Звезди скочиха срещу изкуствения интелект

Саботирало се творчеството
37
Звезди скочиха срещу изкуствения интелект
Били Айлиш е сред подписалите писмото. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кейти Пери, Били Айлиш, Джей Балвин и други се обявиха срещу "огромните" заплахи от изкуствения интелект, които "саботират творчеството".

Повече от 200 изпълнители, сред които Били Айлиш, Кейси Мъсгрейвс, Джей Балвин, Джа Рул, Джон Бон Джоуви, Джонас Брадърс, Кейти Пери, Миранда Ламбърт и други, се обявяват срещу заплахите, свързани с изкуствения интелект в музикалната индустрия, които "саботират творчеството".

В отворено писмо известни имена от музикалния бизнес призовават разработчиците на изкуствен интелект, технологичните компании, платформите и цифровите музикални услуги да "прекратят използването на изкуствен интелект за нарушаване и обезценяване на правата на хората на изкуството".

Изявлението на творците подчертава как изкуственият интелект е на път да промени творческите индустрии - и цялата икономика на САЩ - по фундаментални начини, които все още не са достатъчно добре разбрани, дори когато технологията се развива с бързи крачки и възможностите ѝ нарастват.

В писмото се изтъкват заплахите от ИИ, включително дълбоките фалшификати и клонирането на гласове, както и "безотговорните употреби на ИИ", като например използването на звука от ИИ за намаляване на авторските възнаграждения на артистите и използването на музикални произведения от разработчици на ИИ без разрешение за обучение и създаване на имитатори на ИИ.

"Вярваме, че когато се използва отговорно, ИИ има огромен потенциал за развитие на човешката креативност и по начин, който позволява разработването и развитието на нови и вълнуващи преживявания за музикалните фенове навсякъде", се казва в писмото.

"Трябва да се предпазим от хищническото използване на изкуствен интелект за кражба на гласове и образи на професионални артисти, за нарушаване на правата на творците и за унищожаване на музикалната екосистема", се казва в писмото.

Сред стотиците подписали писмото са автори на песни, известни личности и водещи развлекателни компании, сред които Били Портър, Камила Кабело, Чък Д, Дариус Рукър, Финеас, Imagine Dragons, Джей Балвин, Ja Rule, Джон Батист, Джулия Майкълс, Кейт Хъдсън, Ким Петрас, членовете на Mumford & Sons, Ники Минаж, Нора Джоунс, Pearl Jam, R.E.M., Сам Смит, Шерил Кроу, Смоуки Робинсън, Стиви Уондър, Зейн Малик и наследствата на Боб Марли и Франк Синатра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Звезди
Невиждана здравна криза в кралското семейство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Американ преди 3 седмици
Тия ритат срещу ръжена, както лудитите през 19 век, после записните студия заради магнетофоните, сега срещи изкуствения "интелект".....
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Призовават или не, отворените писма ще имат нулев ефект върху разработката на ИИ. Понеже нещото прави продукти достатъчно различни, че да не се определят като плагиатство да изискват заплащане за дето творбите им са били използвани за обучение няма да мине. Колкото няма да мине същото искане към всеки нов творец, щото видиш ли, тъсил вдъхновение от предишните.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е точно пък тия на никого няма да липсват ако бъдат заменени с изкуствен интелект, даже ще е много по-добре за хората.
33
4
 
1
 
! Отговори
Евала преди 3 седмици
Няма да има пари за семки и бомбонки, тези творци :)
32
2
 
3
 
! Отговори
Навитак преди 3 седмици
Вие първи започнахте с изкуствените фалоси, нека ви е сега!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всъщност последните години все по-трудно се намира смилена музика. Като погледнах списъка на "артистите".... ми 3-4ма си заслужава човек да слуша. Другите са просто чалгаджии от световната сцена! Така да се каже, ИИ може дори да подобри ситуацията с бъркочите, които наричат изкуство ;)
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истинските творци не се притесняват от ИИ. А тези които сега вдигат шум, така или иначе нямат никаква стойност.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 26 тош па и той
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В типичен бyлгapистански стил, тук се лее злоба с тонове.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ядосват се защото отчасти за прекрачване на авторски права с "колеги".Пример : Кейти Пери пее I kiss a girl (and i like'd it ) с AI могат да изпозват нейните вокали и да пуснат Тейлър Суифт или Бионсе Ноулс -Картър да "изпее "песента на Пери ,друг е въпроса разбира се че оригинала е направен от повтаряне на риф на Гари Глитър "Rock and Roll, Part 2". Повечето "звезди" да не реват че голяма част са фирмени растения industry plants (изкуствено създадени от компании банди и певци)
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За пореден път ни пробутаха под носа поредното "откритие" на рептилите от Давос, предназначчено за зануляване на човечеството. И който си мисли, че това са някакви фантасмагории, да вземе да отвори сайта на форума в Давос...всички тези идеологии и мантри са описани подробно....от премахването на частната собственост, през контролът над парите, та чак до ИИ. Те даже не го и крият. Всичко е достъпно и прозрачно, просто всеки сам да си прави изводите....
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С измислянето на фотоапарата и принтирането на снимки художниците по света не пострадаха. Стига да се прави нещо смислено и стойностно и музиката и филмите няма да пострадат от AI даже могат да се обвържат и да се направи нещо още по-добро. Но ако всичко, което бълвате продължава да е такава пум** ще го закъсате. Айде да поработите малко за милионите, които взимате а?
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Над 99% от филмовите продукции са пълен ***.... ИИ пише и сценарии за тях.... Т.е. и в бъдеще се предвижда да ни пробутват загубени филми, тук-там някоя бисерче ((
23
1
 
12
 
! Отговори
някой преди 3 седмици
Аууу какъв писък. Ми намалете авторското право на 5 години като е било едно време а не на 75 и забранявайте ИИ. Всеки кифльо и кифла иска с едно-две неща да се храни докато е жив. Абчността и мързела на т.нар. културтрегери край нямат.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ИИ е достатъчно примитивен, за да се страхува който и да от него. Сметай за какви "творци" става дума.
21
1
 
8
 
! Отговори
били и кейти са топ преди 3 седмици
а в бранша всеки захлебва с чуждия труд . преписва , копира , един вид краде . много се установяват в съда . чалгарията пресъздаде всичко от грътска, турска , македонска, сръбска хитови или песни за кръчми . Имаше си случаи на горанов, иванова, дето се съдиха . пиратстването на макарона, слави , си продължава и в днешно време . холограми има и на панаира . по готино ли е с холограма , робот , стар уърс , ами всеки се кефи .
20
0
 
23
 
! Отговори
Творец преди 3 седмици
Защо се оплакват колегите, та те вече съсипаха изкуството, те отдавна са продукт, който прави изделия от готови части, творчество при повечето от тях отдавна няма!!!
19
1
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Няма такова кино, дами и господа. Нещо вече случило ли се, няма връщане назад. Прочетете "Формулата на Лимфатер" на Станислав Лем, да разберат по-умните какво имам предвид. Колкото Средновековната Инквизиция успя да спре вещиците, като гореше червенокосите жени на клада и убиваше черните котки, колкото ръчния труд успя да спре Индустриалната революция, толкова и вие ще спрете използването на ИИ. И разбира се той ще се използва 80% за измами, фейкове и лесно вадене по всякакъв начин на пари
18
0
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 3 седмици
Може и Азис, може и Тони Стораро, не е задължително само Бетовен.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всяка сутрин слушам симфониите на Бетховен!

Спонсорирани публикации