Big Brother - бърза слава, провалени съдби и черна прокоба

Вижте кои участници вече не са сред нас, кои се провалиха, кое бе последното шоу
Обновена: 28 яну 2024 15:09 | 28 яну 2024 15:07, Александър Попов
57
Big Brother - бърза слава, провалени съдби и черна прокоба
Гроши и Нед, двама от култовите участници през първия сезон. Снимка: Facebook

Култовото риалити Big Brother се завръща в ефира на Нова тв, след като близо шест години го нямаше на екран. То е създадено в Нидерландия през 1999 г., като идеята стъпва на романа на Джордж Оруел "1984". У нас първото издание тръгва с шумен успех през октомври 2004 г., а в средата на януари е коронясан и първият победител - Здравко Василев, който прибира в банковата си сметка 200 000 лв. През годините се редуват Big Brother, в който участват неизвестни за широката публика хора, VIP Brother (първият формат със звезди е през 2006 г. като победител става фолкпевецът Константин), Big Brother Family и Big Brother All Stars.

Шоуто изстрелва на първите страници участниците, но голяма част от тях трудно се справят със славата, търпят провали в живота си. Някои сред тях вече не са сред живите, което даде повод да се заговори и за прокоба над предаването.

Първият винаги печели

Здравко стана победител в първото издание на Big Brother и безспорно се окичи с голяма слава. Гларусът от приморско капитализира победата като я вплете в бизнес начинание и започна да вози в морето туристи с лодката си, кръстена на шоуто. Три години по-късно - съпругата му Христина, спечели второто издание на VIP Brother. Както може да се досетите тя бе в категорията VIP единствено заради победата на мъжа си в същото риалити. Тя прибави 100 бона към семейната сметка, но тръгнаха слуховете, че има нещо нагласено в нейната победа. Още повече, че компания в къщата й правиха Азис с тогавашното му гадже Китаеца, фолкзвездата Десислава, тв водещата Венета Райкова, която се залюби в риалитито с Тишо, актрисата Катерина Евро. От всички тези герои пък зрителите случайно или не избраха Христина, която бе в къщата заедно със съпруга си Здравко.

От първия сезон помним и до днес имената на Зара, Зейнеб (продължила и като тв водеща), Стойка Пипирудата, Гроши и Нед.

Прокобата Big Brother

Някои от участниците в шоуто вече не са сред нас, други преживяха големи трагедии в къщата или извън нея.

През август миналата година почина Светлан Шевров - Гроши от първия сезон на Big Brother. Според негови близки приятели той се е самоубил, като причината не е ясна. "Почивай в мир, братле… И в следващия живот - в никакъв, ама в никакъв случай не го прави отново!", написа след кончината му Светозар Христов. "Лек път! Пак ще повилнеем някога. Съжалявам...", написа Найден Найденов - Нед, с когото бяха неразделни дружки в риалити шоуто.

През февруари 2017 г., едва на 41 г., почина Роро Кавалджиев. Той влезе в болница и изпадна в кома след пътуване в Индонезия, на о-в Бали и в Катар. По-късно почина вследствие на скоротечна пневмония и полиорганна недосатъчност. По време на почивката той е бил с Борислав Комсийски, с когото са заедно в къщата на VIP Brother 2016.

Сезонът през 2016 г. е най-черният. През ноември 2022 г. почина друг участник в него - най-известният български "малък човек" - Георги Софкин. Той умря в мизерия, като в последните години от живота си се издържаше с просия и пропиваше всяко подаяние.

На 48-годишна възраст почина актьорът Христо Живков. Той участва в италианския филм "Занаятът на оръжията“ (2001) в ролята на Джовани де Медичи, както и в "Страстите Христови“ (2004) в ролята на Йоан Богослов. Той също бе част от изданието на VIP Brother 2016.

Жана Бергендорф, която бе спечелила X Factor, също търкаше диваните в този сезон, а славата въобще не й понесе и се забърка в скандал с наркотици. Същата съдба преди няколко години сполетя и актьора Явор Бахаров, който също бе сред участниците. Победителка в този прокобен сезон стана тв водещата Миглена Ангелова, която така и не се завърна в ефир, въпреки популярността си.

Само на 41 години почина победителят от 2005 г. на Big Brother Мирослав Георгиев.

Миро си отиде през 2021 г. след втори тежък инсулт, след като година по-рано оцеля след първи масивен такъв.

Миро стана известен след участието си във втория сезон на тв риалити шоуто, в което преживя драматична любовна раздяла с тогавашната си съпруга, която всички наричаха "хубавата Елена".

Двамата се разведоха малко след края на риалитито.

