Джеки Чан иска да стане комунист партиец в Китай, но искат ли го?

Той вече не е готин, така че може би не им е нужен
19 юли 2021 18:30, Нели Христова
69
Джеки Чан иска да стане комунист партиец в Китай, но искат ли го?
Снимка: БГНЕС

Хонконгската филмова звезда и пламенен поддръжник на китайското правителство Джeки Чан изрази желанието си да се присъедини към управляващата партия в Китай.

По време на филмово събитие в Пекин миналата седмица Чан похвали комунистическата партия и заяви, че е впечатлен от китайската армия, съобщи държавният вестник Global Times.

"Искам да стана член на КПК", каза Чан, като използва инициалите за Китайската комунистическа партия.

Неговата подкрепа за партията и Народната освободителна армия е далеч от мнението му през летните дни на 1989 г., когато той публично подкрепи продемократични демонстрации на площад Тянанмън в Пекин, които бяха брутално смазани от китайските военни.

Но в годините след това Чан гравитира към китайското правителство, когато икономиката на континентален Китай се разраства и прераства в доходоносен пазар за певци и актьори в Хонконг, както и за чуждестранни компании.

"Виждам величието на Комунистическата партия и тя ще постигне това, което казва и обещава за по-малко от 100 години", каза Чан миналата седмица на симпозиум, посветен на стогодишнината от основаването на партията.

Китайската комунистическа партия има 95 милиона членове, предимно от елита на Китай. Ако Чан реши да кандидатства за членство, партията вероятно ще "гледа благосклонно" на молбата му, благодарение на статута му на знаменитост и дългогодишната връзка с длъжностни лица, каза Джон Лий, старши сътрудник в Института Хъдсън.

Фактът, че е роден в Хонконг, бивша британска колония, която се върна под китайско управление през 1997 г., също дава на Чан предимство, казва Лий пред VICE World News. "Партията също така иска да подчертае, че Хонконг неизбежно се интегрира в континента, така че предоставянето на членство на високопоставена фигура като Джеки Чан би подкрепило силно историята им, каза Лий.

Говорителите на Чан не отговориха веднага на искания за коментар.

Желанието на филмовата звезда да се присъедини към партията не би било изненада за хората, които са обърнали внимание на неговата политика. През 2009 г. Чан заяви, че Хонконг е "твърде свободен" и "не е сигурен, че свободата е нещо добро".

Миналата година Чан подкрепи хода на Пекин за налагане на закон за националната сигурност на Хонконг, който оттогава доведе до спирането на най-големия продемократичен вестник в града и арестите и затвора на по-голямата част от политическата опозиция на територията.

Но дори и в континентален Китай някои хора изразиха резерви относно приемането на филмовата звезда в партията. "Неговият патриотизъм и отдаденост към Китай не е нещо ново, но личният му живот и проблемите са огромен проблем", отбеляза един потребител на сайта на социалните медии в Weibo, коментар, повтарян от много други.

През 2014 г. синът на Чан, Джейси Чан, беше арестуван заради наркотици в Пекин и впоследствие затворен за шест месеца. Въпреки че той не беше замесен, репутацията на Джеки Чан беше ударена.

"Що се отнася до Пекин, звездната сила на Чан може да не допринесе много за утвърждаването на имиджа на партията, както някога", казва Стенли Розен, професор по политология в Университета на Южна Калифорния. "Ако по-рано беше помолил да се присъедини към ККП, сигурен съм, че щеше да го направи, но в този момент това вече няма да е от значение", допълва той пред VICE World News.

"Глобалното му положение днес не е твърде високо и най-вече -  Джеки Чан вече не е готин - със сигурност не и в Хонконг. Имиджът на комунистическата партия вече е силен сред много континентални младежи. Те със сигурност не се нуждаят от Джеки Чан."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки кляка пред кинтите...
60
0
 
3
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Да доиде при нас ако не го приемат - в герб има запазено място
59
0
 
2
 
! Отговори
китайско комунеМенте преди 2 години
Бат Бойко ще го приемат още по-лесно в китайската комунистическа партия, само трябва да му обновят членската книжка от БКП, която още стърчи от задния му джоб.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
през комунизма и у нас се натискаха за партийни книжки, пази от комунисти.
57
0
 
1
 
! Отговори
Заглавието е: преди 2 години
The ghosts of Christmas past!Според някой хора тази история идва от Древна Гърция още - където трите мойри - Клото, Лахези, Атропо - така както са при раждането на човек, така се явяват и в края на живота му под други форми.Или техните мъжки еквиваленти - мъжки разговор в последните ти дни!Едната преде нишката на живота, втората я преприда, третата я реже. Едната предрича доброто, втората предрича злото, третата знае, но не казва как ще умреш!
56
0
 
