На пияницата чашата му е виновна

Ниските и широки чаши често подвеждат дори опитни бармани
2 сеп 2010 15:54,
20
На пияницата чашата му е виновна
Снимка: Getty Images

Психолози от Оксфордския университет твърдят, че много хора препиват заради оптична илюзия, съобщи в. "Дейли мейл".
   
Когато човек използва ниски и широки чаши, е склонен да сипе с 88% повече алкохол, отколкото в тесни и високи чаши, установи екип, ръководен от проф. Чарлз Спенс.

Причина за това е вертикално-хоризонталната илюзия, при която се надценява дължината на вертикалната линия спрямо хоризонталната. Тя влияе върху сипваното количество дори и при опитни бармани.
   
Резултатите са особено важни за хората, които завършват вечерта с чаша алкохол у дома.

Ако се грижат за здравето си, е по-добре да предпочетат елегантните високи и тесни чаши за всички напитки – от концентратите до бирата. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
Пияницата едва ли обръща внимание на чашата...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ясно е, че до този извод учените са стигнали на чашка.Дори гимназистите знаят формулата за обем на цилиндър V = pi*r*r*h.Обема зависи правопропорционално на височината и квадратично от диаметъра и следователно нараства по-бързо с промяна на диаметъра.
18
0
 
2
 
! Отговори
АЙ НАЗДРАВЕ преди 13 години
МДАА,,ПРИБИРА СЕ СИНЧЕТО В КЪЩИ ПИЯН КАТО СМОК И ТАТИ МУ ВИКА ,ПИЙТЕ КОЛКОТО ВИ Е СЛАДКО БЕ СИНЕ МОЖЕ ЛИ ТАКА ДА СЕ НАПИВАШ, ОТКЪДЕ ТОЛКОВА ПАРИ БЕ ТАТИ МУ ОТВРЪЩАТ
17
3
 
2
 
! Отговори
ГЛУПОСТ преди 13 години
ТЪПОТИЯ АЗ ВИНАГИ СИ СИПВАМ СТОТАНА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЧАШАТА ДАЖЕ В ХАЛБА МОГА ДА СИПЯ ТОЧНО 100 ГРАМА ТО БИВА ТЪПОТИЯ А ЧАК ЗА ТОЛКОВА *** ЛИ НИ ИМАТЕ ЖУРНАЛИСТЧЕТАИ ПСИХОЛОЗИ ПСЕВДО
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да от самолета е ,а в ляво е Bob
15
0
 
3
 
! Отговори
муцка преди 13 години
този е от самолета SAS
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що за глупост.Аз пия докато се стигне до онова ниво на алкохол в кръвта ми, след което вече човек се налива. С една дума пийте докато ви е сладко. Може да е 500 грама ракия, но да ви е сладко. Примерно с 200 ракия аз само ще се раздразня. Ако има още 200 вече мозъкът е добре тялото също, душата в рая.Ако има още 100 грама в бутилката няма да ги изпия защото не са ми необходими за блаженството.Напротив- само могат да го развалят.
13
2
 
6
 
! Отговори
Hans Rus преди 13 години
Kакъв е този на снимката, бе прилича на травестит... Днес.бг, не можахте ли да сложите нещо по-приятно за окото...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде сега - психолози от Оксфордския университет, проучване в Сащ...БАН бабтисаха ли го ???
11
2
 
5
 
! Отговори
Хер Мамут преди 13 години
Язе само си подлагам устата под канелката на бъчонката и пущам. В тая връзка нощес пак се зашаматих. Пусто беллло винноооо!!
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз ракийката и водчицата предпочитам да ги пия от водни чаши - КПД-то им е по-голямо, сипваш си по 200-300 грама и няма нужда да посягаш към шишето през 15 минути като някой изпаднал алкохолик :)))))))))))
9
0
 
36
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
А българските практици са доказали, че ниските и широки чаши не могат да подведат никой, който е решил да изпие шише гроздова.
8
0
 
11
 
! Отговори
бай иван преди 13 години
че аз си пия направо от шишето
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това го знае всеки опитен пияч, а пияниците са такива.От това се опарват неопитните.Иначе, това наистина е така, може да се подведеш.Да го дадът това проучване на скандинавците и германците, че като ги гледам тук лятото, прави,криви,тесни,широки чаши - няма значение, от 1 голямо и са леш
6
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 13 години
НА ПИЯНИЦИТЕ ВСИЧКО ИМ ПРЕЧИ,НО НА НАС - ПИЯЧИТЕ - НИЩО!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Резултатите са особено важни за хората, които завършват вечерта с чаша алкохол у дома."Личи си, че изследването не е правено по нашите географски ширини и дължини. Че кой съвременен нашенец завършва вечерта с чаша алкохол? Тук капацитетите повеляват малка мярка от 0.7 литрова бутилка!
4
1
 
10
 
! Отговори
АНОнимен преди 13 години
...а на кривата ракета космоса...:)))
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
na pianizata vsi4ko i vsi4ki sa mu vinovni, samo ne toi samia tova - bez da sam psiholog!
2
5
 
14
 
! Отговори
... преди 13 години
"Резултатите са особено важни за хората, които завършват вечерта с чаша алкохол у дома. "Едва ли ниската чаша е проблема...Май е по-важно да се намери решение защо изобщо пият, вместо с каква чаша си завършвали вечерта.
1
13
 
21
 
! Отговори
ужасссссс!!!! преди 13 години
поредното абсолютно безсмислено и недоказуемо "прочуване". Тези психолози, вместо да се концентрират върху по-сериозни неща - например защо се самуобиват хората на работното си място или защо някои изкрейзват и почват да стрелят по колегите си с автомат, и да измислят как да се борят с това, са загубили сигурно години и са потрошили сума пари за да проучат защо се пие повече в ниски чаши?На кой му пука за това?Да бяха си загубили времето в пиене на бира по-добреЗащо публикувате такива "новини"?