Във VIP Brother през 2006 г. изгря звездата на ексцентрика Любомир Милчев - Денди, който също вече не е сред живите. Неговата смърт определено е в графата "странни" след фаталната нощ на 17 срещу 18 февруари 2022 г. Той е намерен в безсъзнание в апартамента си и е закаран в болница. Изкарва 40 дни в кома и така и не идва в съзнание. Почива на 27 март. В последните години Денди е прекалявал с алкохола и фаталният ден не прави изключение.

В същото шоу участва и бизнесменът и известен коафьор Дим Дуков. Той почина на 28 февруари 2012 г., след като в рамките на месец и половина му правят 8 операции на корема. Той е имал тежък перитонит и в крайна сметка си отива поради полиорганна недостатъчност в столична болница. Дим Дуков бе бивш коафьор, хотелиер и телевизионен водещ. Oставя светския живот и влезе в манастир под името отец Дамаскин. От 1994 г. работи в манастир, а от 1999 г. става монах. Работил е в Рилския манастир. Син е на известния български аниматор Стоян Дуков. През 2006 г. влиза в къщата на "Биг Брадър". През 2006-2007 г. става водещ на "Голямата уста", коментарното предаване на риалитито. Той бе сред основателите на култовия някога столичен клуб "Спартакус".

Почина и първият ни политик, влязъл във VIP Brother - бизнесменът Веселин Данов, син на бившия министър на вътрешните работи и председател на Конституционния съд Христо Данов. Той се занимава с хотелиерство и стопанисване на дискотеки, а през 2003 г. основава Българската партия на справедливостта. След три месеца участва в местните избори и печели две места в общинския съвет на Варна. През 2007 година нашумява като първия политик, участвал в телевизионно реалити VIP Brother (във втория му сезон). След шоуто започват и проблемите му. През 2008 година срещу него е проведена специализирана акция заради образувано досъдебно производство за склоняване към проституция, свързана с трафик на хора с цел получаване на облаги от тази дейност. Данов изтърпява ефективно 2 години и половина от 3-годишната си присъда. През ноември 2010 година е условно предсрочно освободен от затвора. Почива в края на 2023 г. след боледуване.

На 6 януари 2019 г.  ни напусна големият актьор Иван Ласкин. Той също е свързан с шоуто. Той влиза във VIP Brother 4 през 2012 г. като специален гост. Този сезон ще се запомни с участието на първата голяма световна звезда - Памела Андерсън.

През май 2021 г. ни напусна голямата певица Ваня Костова. Тя бе участник в последното VIP издание на шоуто през 2018 г. По време на участието си тя влезе в конфликт с гримьора Кулагин и дори се насваха лекари, след като изпълнителката вдигаше високо кръвно.

Истинска трагедия преживява друг участник в шоуто Димитър Казълов.

Докато е част от Big Brother All Stars почива по-малката му дъщеря Деметра.

Дими научава трагичната вест в Къщата.

Златка Димитрова също набра популярност в шоуто, най-вече с комичните си знания.

Но и тя преживя лична трагедия. Докато е в Къщата през 2013 г. почива нейният баща - бургаският художник Димитър Димитров - Мутата.

 

Славата не понесе на Тризначките

Едни от най-атрактивните и същевременно глупави участници в шоуто са Тризначките Вяра, Надежда и Любов. Любов печели напреварата и награда от 200 000 лв. Трите блондинки бързо се превръщат в сензация и са чести гости на светски партита. Ниското им IQ не им пречи да станат звезди, а по някакво странно стечение на обстоятелствата решават да кандидатстват за "вишу". Студентската им авантюра очаквано завършва за трите с обща оценка 6. Следват семейни скандали за имоти и емигриране в Англия. За победителката Любов се знае, че е омъжена, докато Надежда и Вяра обикалят улиците на Лондон и спят в хостели, църкви и приюти.

От този сезон се появяват и други два култови образа - Пеньо и Пацо.

Вторият го играе мъжкар, но сюжетът в един момент го вкарва под чаршафите на нежния Пеньо.

След шоуто Пеньо се пробва на музикалната сцена с песента "Летя си с колата...", но кариерата му е толкова кратка, колкото са и гласовите му възможности.

От дивана в политиката

През 2015 г. в риалитито влиза варненецът Кирил Симеонов. Непознатият до този момент икономист завършва на второ място след победителката Никита Джонсън. Той обаче нахлу в политиката и стана депутат в три парламента от листата на Има такъв народ. По-късно обаче се отлюспи и обвини лидерът на формацията Слави Трифонов, че е предател на надежите на стотици хиляди българи.

