Жените във Франция бесни на Макрон: Президентът защити Жерар Депардийо

Феминистки и политици от левицата реагираха гневно
21 дек 2023 22:30, Нели Христова
42
Жените във Франция бесни на Макрон: Президентът защити Жерар Депардийо
Снимка: БГНЕС

Феминистки и политици от левицата реагираха гневно, след като френският президент описа актьора Жерар Депардийо - който е под официално разследване за изнасилване и е изправен пред нов контрол заради сексистки коментари - като мишена на "преследване".

"Никога няма да ме видите да участвам в лов... мразя подобни неща", каза Еманюел Макрон пред телевизия France 5, попитан за възможността Депардийо да бъде лишен от държавна награда, след като документален филм показа кадри на сексистко и неподходящо поведение от звезда.

Говорейки в сряда вечерта, Макрон заяви: "Аз съм голям почитател на Жерар Депардийо. Той е невероятен актьор... гений на своето изкуство. Той направи Франция известна по целия свят. И казвам това като президент и като гражданин, той кара Франция да се гордее."

Критиците в четвъртък осъдиха забележките, като един опозиционен политик нарече Макрон "главен пропагандатор на културата на изнасилване".

Няколко ключови фигури в киното и телевизията заявиха, че няма да работят отново с Депардийо, след като документалният филм беше излъчен по обществения канал France 2 по-рано този месец.

Той показа кадри на Депардийо по време на пътуване до Северна Корея през 2018 г., за да отбележи 70-ата годишнина на секретната държава. Актьорът, който беше пътувал до Пхенян с телевизионен екип и знаеше, че го снимат, правеше нецензурни коментари към жени и за жени, многократно сексуално тормозеше преводачка и правеше сексуални коментари за дете в конна база, което яздеше кон.

Документалният филм интервюира и актрисата Шарлот Арнулд, която отиде в полицията преди пет години, обвинявайки Депардийо в изнасилване и сексуално посегателство на два пъти в дома му в Париж през 2018 г., когато тя беше на 22 години, а Депардийо, приятел на баща й, беше на 70 години.

Срещу Депардийо започна официално разследване за предполагаемо изнасилване и сексуално насилие по случая през декември 2020 г. Разследването продължава. Адвокатите му отхвърлиха всички обвинения срещу него.

Рима Абдул Малак, министърът на културата, каза, че Депардийо е засрамил Франция с коментарите си за жените и момичетата в документалния филм. Тя каза, че тече дисциплинарна процедура за отнемане на държавната му награда - Ордена на почетния легион.

Въпреки това Макрон в свое телевизионно интервю каза: "Не отнемаш на някого Ордена на почетния легион въз основа на репортаж". Той каза, че наградата, най-престижната, която правителството може да даде и която Депардийо получи през 1996 г., "не е морален инструмент". Съдебният процес трябва да продължи, каза президентът и добави, че е важно Депардийо да бъде считан за невинен до доказване на противното.

Но коментарите на президента, че се гордее с Депардийо, предизвикаха възмущение в левицата и сред адвокатите и защитниците на правата.

Франсоа Оланд, бившият президент социалист, каза пред радио France Inter: "Не, не се гордеем с Жерар Депардийо, който, докато гледа младо момиче на 12 години, яздещо кон, той я сексуализира." Оланд каза, че Макрон, който каза, че един от неговите приоритети е да сложи край на насилието срещу жени, не е трябвало да прави коментарите и е трябвало да говори за жените, а не за статуса на Депардийо като актьор.

Ан-Сесил Майферт, президент на Френската фондация за жените, каза, че коментарите на Макрон са "позорни и от друга ера". Тя заяви пред BFMTV, че президентът не е показал никакво уважение към жените, които са говорили срещу могъщи мъже. Той умишлено се е опитвал да създаде отклонение от политическия спор относно новия си имиграционен закон, каза тя.

Софи Бусиер, говорител на партията на Зелените, нарече Макрон "главният пропагандатор на културата на изнасилване".

Яел Мелул, основателката на организацията Femme et libre, каза, че коментарите на Макрон са "изключително сериозни" и изпращат съобщение за "мащабна подкрепа" към мъж, който е официално разследван за изнасилване. Като такива, каза тя, рискуват да имат отрицателно въздействие върху жените, които говорят срещу мъжете.

Депардийо, един от най-известните френски актьори, участва в повече от 170 филма и спечели международна слава с англоезични роли.

