Най-известната жена в историята на Русия - Екатерина Велика

За любовния й живот се носят легенди
18 юни 2020 19:40, Иванка Гъркова
51
Най-известната жена в историята на Русия - Екатерина Велика
Снимка: БГНЕС

През октомври 2019 г. излезе минисериалът „Екатерина Велика“. Макар да нямат интерес от исторически личности, много от нас го изгледаха с любопитство, защото в него животът на една от най-властните жени в руската история е представен с пикантни подробности. Императрицата била доста амбициозна – както за власт, така и за мъжко внимание, без което не можела.

Коя е София Аугуста Фредерика?

София Аугуста Фредерика е родена на 2 май 1729 г. в Щетин, Германия (някога част от Прусия). Тя е принцеса на Анхалт-Цербст. Израства в благородническо семейство. Баща ѝ е пруският принц Кристиан Август фон Анхалт-Цербст. Майка ѝ – Йохана Елизабет фон Шлезвиг-Холщайн-Готорп, не ѝ обръщала особено внимание като малка, защото се грижела предимно за по-малкия ѝ брат – Вилхелм Кристиан Фридрих.

Като малка София била отглеждана от своята бавачка Бабет. След като брат ѝ почива на 12-годишна възраст, майка ѝ започва да се занимава повече с нея и я подготвя за брак. Водейки я на различни приеми, тя иска да ѝ намери знатен ухажор, с когото да ѝ осигури охолен живот. От своя страна, едва 15-годишна, тя намира това като единствения начин да избяга от контрола на майка си.

Обучавана от свещеник, тя има своите религиозни възгледи, но животът ѝ по-късно поставя под въпрос какво точно е научила от него. Учи немски и френски, а по-късно и руски, като учителите ѝ преподават у дома. Отделно се запознава с лутерианството и историята на нейната родина.

Първи контакти с Русия

Още като тийнейджърка, Катрин II, както я наричат по-късно, пътува на няколко пъти до Русия. Там тя се среща с императрица Елизабет през 1744 г. Тя веднага я харесва за нейния племенник Карл Петър Улрих. Тъй като тя няма наследници, бърза да му намери жена, с която да продължи рода ѝ.

За брака по сметка, наследниците, вижте повече в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не плюят жената , обикновено всичко що е свързано с русия се плюе всеки ден
14
6
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
А най-интересното е, че в днешна Украйна са живеели българи, които са били покорени и насила порусени от "братушките". Още Раковски пише за този въпрос. Впрочем, Цар Освободител Александър Втори също е германец. :)
13
4
 
7
 
! Отговори
do 13 преди 3 години
Тази нация благодарение на друго се е развивал до 1917, от тогава е спряло всякакво развитие. Първият руски патриарх е българин и т.н. да не ти изброявам, че русофили ще се подмокрят
12
4
 
3
 
! Отговори
Taliban преди 3 години
ЕЕЕ МНОГО МЬНИЧЕК ПАМЕТНИК НА ТАЗИ ВЕЛИКА ЖЕНА. НА ДРЕБНИЯ ЛЕНИН ПАМЕТНИЦИ КАТО НЕБОГСТЬРГАЧИ
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-известната жена в историята на Русия Екатерина Велика,е германка.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черните поспряха да се бунтуват и блъмбъргската медия ала обонго и хилари пак почна да бълва тъпотии. Трябва да си адски кух да пишеш че Екатерина била тинейджърка, сигурно е яла и поп корн и е пила кола. Тъпотиите на онези с мъфините меркуриите и смутитата.
9
8
 
7
 
! Отговори
До Хех преди 3 години
Продължавай да ме радваш с тъъпотата си за Калашника! Ти, котенце, не си точи ноктенцата върху Русия! Не си ходил да служиш на Родината и нямаш представа какво е АК. Аз съм го разглобявал със завързани очи за секунди! Външната прилика е измамна, ***! Двете машинки - АК и StG-44 имат десетки принципни конструктивни различия, като почнеш от шарнирната връзка при немеца, системата на заключване на затвора, УСМ и стигнеш до това, че StG тежи кило повече, държи стрелеца високо.Няма наследници!
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Източникът, от който е преписана тази статия, е несериозен. Императрицата тласнала снаха си в извънбрачна връзка? Император Павел I бил заченат от придворен? Това са пълни глупотевини, нямащи общо с историческата истина.
7
10
 
6
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
В руската история е описано за щуротиите на императицата,била е онодвана редовно от поляци,литовци и шведи и в замяна им е давала титли и земи.....понеже русский мужик е бил импотентен и стерилен
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес се оказа, че на Ленин баща му е българин!
5
12
 
8
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До АнонименСлед като прекарах повече от 10 години зад океана преоткрих красотата на рускините.-------------------------------Ами, така е. Коя друга там ще обърне внимание на българин, ако не рускиня. Като загориш и баба Яга ще ти се види красавица.
4
4
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Друг интересен факт е, че при нейното управление Русия завладява Крим. Крим, който, както повтарят *** до припадък, "винаги е бил руски."
3
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Обясни в какво се състои "красотата на рускините". По това, че са по-евтини от съветски чорпогащник ли?
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно казано, когато бях млад рускините ми бяха много противни.След като прекарах повече от 10 години зад океана преоткрих красотата на рускините.
1
8
 
14
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Ех, и най-великото руско се оказа, че не е руско.

Спонсорирани публикации