Последното издание

Big Brother: Most Wanted 2018 е последното издание в родния ефир. Победител става рапърът Wosh MC, а в Къщата са още участниците от други издания на риалитито Джулиана Гани, Никита Джонсън, Станимир Гъмов, Златка Райкова, Благо "Джизъса" Георгиев, Албена Вулева, Стойко Сакалиев, Жени Калканджиева и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
Идеално, ще мога с кеф да гася телевизора в часовете, които го дават и да се радвам на по-смислените неща от живота
46
0
 
1
 
! Отговори
aa1820 преди 2 месеца
Няма такава простотия като това предаване. Не го гледайте
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Биг Брадър е като референдум едно и също всяка година.Само.че вече референдум звънят в Ловеч иси мислят че ядем доматите с коловете.Всичко е подбрано нова година нищо случайно няма
44
1
 
28
 
! Отговори
А преди 2 месеца
Забравили да напишат за Павел Чернев. Депутатът от Атака. И той си замина млад.
43
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това предаване с право е спряно от ефир. Що за пошлост е да вземеш болни хора и да изкарваш пари на техен гръб от сеир и то без пари? В чуждите версии е дори по-зле от тукашните. Много от участниците впоследствие се самоубиват. Продуцентите са за затвор.
42
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТАКА Е, ПАМЕЛА АНДЕРСЪН ДОЙДЕ ПОСТОЯ 30 МИНУТИ, РЕЧЕ ОТИВАМ ДА СПЯ ТЪМНИ БАЛКАНСКИ И НА СУТРИНТА СИ ЗАМИНА С ХОНОРАРА!!...
41
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Освен това за подобни шоута няма инфлация, колко са сега 200 хиляди 2004 година, ами над милион, а стани богат му е сгрешено името, в нормалните държави се казва кой иска да е милионер, та тук милион в евро (нали там влизаме) дали ще дадат или пак 100 хиляди които дори вече не стигат за премиум автомобил, да не говорим за апаратамент, богат, не смешен ***!
40
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези от Нова явно съвсем са се отчаяли от ниската гледаемост щом връщат тази глупост, по мои скорошни наблюдения прожектират основно реклами, между 30 и 50% от ефира, няма кой да ги гледа просто е абсурдно а и вече имат само 1-2 предавания които ги гледаме в тубата без реклами.
39
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Все видни *** в това безмозъчно шоу...
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Биг УЖАСТ...бррр..да се забрани
37
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това пък кой го гледа, такава пошлост, няма какво да видиш, а участниците са уникум. Брррр, само да го мерна и веднага превключвам.
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не видех никва прокоба. Всеки сам си е преценил...
35
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нова Чалгарска телевизия пак ще събира простафелите от цялата страна под един покрив.Толкова си могат.Това им нивото...Отвратително.Игнорирам.
34
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 32 Предаването показва тъмната страна и на известните ни личности. Няма забравя как Здравко от Ритон се нахвърли като пълен прооостак на Кичка Бодурова на масата на 3 уискита. А са били приятели Ритон и Кичка навремето. Жалъъъък!
33
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
do 30 Varg, най-голям рейтинг имаше преди 10 години Къртицата. А Биг брадър е от 20 години. Дойде Къртицата и смачка по рейтинг Брадъра Обаче много голям бюджет изискваше и го спряха Къртицата. само два сезона. След Къртицата се нареди Игри на волята и чак тогава може да говориш по рейтинг Биг Брадър. Иначе когато Майк Тайсън гостуваше в Биг Брадър за 3 дни, наистина Брадъра изби рибата. По един милион зрители на живо гледаха тогава предаването всяка вечер за тия 3 дни само от България.
32
0
 
47
 
! Отговори
ХИЧО преди 2 месеца
Парад на просстотията.Човек се шашва,колко са подсредствени нашите випове.Много пропаднали личности видяхме в тези менажерии,наречени шоута....
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"То е създадено в Нидерландия през 1999 г., като идеята стъпва на романа на Джордж Оруел "1984""-----------------И по традиция, само най-*** *** се подлагат доброволно на денонощно наблюдение и контрол.
30
38
 
7
 
! Отговори
Varg преди 2 месеца
Big Brother си остава най-гледаното шоу до ден днешен в българския ефир
29
1
 
38
 
! Отговори
госпожа Емилия преди 2 месеца
забравихте да споменете,че носът на Преслава също претърпя голяма трагедия след шоуто. Според мен, този формат трябва да се казва: TRASH BROTHER
28
4
 
25
 
! Отговори
Пацо от Гълъбово преди 2 месеца
"Пепи не е жена ли?!", си остава най-култовата реплика в историята на българския ефир.