Зеленски: Русия вън от всички международни организации

Украинският президент поиска нови строги глобални санкции
28 сеп 2022 08:50, Елка Василева
233
Зеленски: Русия вън от всички международни организации
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от членство в Съвета за сигурност и да бъде изключена от всички международни организации. Във видеообръщение към Съвета за сигурност на ООН, събрал се на заседание за Украйна, Зеленски призова за въвеждането на нови строги глобални санкции срещу Русия и поиска ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност.

Още по темата
Той каза, че пред очите на целия свят Русия провежда на окупираните от нея територии "откровен фарс", наречен референдум, и "принуждава хората под дулата на автоматите да попълват някакви хартийки", колкото да има телевизионни кадри, предаде украинската агенция УНИАН. Резултатите от тези референдуми са предрешени, заяви Зеленски и подчерта, че ако украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви преговори с руския президент Владимир Путин.

Украинският лидер призова за допълнителна военна и финансова помощ за Украйна, за да може тя да се защити, а "агресорът да загуби", както и за "ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност" за страната му в отговор на последните опити на Русия да откъсне част от територията й.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност бе свикано заради организираните под диктовката на Москва референдуми в окупираните от нея украински територии и в двете самопровъзгласили се републики - Донецката и Луганската. Късно снощи техните власти съобщиха, че жителите са гласували за присъединяване на тези територии към Русия. Смята се, че това ще бъде използвано от Русия като претекст, за да обяви, че анексира тези райони, както направи с Крим през 2014 г.

"В съвременния свят всяка анексия е престъпление едновременно срещу всички държави, които смятат ненарушимостта на собствените си граници за жизненоважно", каза Зеленски. "Признаването от Русия на тези псевдореферендуми ... и поредният опит за анексиране на украинска територия ще означава, че с този президент на Русия няма за какво да се говори", добави той, имайки предвид Путин.

Украинският лидер обвини Русия, че разрушава ООН като основен орган на международното право и каза, че тя трябва да бъде изключена от всички международни организации, а ако такова изключване е затруднено процедурно, участието й в тях да бъде замразено.

Много от членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха референдумите  и подчертаха, че анексираните от Русия територии никога няма да бъдат признати.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Гарфийлд каза, че в скоро време САЩ и Албания ще разпространят проекторезолюция, осъждаща "фалшивите" референдуми и призоваваща всички държави да не признават никакъв променен статут на Украйна. В резолюцията ще се настоява и за изтегляне на руските войски от Украйна. Русия със сигурност ще й наложи вето, но се надяваме да видим, че останалите членки на съюза са категорично против преначертаването на граници, добави тя.

По думите на американската представителка документът ще бъде предложен за гласуване в края на тази или началото на другата седмица Ако Русия блокира приемането му, САЩ и Албания ще го внесат в 193-членното Общо събрание на ООН, където вече не може да бъде налагано вето. Целта е да се изпрати ясно послание на Москва, посочи Томас-Гарфийлд.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БаФ го у наркомана .... къде е авера му рошавия Борко ?
131
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Междусъюзническата война Турция ни напада в гръб дарги малцинствени турчее. Без да обявява война настъпва и ИЗВЪРШВА ЕТНИЧЕСКО ПРОЧЕСТВАНЕ В ОДРИНСКА ТРАКИЯ. Русия това не е правила. Не е вършила етническо прочестване и не ни е ограбила и метър земя.
130
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зНАЧИ НЕ МОЖЕ бЪЛГАРИЯ ОТ 32 ГОДИНИ ПРЕХОД ДА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БСП ДВЕ ГОДИНИ И ПОЛОВИНА И ЧЕТИРИ В ТН ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ, КАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕШЕ ПАРИТЕТНО ЛЯВО-ДЯСНО И ДВАДЕСЕТ И ШЕСТ ГОДИНИ ОТ ДЕСНИ ПРОЗАПАДНИ ПАРТИИ И ДА ОБЯСНЯВАТЕ ЧЕ ПРИ КОМУНИСТИТЕ БИЛА ГРЕШКАТА. ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ТОЧНО ПРИ СТАНИШЕВ БЪЛГАРИЯ ВЛЕЗЕ И В НАТО И В ЕС И ИМАШЕ НАЙ-ВИСОК РАСТЕЖ. ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ДЪЛГОТО ДЯСНО УПРАВЛЕНИЕ И АНТИСОЦИАЛНАТА ОЛИГАРХИЗАЦИЯ, ДЕСНИТЕ НИ ОЛИГАРСИ, ТВОРЕНИЕ НА КОСТОВ И ГЕРБ.
129
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Турция нападне България - В новата ни история Турция никога не е нападала България. Нападала я е пряко или непряко Русия, по различни поводи при всеки удобен случай.
128
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, защо е нужно това?.. Нали уж, Русия се "разпада", населението напускало страната и украинските войски са около Москва?... Говорителят на световния фашизьм е неадекватен...
127
9
 
