Почина съпругата на режисьора Франсис Копола

Елинор Копола си отиде на 87 години
13 апр 2024 14:30, Александър Попов
4
Почина съпругата на режисьора Франсис Копола
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американската режисьорка Елинор Копола, съпруга на автора на култовата трилогия „Кръстникът“ Франсис Форд Копола, почина на 87-годишна възраст. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на семейството.

Отбелязва се, че тя е починала в петък в дома си в американския щат Калифорния. Причината за смъртта не е уточнена.

Елинор, която израства в Ориндж каунти, Калифорния, се запознава с Франсис, докато работи като асистент на художествения директор на режисьорския му дебют - продуцирания от Роджър Корман филм на ужасите „Деменция 13“ от 1963 г. В рамките на няколко месеца след запознанството си Елинор забременява и двойката се венчава в Лас Вегас през февруари 1963 г.

Първородният им син, Джан-Карло, бързо се превръща в постоянно присъствие във филмите на баща си, както и следващите им деца, Роман, роден през 1965 г., и София, родена през 1971 г.

Джан-Карло, който се вижда на заден план в много от филмите на баща си и започва да се занимава с фотография, умира на 22-годишна възраст при инцидент с лодка през 1986 г.

Роман режисира няколко собствени филма и редовно си сътрудничи с Уес Андерсън. Той е президент на филмовата компания на баща си, American Zoetrope, базирана в Сан Франциско.

София се превръща в един от най-прочутите режисьори на своето поколение като сценарист и режисьор на филми като „Изгубени в превода“ и „Присила“, който посвещава на майка си.

Елинор Копола е режисьор на документалния филм Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse от 1991 г. за снимките на филма на нейния съпруг Apocalypse Now през 1979 г.

Елинор публикува и книгата „Бележки: За създаването на филма „Апокалипсис сега“. Докато филмът се фокусира върху вълненията на снимачната площадка, книгата описва някои от вътрешните преживявания на Елинор, включително предизвикателствата на това да бъдеш омъжена за по-голяма от живота личност. Тя пише, че е била „жена, изолирана от моите приятели, моите дела и моите проекти“. Тя също така откровено обсъжда, че Франсис е имал извънбрачна връзка. Въпреки това те остават заедно като семейство да края на живота й.

През 2016 г., на 80-годишна възраст, Елинор дебютира като режисьор и сценарист в „Париж може да почака“, романтична комедия с Даян Лейн в главната роля. Първоначално Елинор си е поставила за цел да напише само сценария на „Париж може да почака“.

„Една сутрин на масата за закуска съпругът ми каза: „Ами ти трябва да го режисираш“. Бях напълно изненадана“, разказва Елинор и добавя: „Но аз си казах: „Ами, никога преди не съм писала сценарий и никога не съм режисирала, защо не?“ Бих казала „защо не“ на всичко“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Елинор Копола
Още от Звезди
Зендая за изгубеното детство и бунтарската й фаза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не ни вълнува. Дъщерята София е както посредствена актриса, така и посредствен режисьор. С нищо не блести освен че носи името Копола.
3
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
какво да каже човяк?..Освен "Покрай сухото гори и суровото"...Покрай таланта битува и посредствения..
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
К.авали умря и Копола умря - живуркали а с мотиката не са копали :)))
1
3
 
4
 
! Отговори
Фют преди 2 седмици
Една личност, която постави своя отпечатък в бъдещето на света. RIP....

Спонсорирани публикации