В отворено писмо до Le Figaro през октомври актьорът отрече всички обвинения, като каза, че всяка среща с Арнулд е била по взаимно съгласие. Той каза, че е бил жертва на линч, организиран от "медиен съд", и написа: "Никога, никога не съм малтретирал жена".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шарлотка да гледа Дисни чанъл, на види там какви неща показват на малките деца. Показват ги, не са просто някакви думи на четири очи за някаква кобила, а денонощно облъчване на децата публично по телевизията.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Депардио цял свят е чувал, ама за тая Шарлотка със странната фамилия - никой. Иска и тя самата да се отърка поне за минутка в блясъка на звездите, ама не може и затова "ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО".
27
1
 
3
 
! Отговори
Абе тука раждат преди 4 месеца
на 10 и се пукат яко ама явно това не ги притеснява еврозащитниците.
26
0
 
10
 
! Отговори
ами преди 4 месеца
"докато гледа младо момиче на 12 години, яздещо кон, той я сексуализира." УжасТ...и европата застигна хамерика.... да се обвинява някой,само защото нещо е помислил и/или казал,без да е извършил престъпление.А това за изнасилване на някакв кокошка отреди 30 г. и чак сега се е сетила, че била натакована не кореспондира със здравият разум на нормалният човек...
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бре тия французойки ,бесни на макарона ,защото вкарва мигранти африканци които клатят жените в Франция
24
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 4 месеца
Поредната кампания за омаскаряване на известен човек от неизвестни никому сиви мишки. Поради манията на дребните, грозните и некадърните да преследват всеки на който завиждат, все по-малко ярки личности се появяват. Накрая ще останат само мишките... Има ли известен и талантлив човек, който да не са оплюли? Кларк Гейбъл, Чарли Чаплин, Уди Алън. *** от злоба мишоци, никой никъде с нищо няма да ви запомни!
23
2
 
11
 
! Отговори
Димо преди 4 месеца
Не съм чул да се води подобно дело срещу някой неизвестен и беден. Подобно дело има за цел само пари и нищо друго.
22
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
До християнин: защото са ***. Навсякъде по Света със забогатяването на страната раждаемостта пада. Щото богатството идва в ума, а умът с образованието.
21
3
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 4 месеца
целия свят се обърка заради жените!!!! този път обаче войната е продиктувана от някой който не иска да има бяла раса!!!
20
4
 
13
 
! Отговори
християнин преди 4 месеца
Започвам с факта,че съм ортодоксален християнин,и ще ви задам един въпрос:Защо в мюсюлманския свят няма такива проблеми,и има свръхраждаемост на деца/вай-висшия божествен дар/,а ние-християните,се топим и изчезваме?
19
0
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
При подобни дела би трябвало ако се установи лъжесвидетелстване, на лъжесвидетеля да се даде присъда като на извършител. Тогава 90% от тези дела няма да бъдат завеждани.
18
5
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Браво на Макрон, показа че има топки и разни джeндъpи не могат да му влияят! Не че и той не е джeндъp в определени моменти.
17
1
 
7
 
! Отговори
До Атмаджа преди 4 месеца
В Испания има гадни закони тип ИК.Но от 2019 всяко такова дело, ако мъжа отрича, го проверяват и за лъже свидетелстване. Със много съществени глоби, наказания и обезщетения. И както се бяха увеличили почти 6 пъти случаите на изнасилени по стари спомени, за два месеца случаите паднаха 8 пъти, станаха 75% от преди ИК.
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съжалявам, не не мога да приема за нормално да се сещаш, че си била изнасилена след 5,10,15 години. Освен това не мога да разбера какво е правила в дома му....два пъти. Истината е, че тези жени са пробили, защото ги е посичил. Имало ли е рекет/шантаж? Вероятно, макар да е трудно да се докаже (голата дума не струва много). Но избора е бил на тези жени. И това НЕ Е изнасилване. Дори не е секс тотрмоз. С това не оправдавам Депардийо, но хей той не изключение, а тези жени сами са избрали това.
15
9
 
2
 
! Отговори
Ганди преди 4 месеца
Еми нали е набор на оная спър Жа жена му,смее ли да каже нещо против него
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Както признава една от обвинителите, моралните норми са се променили много с времето. Затова си припомня забравени събития. Някои са приемали склоняването и принудата към секс като компромис за намиране на подходящ партньор. И много бракове имат в основата си измама или изнасилване. Което рано или късно се наказва от жертвата.
13
3
 
14
 
! Отговори
Това е министърКА преди 4 месеца
Рима Абдул Малак, министърът на културата . . .
12
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много елементарно. Понеже Депардийо получи руски паспорт и посети Сев.Корея сега се чудят какво да му измислят. Както и на Тръмп. Който не им е удобен веднага му скрояват и раздухват я сексуален тормоз, я опит изнасилване.
11
11
 
2
 
! Отговори
хахахах преди 4 месеца
Тия пък се сетили да се възмущават.Трябваше по-рано да разберат, че нещо не е както трябва с този президент, имащ връзка с тази бабичка.Нормално е да е озлобен към жените, при условие, че е роб на тая бабушкера цял живот и нормална жена не е видял.Още като го избираха, трябваше да вземат предвид, че тоя нещо не е в ред и е нормално сега да прави тия коментари.
10
4
 
10
 
! Отговори
Колега Макрон! преди 4 месеца
Колега Макрон! Всичко точно, ама немаше ли некоя по-млада бе ашколсум?