0
 
! Отговори
Приказката има: преди 2 години
Два варианта единия се чете на деца, другият на възрастни - в единия вариант призраците дават шанс на човека преди да умре да поправи злините си в последният момент преди да умре! И умира с чисти сметки със света.В другия вариант призраците му показват, три непоправими по никакъв начин злини и го оставят в края на живота му да разбере значението на думата човечност! Абсолютно сам и в невъзможност да промени каквото и да е в историята за себе си!
55
0
 
0
 
! Отговори
Защо да престана? преди 2 години
Всички си мислите, че аз само си приказвам. Знаеш ли приказката Симо за трите призрака по Коледа. В годината в която човек ще умре три призрака на три злини които е направил през живота се появяват и му показват злото което е направил.Аз съм само българският призрак! Чакай да дойдат другите двама!
54
0
 
0
 
! Отговори
Да поздравим Симеон2 преди 2 години
Той вече е българин под властта на Сакскобурготите!
53
3
 
0
 
! Отговори
Ей лигьо преди 2 години
Един милион българи са мъртви за родина и от тоя цар! 1,5 милиона избягаха като работници от Последният лагер на смъртта ...аз не ги викам да се връщат, напротив вие избягахте и не се бихте с нациската фекалия.Ние се бихме, ние го победихме в името на държава и род български. Живейте с идеята за добър живот и големи заплати, но знайте дълбоко в душите си, че сте страхливци и предатели!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейй, този е супер талантлив!! Метър и 20, ама оперен певец, актьор, бойни спортове. Как ще става комунист в Китай?
51
0
 
2
 
! Отговори
Тази разправия: преди 2 години
Да ти кажа приключва тая година. Веднъж завинаги ...И си шах и мат!И тая държава ще надживее много други ...Ще пребъде България, но не и Сакскобурготски ...
50
0
 
1
 
! Отговори
Ей Симооо преди 2 години
Твойте барончета май решили, че тая кланица през 1205 след каквото направиха в тая страна няма да се повтори а? Я се огледай из Европа?
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги за Царя и Отечеството!!!!!
48
0
 
1
 
! Отговори
Разбирате ли: преди 2 години
Враждата между Сакскобурготите и Българският народ е много древна и след като 80 години сме им били роби, крепостници, трофейни животни. И след като той се върна за да продължи една вражда кръстоносни започнала преди 814 години и която неговият далечен прародител Видукинд си спомня ще ти напомня какво се случи с Балдуин Фландърски. Отивай се опитвай да спасиш Николайчо Василев...Да видиш какво ще ти се случи като затърка светската държава ....Амар още ли гъзовете им са в Храма на краля?
47
1
 
0
 
! Отговори
Обикновено: преди 2 години
Тоя дето свали и убие Минматар изпитва точно две секунди голяма радост, защото две секунди по-късно изяжда поне една Мьолмир ракетка ....Симо струваше ли си?Като знаеш, че ще умреш позорно и жалко!
46
1
 
1
 
! Отговори
Виж сега: преди 2 години
От чувство за солидарност нали знаеш, че и от двете страни на битката има Минматари ....и ако свалиш Минматар другите Седат и те гледат сигурно ....
45
1
 
0
 
! Отговори
Виж каква теза: преди 2 години
Доказвам съществуването на късмета чрез тази страхотна космическа игра .... Дали ще те прихване Минматара или не, кой точно ще е първия дето ще отнесе Миолмир ядрените ракети зависи от голям късмет от всичките там хиляда кораба кой ли ще си го отнесе пръв е решение не на мишената .... А на Минматара ...Обаче после... Ако те пропусне .....да видиш как му налитат по петдесет да му го върнат ...
44
1
 
2
 
! Отговори
do 38 преди 2 години
Не разчитай на това, Джак *** има милиарди и затова си позволи да критикува политиката на партията за малко да ритне камбаната
43
1
 
1
 
! Отговори
Тя историята: преди 2 години
Е много интересна : бившите роби, миньори, черноработници на Галенте, Калдари, Религиозните Амар формирали своя конфедерация - Минматар и имащи тежки причини да мразят останалите, тежко минало и лоша кръв с тях са най-тежко въоръжените.Затова ако оцелееш първия залп на Минматар има битка, ако не такъв ти бил късмета.
42
1
 
7
 
! Отговори
ХаХа преди 2 години
Ако си спомняте през 2013 Жерар Депардийо стана руски гражданин за да не плаща данъци във Франция, но къде живее сега?