
14
10
 
7
 
! Отговори
clown007 преди 6 години
Юбилярът Стефан Данаилов - откровено за болката и любовите...и този галеник от соца е събирателният образ на "морален" другар за подражание....хахаха...завалията използват го за стръв за ловене на баламурници по изборите.
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям е, велик е!Но нищо човешко не му е било чуждо!
12
11
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Абе, използвал е положението си да бодне нещо младо и крехко.
11
9
 
12
 
! Отговори
Въпросе!!! преди 6 години
Какво значи на държавна хранилка? Ти на каква си на ,,африканска" ли?Не съм му адвокат но чест му прави че не се пребоядиса като много други.Добър актьор и добър човек.А хранилката си я е изкарвал с работата си.За неговата ,,работа" и ангажименти заплащането е едно,за твята работа /ако някога си работил/ е явно друго.А лечението всеки сам си избира.На,,А.Сахаров" лечението не е лошо-напротив.Но трябва да си го преживял.Стига злоба ,тя ще ти донесе и на теб нещо лошо,ако продължаваш да хленчиш
10
14
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Какво ще каже "актьорът", цял живот на държавна хранилка, на хората, които немогат да си позволят да се лекуват от рак във Франция?Иначе във високопарните слова, менторството и поучителното държание равни нямате, ама като почука оная с косата на вратата - припкате във Франция и Германия.Лицемери!
9
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен това е един от най - чистите хора в българската политика. Чистотата всред артистите е относително понятие - там всеки спи със всеки. Но е качествен човек. Независимо от това, че е комунист. Човек може и да е качествен без значение от партийната принадлежност. В действителност, всред демократите, герберите и другата *** не позавам и един качествен човек. Може би Лерката Симеонов, но не е сигурно и там.
8
12
 
32
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Най-харизматичния и най-истински наш артист, професор и преподавател! Да се заклеймява такъв талант и постоянно да се вади от нафталина онова "Збогом" написано в книгата за съболезнования на прощаването с Катя Паскалева, сгрешено от мъка и превъзбуденост, е цинично и недостойно деяние на дребнави хора, които не спират да се мъчат да го унижат, но не би... Стефан Данаилов е откровен и себекритичен, като сам си порицава грешките. Много нисък поклон пред мастер Данаилов!
7
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имал е вкус човека . Аня е страхотна жена , а Стефан Данаилов е икона за мен .Симпатяга, арабия , човек със всички свои слабости
6
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина беше голям актьор и БГ киното нямаше да е същото без него. Но с влизането си в политиката се изложи тотално и събра доста негативи и омраза от някогашните си почитатели, а образът му можеше да остане чист и неопетнен в сърцата на хората, ама пусти ламтеж...
5
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям е, да е жив и здрав!
4
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека Стефан Данаилов да има крепко здраве.
3
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунист гаден.Анатемосани сте от св. патриарх Тихон през 1918 г. и няма да видите добро докато не се покаете за престъпленията и убежденията си.
2
21
 
16
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Голям актьор и нормален хубав човек.Заедно сме били на сбирки в РК на БКП като партийни секретари и след промените когато правеше износ на агнета.Желая Ви Здраве и Дълъг живот,Другарю Данаилов!
1
40
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Збогом, що не си гледаш старините, ами се излагаш?