Юбилярът Стефан Данаилов - откровено за болката и любовите

Актьорът отбелязва 75 години с книга и филм на Георги Тошев
Обновена: 7 дек 2017 18:22 | 7 дек 2017 18:15, Надежда Йосифова
20
Юбилярът Стефан Данаилов - откровено за болката и любовите
Снимка: Личен архив

"Това съм аз", казва Стефан Данаилов, след като гледа лентата на Георги Тошев - "Монолог", прожектирана вчера в кино "Одеон". Героите в нея са от всички филми на Мастера - от 10-годишния Веско от "Следите остават", майор Деянов от "На всеки километър", инструктора Яким от "Дами канят" до "Фамилията". Те говорят, а Стефан им отговаря.

Идеята за филма, който ще се излъчи на връх 75-я му рожден ден - 9 декември по bTV, е на Георги Тошев. Журналистът е и автор на "Романът на моя живот" - автобиографията на Стефан Данаилов, която ще излезе в същия ден. Премиерата ще се състои в Народния театър "Иван Вазов" в столицата.

Тя е писана от Мастера в съавторство с журналиста и продуцент Георги Тошев, на базата на много интервюта, спомени и снимки – от детството до днешни дни. В нея има любов, болка, вина - много лични и професионални истории. Сред тях е и тази за отношенията на Данаилов с Аня Пенчева, пише "България днес".

"Нашата история беше истинска, повече от обикновен флирт - казва той. - ... Аня е другата жена, която съм обичал истински. Мери (Мария Данаилова - покойната съпруга на актьора, б.а.) разбра това и го преживя много тежко.

А и мен ме измъчваше съвестта: мисълта, че трябва да оставиш един човек заради друг, не ми даваше спокойствие. След началната еуфория дойде отрезвяването, а в тази фаза започваш да си задаваш много въпроси. Готов ли си за нов живот? Накъде отиваш? Аня беше умно момиче. Поговорихме и се разбрахме. В края на краищата има една прозаична фраза: "Важно е кой ти пере гащите".

"Връзката с този мъж беше тайна само за нас двамата - откровена е Аня Пенчева. - Той беше на 40 години. Изпя ми "Колко е страшно да бъдеш влюбен на 40 години" и "Моето мъжко момиче". Аз му изпях "Не остарявай, любов". След което съпругата му дойде в театъра и каза в кафето: "Аз съм жената".

Мои "добри" колежки ме поканиха на нейната маса. Единственото, което можах да кажа тогава беше: "Така ли? Той никога не ми е споменавал, че е женен". След години и аз станах съпруга. Един ден си помислих: "Боже, какво ли ще стане, ако аз съм на нейно място! До този момент нищо не е станало. Дано Бог ме предпази".

"Какви жени, какви актриси бяха всички, с които съм снимал! Целувал съм ги с обич. Някои повече. Понеже не съм чувал да споделят публично нашите отношения, ще спестя подробностите. Но не беше само колегиално партньорство", признава 74-годишният актьор, който до последно остава с Мери.

"Не знам доколко успях да я убедя, че тя е моят избор в живота. Отнесе чувствата със себе си. И мисля, че ми прости", казва Данаилов, който още се терзае от вина. Според автора на книгата актьорът и Мери са имали възможността да станат родители на собствени деца, но "не му било времето".

Ирен Кривошиева е друга жена в живота на актьора, с която се запознава по време на снимките на филма "Поема". Но на 9 декември тя и общият им син Владимир няма да присъстват за рождения ден и премиерата на книгата на Ламбо. В този ден, в САЩ, Владимир и приятелката му ще се сгодят. На събитието ще присъства само Ирен и съпругът й Николай.

А историята между Данаилов и Кривошиева се базира на страст, която бързо угасва. Той дори не подозира, че ще става баща. "Срещнах се с Ирен с идеята, че ще я накарам да направи аборт. Обясних й, че имам семейство и жена, на която държа. Нямах намерение да променям живота си. Тя ми обясняваше, че няма да имам никакви ангажименти към детето.
След това уж направи спонтанен аборт. Не искам да я обвинявам, но според мен добре го инсценира", споделя спомените си актьорът. Когато научава истината, Мария - съпругата му, развива диабет. Тя дълго не иска да приеме истината, докато мъжа й не признава публично, че Владимир носи неговата фамилия.

В същото време актьорът се грижи и за сина на Мария от брака й с Вили Цанков. Приема като свое дете Росен Цанков и е до него и тогава, когато младият мъж заболява от полиневрит. Дори намира труднодостъпните лекарства от чужбина и спасява момчето. "С Мери се отчаяхме, не бяхме на себе си", припомня си Стефан Данаилов най-трудния момент в семейството, който го отвел заедно със съпругата му и при Ванга.

Друг лош момент в живота на актьора е участието на Ирен и Владимир във "ВИП Брадър". "Тогава ми останаха най-близките приятели - Андрей Баташов, Емануела Шкодрева и Евелина Борисова. Дори ми пуснаха тайна бележка, на която пишеше: "Ние сме с теб", разкрива още Мастера.

