80 години от рождението на Джон Ленън

По цял свят почитат паметта му
9 окт 2020 16:37, Ивета Иванова
5
80 години от рождението на Джон Ленън
Снимка: Pixabay

Той имаше невинна усмивка, бунтарска прическа и ливърпулски акцент. Наричат го легенда, музикален гений, идол на няколко поколения. Той не само вдъхновяваше и успяваше да развълнува тийнейджърите и копнеещите за свобода, той провокираше и плашеше свещенници и родители, беше следен от ФБР. Той е Джон Ленън.

Музикантът от легендарните "The Beatles", който днес щеше да отпразнува своя 80-и рожден ден. В едно писмо към него, по случай 70-ата му годишнина, българският автор Елин Рахнев го нарече "ливърпулския хашлак, който промени света". И едва ли може да има по-точно определение. Не само, защото направи кръглите очила хит, ягодовите полета - емблематичен топос, не само защото вдъхнови хиляди музиканти и други творци, счупи рекорди в какви ли не музикални класации и наивно мечтаеше за световен мир. А защото с бунтарския си дух и таланта си, не остана във "Вчера" и 80 години по-късно по площадите и в пъбовете отново ще се съберат да почетат паметта му, да поплачат, да изпеят някоя и друга песен, създадена от него.
 
Eто и какво трябва да знаете за него, според "Biographics.org".
 
Детството и ягодовите полета на леля Мими
 
Джон Ленън се ражда, докато навън, в близост до болницата, падат бомби. Това се случва на 9-и октомври 1940 г., по време на Втората световна война, в родилния дом на "Орсфорд Стрийт" в Ливърпул.
Майка му, Джулия, решава второто му име да е Уинстън - в чест на британския лидер тогава - Уинстън Чърчил. Баща му, Алфред, не присъства на раждането, защото по това време е на фронта.
Детството на Джон е трудно - баща му почти отсъства от живота му, а майка му Джулия не може да се справи с майчинските задължения. Джулия решава да се ожени за друг мъж, тъй като Алфред рядко е вкъщи. След като навъшва 4 г., Джон дори вече не живее с майка си - а при леля си Мими (сестра на Джулия) и чичо си Джордж, които нямат деца. И двамата са строги, но много обичат малкия. Леля Мими е признавала, че е опитвала да осуети опитите на Ленън да се занимава с музика.
 
"Китарата е много добра, Джон, но никога няма да можеш да печелиш пари от нея", повтаряла му тя.
 
А емблематичната песен на The Beatles - "Strawberry Fields Forever" е вдъхновена именно от дома на леля Мими - в задния двор растели ягоди.
 
Майката Джулия подкрепяла сина си, дори тя е била тази, която му е купила първата китара. Джон останал близък с майка си и често я посещавал, когато вече не живеел с нея. Двамата обичали заедно да слушат песните на Елвис Пресли. Джулия също често посещавала дома на сестра си.
Но след едно от тези посещения, Джулия била премазана от автомобил, когато вървяла обратно към своя дом. Тогава Джон е на 17 години.
 
Още преди смъртта на майки си, Ленън има проблеми в училище. През 1952 г. Джон постъпва в училището "Куори Бенк", намиращо се в квартала на леля му "Алертън". Той бил много умен ученик, но често нарушавал правилата, остроумничил пред учителите, имал свое виждане за нещата и така си създал проблеми с преподавателите. Джон дори направил комикс, осмиващ негови учители и съученици и неведнъж получавал наказания в училище. Той се биел в училище и не проявявал интерес към уроците, показват различни документи. Но музиката му била страст.
 
Познанството с Пол
 
През 1957 г. той създава първата си група "Куоримен", заедно с Пит Шотън, Найджъл Уали и Айвън Воугън. Първият им концерт е през пролетта на същата година, а на 6-и юли 1957 г. Куоримен изнасят концерт по случай храмовия празник на енорийската църква в Уултън. Тогава едно от момчетата от бандата, Айвън, решава да запознае Джон със свой приятел. А кой е бил този приятел?
 
Вероятно сте чували за него - Пол Маккартни. Пол е с 2 години по-малък от Джон, но още в същия ден учи Ленън как да си настрои китарата. Пол е впечатлен от песните на групата, а Джон - от свиренето на Пол, и го кани да се присъедини към "Куоримен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: звездиджон ленънThe Beatles
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Batman преди 3 години
Къф е тоя *** бе? Бати комуниста смешен.
3
7
 
2
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Цвете от тълпата, изплувало на повърхноста по законите на хаоса. А защо са го убили тези, дето владеят света и нас включително, като са ни поставили чучуло за премиер и азербайджано-ромско-турска Мафия да ни стопанисва? Защото по законите в Ада, "Всичко добро трябва да се убие" - талмуд. Но и изхода от тук не е чрез това цвете, а чрез избягването му.
2
9
 
7
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Ама мой ли пък да не го почитам тоя психично болен наркоман, *** и хомо-педо-содомит!
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-отвратителния ляв *** на 20 век.По-противен от Че Гевара.