3
 
! Отговори
българин преди 1 година
"В Русия живеят 28 хиляди българи, те обичат родината си Русия, за разлика от вас, ние се срамуваме от вашата русофобия!" А по какво си личи че са българи? Путин забрани да изучават българския език в окупираните украински територии, очевидно и в цяла Русия е същото.По какво се разбира че са българи???
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре разкарайте се ве. Писна ми от нагли украинци и руснаци
125
1
 
11
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Зеленият пак ли, стига беее. Дръпнал му се е фъша, както се казва, след референдумите. А сега да го видим как е на войнал
124
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме простия факт, че Русия многократно изискваше да бъде тритирана равноправно от запада, да не настъпва в Украйна, Украйна да не е плацдарм за война каквато е днес, ДА СКЛЮЧИ ДОГОВОРИ СЪС ЗАПАДА ЗА ВЗАИМНИ ГАРАНЦИИ ЗА СИГУРНОСТ, ДА ПРАРТНИРА РАВНОПРАВНО СЪС ЗАПАДА. ДАЖЕ ИСКАШЕ ДА ВЛЕЗЕ В НАТО И ЕС. ВСИЧКО ТОВА И БЕШЕ ОТКАЗАНО. ТАКА ЧЕ ДИАЛОГА ОТ СТРАНА НА РУСИЯ ОТ ЗАПАД БЕ ПОСРЕЩНАТ С НАДМЕННОСТ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ГОСПОДСТВО. ЕТО ГО И РЕЗУЛТАТА НА ТОВА НЕЩО. ГЛЕДАМЕ ГО ЦЕЛЕНИЯ РЕЗУЛТА
123
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще видим какво ще стане като газчицата вече на цяло спря към европата." Ами нищо специално няма да стане. Европа намери алтернативни решения. Русия няма.
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Няма да има нужда! Не се напъвай,сорошче.От мен да знаеш,че няма да имаш щастието да видиш края на Русия.А с тия темпове на "разпад" руснаците скоро и Атлантическия океан могат да се озоват.
121
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
толкова много фалшиви статии, чудите се. мобилизацията си върви сама, хората сами отиват във военната служба, отиват доброволци, а вие пишете разни глупости. може би е имало един или два случая и вие разпалвате цял огън от това. хората са за Путин, за Русия, за Донбас, Луганск и Донецк. Слава на Русия.
120
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снайперисти за Кремъл
119
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видим какво ще стане като газчицата вече на цяло спря към европата. Гледаме, че темперутурките взеха да падат в западна европа - 15 градуса макс. Сега почва веселбата.
118
2
 
9
 
! Отговори
от дойче веле 2014 г преди 1 година
след Оранжевата революция през 2004 година. Новият президент Виктор Юшченко беше ориентиран на Запад. Той се яви като гарант за по-близки отношения със САЩ - навярно и поради това, че съпругата му беше отраснала там и дори известно време беше работила в Държавния департамент.ама каква случайна месторабота на първата дама а?!? найс а?!?!
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън от всички организации, но вие вкупом Зеленчо много скоро ще ходите за гъби! :D
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БaCи кофти стоката му дават на тоя вече.
115
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента Украйна не е член на НАТО а е активиран член 5 и и се оказва помощ... България също и оказва помощ. Турция окупира Кипър и Кипър е в НАТО но не бе активиран член 5 и не се оказа помощ на Кипър. Ако Турция нападне България мисля, че е ясно че член 5 пак ще бъде забравен. Гарантирана ли е при това положение националната сигурност на България? Още повече, че досега в исторически план единствено РУСИЯ е воювала за свободата на България, а всички велики сили са били пас или котнтра!?
114
11
 
4
 
! Отговори
Няма да има нужда! преди 1 година
Просто Русия скоро няма да я има, така че защо да се предприемат действия излишно. Повече ефект ще има новата военна помощ от САЩ за Украйна на стойност 12 милиарда долара. Колкото по-бързо я получат украинците, толкова по-бързо Русия ще капитулира и ще свърши войната...
113
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просия я чака един век изолация :)))))

Спонсорирани публикации