Скандал с Dolce & Gabbana. Отмениха ревю в Шанхай

Потребители обвиниха модния бранд в расизъм
23 ное 2018 22:15, Криси Табачка
12
Скандал с Dolce & Gabbana. Отмениха ревю в Шанхай
Reuters

Живеем в такова време, в което социалните мрежи имат силата да издигат до върха за ден и да те свалят оттам за половината от това време. 

Именно този феномен усетиха с цялата му сила от Dolce & Gabbana през последните дни. От модната къща отмениха ревюто си в Шанхай, което се очакваше да бъде едно от най-значимите за модното дуо, след като бяха обвинени в расизъм и обида за постове в профила си в Instagram. Отговорът от марката бе, че това е дело на хакери, съобщават от The Guardian.
 
Скандалът се разрази след като италианският бранд публикува рекламно видео в китайската социална мрежа Weibo, на което китайка използва традиционни клечки с опит да яде пица, спагети и каноли.
 
Потребители реагираха светкавично и обвиниха бранда в обида към китайската култура и представяне на жената по расистки начин.
 
Видеото, разбира се, бе свалено за по-малко от 24 часа, но както добре знаем, за социалните мрежи това е достатъчно време, за да бъде разпространено из целия свят.
 
Отговорът на потребителите на мрежата не закъсня и се появи хаштаг #BoycottDolce.
 
Обвинението в расизъм и расови стереотипи се засили след снимка на разговор от Instagram на Стефано Габана, в който той защитава кампанията и прави коментари за потребителите от Китай, оплаквайки се, че видеото е свалено.
 
„Нашият акаунт в Instagram е бил хакнат. Както и акаунта на Стефано Габана. Правният ни отдел правят спешно проучване“, коментираха в официално изявление от бранда като поднесоха официално своите извинения и обявиха, че таят огромен респект към държавата.
 
Получилият се скандал лавинообразно доведе до отмяната на ревюто на бранда в Шанхай, което се очакваше да бъде едно от най-големите за модната къща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо на компаниите им пука какво се говори в социалните мрежи? Това не го разбирам.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Припомнете ми, моля, кой пасивният!
5
6
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Какво да очакваш от едни ***???
4
2
 
28
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Огромна загуба за България, която предимно се облича с Долче Габана, Гучи, Армани и Филип Плейн. След отмяната на това ревю се замисля траурен ден в БГ...
3
5
 
6
 
! Отговори
блестящ журнализъм преди 5 години
всичко избухна най-вече заради коментарите от ГД. Габана в Инстаграм, където писа доста расистки коментари . След това ги изтри а малко по късно заяви че са му хакнали акаунта :D :D. Габана ще изгубят милиони, китайците ще си почешат националистическото его и толкоз. Нито за Габана ми пука нито за Китайските клечки, но от такива полуфабрикати статии които изкривяват истината направо ми се повдига кръвното. А в БГ и особено тук се срещат доста често.....
2
4
 
13
 
! Отговори
Лукреция Мечкадарска преди 5 години
Само таквоз нося!Изпратено от моя нов Айпад от Бестбай на Бляк фрайдей!Манхатън Ню ЙОРК!
1
1
 
20
 
! Отговори
тЪПО преди 5 години
Тази история, ако е истина е голяма тъпотия. Аз примерно не мога да ям с клечки, като китайци и японци, мога с вилица, ако ме снимат и покажат, това расизъм ли е? Аз бих се изкефил да се снимам в реклама на Долче и Габана. Интересно ми е откъде идват обвиненията в расизъм? WOW.