Камбаните бият, Христос Воскресе! Великден е

Премиер, министри и без президента на светата литургия
Обновена: 5 май 2024 10:04 | 5 май 2024 05:05, Петър Бойчев
40
Камбаните бият, Христос Воскресе! Великден е
Снимка: БГНЕС

Великден е! Празникът на празниците за православните християни! Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово – Пасха, която започна в 23:30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на Велика събота.

На богослужението присъстваха служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров и Емил Велинов – началник на отдела „Протокол“ в Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП). Президентът Румен Радев не дойде.

Великден е сред т. нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Исус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалена подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава „Христос Воскресе“. Червеният цвят символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото.

„Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение“, се казва в посланието на Светия синод, с което поздравяват по случай Великден всички вярващи у нас и в чужбина и пожелава на всички светла и изобилна пасхална радост и всяко добро от Господа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Общество
Църквата в навечерието на Възкресение: Светлината и животът тържествуват властно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Уважаеми духовници от БПЦ.Имам въпрос към вас,и то с много повишена трудност,а именно:Защо не издигнахте вярата си в Бога,като донесете от Божи гроб Благодатния огън?Вие,като първи посредници между Господа и обикновените хора,не трябва да се страхувате от каквито и да са несгоди и опасности,но направихте точно обратното-не посмяхте да докажете вярата си,и задълбочихте пропастта между себе си и людете,чиито пастири би трябвало да бъдете.Със здраве си носете ролексите.Амин.
28
0
 
0
 
! Отговори
1ъъ преди 1 седмица
Христос Воскресе!
27
1
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 1 седмица
''...всяка човешка смърт ме намалява,аз съм част от цялото човечество;затова недей да питаш за кого бие камбаната:камбаната бие за теб.'' Джон Дън (
26
4
 
3
 
! Отговори
Хайде стига вече с преди 1 седмица
тоя Великден!!!Ден,като ден!!!Не всички са вярващи,да ходят по църкви,палят свещи,казват молитви и всякакви други такива попски измислици!!!Не съм вярващ,не съм и атеист,но цялата тази лицемерна шумотевица ми идва в повече,като се започне от цените на агнешко,яйца,козунаци и салати,и стигне до среднощните маскаради и паради!!!Всеки носи в себе си и делника,и почивката,и празника,което е по-скоро състояние на духа и психиката,отколкото на показният фалш,двуличие и лицемерие!!!
25
2
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
Виликдьен мразник е гулям, фсички съ нътрисът в бокчуф храм... Къмбантити дрънчът, мЕриши нъ тамян, попъ зът ултаро е пиян :).
24
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
ТУК камбани не чух,но в полунощ затрещяха за 10 минути пиратки и думкаха ВЗРИВОВЕ...ТАКА ошашавените ЛИЦЕМЕРИ се "отчетоха" за Възкресението..
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Човеко - бог няма.Другото са еврейски измислици.Вярващите не са виновни,че така е устроена човешката психика,да си създава илюзии и божества от край време..
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е снимката с премиера е много сполучлива! Той беше най важния!!! Хахаха!
21
5
 
11
 
! Отговори
Лагрестин преди 1 седмица
Вечна слава на Божият Син,изкупил нашите грехове,победил смъртта и седнал отдясно на Своя Отец!Светъл Великден на всички обичащи и славещи Бога и Христа!Амин.
20
6
 
7
 
! Отговори
Гризел преди 1 седмица
Христос воскресе!Светъл Великден на всички братя в Христа,обичащи искрено Спасителя!Да са живи и здрави!
19
1
 
2
 
! Отговори
Днес е Великден преди 1 седмица
А ши б аните медии ни рекламират Иво Карамански и Антоанет ПеПе Бах ти подх у йни те м1рши харчещи парите на мутрите и на червенитеДС бо луц и които ви обраха .И сега се гаврят с вас на този светъл празник.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Алилуя попа л.апа 50 милиона попска субсидия :)))
17
2
 
3
 
! Отговори
До дедо преди 1 седмица
Иса също има важна роля и той отново ще дойде като спасител. В това вярват и християни и мюсюлмани! На Мохаммед е даден Корана ,затова се споменава повече ! В Корана няма нито една добавена дума ,в Библията половината е написана от хора.интересно ми е кой наистина се опита да навреди на Иса и защо точно на това разпване се набляга ....
16
3
 
2
 
! Отговори
Хашим Фашиста преди 1 седмица
Абе, поповете на какъв език четат литургии?Щото наще ходжи ни четат на арабски дето никой не разбира!
15
6
 
3
 
! Отговори
Осман преди 1 седмица
Аз вярвах в корана ходех по джамиите докато не прочетох Библията, и се отрекох от моята вяра сега съм християнин.
14
3
 
1
 
! Отговори
Дядо Кънчо преди 1 седмица
Искаш да кажеш иса ти си от тези саламите четох вашия коран от любопитство там се споменава иса бил пророк но не с важна роля Алах и Мухамед са описват като космонавти на Аполо 13 герои голяма работа са Батман и Робин .
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Иса никога не е разпнат на кръст! Как може пророк ,пратен от Господ да бъде така унижен от човешко същество!! Иса не е син божи ,нима Бог ще предпочете да има син вместо дъщеря ! Има и още тълкувания в Корана ,дори какво ще бъде като отново се завърне като спасител !
12
2
 
2
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
До IQ 3.14 осъзнаваш нали, че ако нямаше религия рака щеше да е излекуван?
11
5
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
в онкологията нема атеисти, и чувството за хумор е ограничено до минимум. той и задорнов беше спец по пиперливите коментари и после му ядоха житото, щот се е*ава, а не може да лети
10
4
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До Христо Христов лелче, украинците се отрекоха от еретическия календар на сръбския математик писан за рпц, и приеха тоя на вселенската патриаршия като всички нормални православни. къв ти е проблема?