Според близките му именно след това той става жертва на коварното онкологично заболяване, което в момента държи в ремисия. "Болестта ме промени, тя ме накара да си отворя очите за много неща и в някаква степен съм благодарен, че ми се случи. Радвам се, че съм жив", казва Ламбо.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Нещо преди 5 месеца
Ако някой има връзка с много, много вероятно е да се разболее от различните болести от всички, които са били с другите. Ако един мъж търси други, значи не заслужава жена си. Ако цени леки жени, значи не харесва стойностни жени. И не е за последните. Талантът е едно, личния живот друго. Трябва увереност да искаш точната жена.
18
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 5 месеца
.Лично мнение: Не е трябвало да остава при Мери, защото ТЯ е заслужавала по-добър и всеотдаен човек. За да е искал с други, значи е търсил друга любов. Не е трябвало Мери да се лишава от всичко, за да угажда. Трябвало е той да се грижи за нея, за прически, за рокли, за внимание. Тази жена е заслужавала многи по-различно отношение. Посветила си е живота... И ето сега тя няма живот...Дано отгоре му е пак ангелче.
17
2
 
1
 
! Отговори
Николай преди 10 месеца
Дано в книгата си да е казал всичко... Като артист – общо взето нещата са известни. Талантлив, обичан. Като преподавател – също. Но в БСП е между "Къде си вярна ти любов народна", с която повдигаше *** на нейните членове и партийното задкулисие, в което твърдо влезе след 2000 г. Дано се покае...
16
4
 
5
 
! Отговори
Тихомир Димитров преди 10 месеца
Най-добрият!
15
0
 
6
 
! Отговори
еми, да преди 10 месеца
Тя, Аня през кой ли не мина??!!
14
8
 
7
 
! Отговори
clown007 преди 10 месеца
Юбилярът Стефан Данаилов - откровено за болката и любовите...и този галеник от соца е събирателният образ на "морален" другар за подражание....хахаха...завалията използват го за стръв за ловене на баламурници по изборите.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям е, велик е!Но нищо човешко не му е било чуждо!
12
9
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 10 месеца
Абе, използвал е положението си да бодне нещо младо и крехко.
11
7
 
11
 
! Отговори
Въпросе!!! преди 10 месеца
Какво значи на държавна хранилка? Ти на каква си на ,,африканска" ли?Не съм му адвокат но чест му прави че не се пребоядиса като много други.Добър актьор и добър човек.А хранилката си я е изкарвал с работата си.За неговата ,,работа" и ангажименти заплащането е едно,за твята работа /ако някога си работил/ е явно друго.А лечението всеки сам си избира.На,,А.Сахаров" лечението не е лошо-напротив.Но трябва да си го преживял.Стига злоба ,тя ще ти донесе и на теб нещо лошо,ако продължаваш да хленчиш
10
11
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 10 месеца
Какво ще каже "актьорът", цял живот на държавна хранилка, на хората, които немогат да си позволят да се лекуват от рак във Франция?
Иначе във високопарните слова, менторството и поучителното държание равни нямате, ама като почука оная с косата на вратата - припкате във Франция и Германия.
Лицемери!
9
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За мен това е един от най - чистите хора в българската политика. Чистотата всред артистите е относително понятие - там всеки спи със всеки. Но е качествен човек. Независимо от това, че е комунист. Човек може и да е качествен без значение от партийната принадлежност. В действителност, всред демократите, герберите и другата паплач не позавам и един качествен човек. Може би Лерката Симеонов, но не е сигурно и там.
8
10
 
28
 
! Отговори
Сократис преди 10 месеца
Най-харизматичния и най-истински наш артист, професор и преподавател! Да се заклеймява такъв талант и постоянно да се вади от нафталина онова "Збогом" написано в книгата за съболезнования на прощаването с Катя Паскалева, сгрешено от мъка и превъзбуденост, е цинично и недостойно деяние на дребнави хора, които не спират да се мъчат да го унижат, но не би... Стефан Данаилов е откровен и себекритичен, като сам си порицава грешките. Много нисък поклон пред мастер Данаилов!
7
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имал е вкус човека . Аня е страхотна жена , а Стефан Данаилов е икона за мен .Симпатяга, арабия , човек със всички свои слабости
6
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наистина беше голям актьор и БГ киното нямаше да е същото без него. Но с влизането си в политиката се изложи тотално и събра доста негативи и омраза от някогашните си почитатели, а образът му можеше да остане чист и неопетнен в сърцата на хората, ама пусти ламтеж...
5
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям е, да е жив и здрав!
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека Стефан Данаилов да има крепко здраве.
3
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комунист гаден.
Анатемосани сте от св. патриарх Тихон през 1918 г. и няма да видите добро докато не се покаете за престъпленията и убежденията си.
2
19
 
16
 
! Отговори
bolbov преди 10 месеца
Голям актьор и нормален хубав човек.Заедно сме били на сбирки в РК на БКП като партийни секретари и след промените когато правеше износ на агнета.Желая Ви Здраве и Дълъг живот,Другарю Данаилов!
1
37
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Г-н Збогом, що не си гледаш старините, ами се излагаш?

Кои са най-добрите цветове за спалнята
Кои са най-добрите цветове за спалнята

Кои са най-добрите цветове за спалнята

Любовен хороскоп за 22 – 28 октомври
Любовен хороскоп за 22 – 28 октомври

Любовен хороскоп за 22 – 28 октомври