От 8 часа в Македония работят само по 4 на ден

"Не може толку малку да не платат колку што малку работиме"
Обновена: 1 ное 2010 16:35 | 1 ное 2010 16:34, Елка Василева
36
От 8 часа в Македония работят само по 4 на ден
Снимка: БГНЕС

От 8 часа работно време македонските работници работят ефективно само 4, пише „Нова Македония“ в материал под заглавие „Не може толку малку да не платат колку што малку работиме“.

Какво правят през втората половина от работния ден, може само да се предполага.

Чужденците са стреснати от тези данни и част от тях върнали за преразглеждане решенията си за инвестиране в Македония. Някои пък поискали други преференции от държавата или общината, където ще инвестират, за да компенсират неработата на потенциалните работници.

Подобна е ефикасността и на сърбите и черногорците. Няколко часа по-ефективни са гърците и българите, които наистина работят по около 6 часа от работния си ден.

В западните развити страни числото е около и над седем. В Словения например изследванията показват, че на работниците там им „се губи“ само по един час, а през останалите седем те работят под пълна пара, пише вестникът.

Кой ще инвестира с такава работна сила, остава да видим. Лозунгът шефът не може да ми плати толкова малко, колкото малко мога да работя, правилно пресъздава общото отношение към работата, пише „Нова Македония“.

Ниските заплати, липсата на каквито и да са бонуси, честото удължаване на работното време, работа през уикенд и по празници – с това се защитават македонските работници, когато говорят на тази тема.

„Как мога да бъда ефективна, когато вместо 8 работя по 10 часа. Работим и в събота, и в неделя. Само два свободни дни имаме за целия месец при заплата от 8000 денара. Работи се и по празници, скришом, когато има спешни поръчки от чужд партньор. Случвало ми се е за 24 часа да работя две смени – първа и вечерта трета, а вие ме питате за ефективност, казва работничка от текстилна фирма в Скопие.

В ситуация, когато имаме над 300 000 безработни (над 30%), когато компаниите трудно могат да намерят и да задържат истинските работници, когато държавата е най-големият работодател, където все още се назначават работници, които и по няколко месеца си седят вкъщи, а получават заплата, е трудно да убедите другите, че си струва да се работи, пише изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
до 28 од 4457 преди 13 години
какво е това шчатка?ни Гугъл транслеит не помага!******майки, мащехи .. албанци ... ти бато изглежда си голям фен на турски семейно -битови драми от типа на Шехерезад или както вече беше??: ))))))))))))))
33
2
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Който плюе срещу майка си нищо хубаво не го чака
32
2
 
1
 
! Отговори
ghost преди 13 години
maketata sa novite pomaci na balgaria.ednite se prodadoha na turcite,drugite na sarbite-halal da sa im.nie predateli ne6em.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най после и нашите вестници започнаха както македонските или лошо или нищо.Крайно време беше! То какво ли и хубаво може да се пише за Македония!?
30
2
 
2
 
! Отговори
Ой, ай преди 13 години
Макетата и да се скъсат не могат да ни бият по неработене.
29
1
 
2
 
! Отговори
съгласен преди 13 години
ТУК ОТДАВНА Е ТАКА
28
2
 
6
 
! Отговори
Reалист преди 13 години
Остави ги тия 'античките', те стварно са много зле по история. Те не знаят историята отпреди 50 години, а приказват за неща отпреди 2500 г. За тях например, в България след цар Борис III, веднага е дошъл на власт Тодор Живков :D :D И то да оставим, че не знаят нищо за историята на близките държави (освен това, дето сърбите им го набиват), ами и своята си скорошна история не знаят! Надали някой от тях би могъл да каже нещо за Методи Андонов - Ченто, или за касапина сърбоман Лазар Колишевски.....
27
2
 
8
 
! Отговори
до 4457 преди 13 години
Ти си шчатка, баце. Промит мозък от сърбите. Жалко, е че не се държите за майка българия, а залитате по мащеха Сърбия. Албанците ще накажат тази ваша грешка.
26
4
 
1
 
! Отговори
4457 преди 13 години
и по тема религия не сме същите, аз съм шизматик. ;)моята църква е непризната от другите као демек православни и като таква (македонска) не бих заменил за никоя друга.
25
6
 
1
 
! Отговори
4457 преди 13 години
Аз не знам някой да отиде при вас, за да работи дори и да е вярно това, което казваш за заплатите.Бягат за паспорт до при вас и след това бягат по ЕС.Това, че 85% от тях никога не са чували за Левски, а 15% мислят, че е футболен клуб например е па друг много интересен феномен.
24
4
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 13 години
Средната заплата в България е малко по-висока от Македония. не случайно младите макета бягат към чайка България, ако не от патриотични, то поне от икономически подбуди.
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е поредното доказателство, че македонците са чисти българи!
22
13
 
6
 
! Отговори
Пирин преди 13 години
Половината персийска армия е била съставена от гърци, а за родния език на Александар има достатъчно доказателства,че не е гръцки а МАКЕДОНСКИ ! Докато на вашия измислен герой кубер родния език му е ТУРСКИ. Кой говори в Македония турски ? Турците ! *** сте и *** ще си останете с фалшификатите които измисляте.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"на мен лично щеше да ми е много кофти да съм във вашето положение и затова винаги подавам ръка"Кво кофти бе, сега на теб може много ти е яко да живееш с 500 лв заплата. Много сте прости и Българите и Македонците, ви казвам като неутрален набюдател. Единият 400 лв заплата, другуят по-силен бил взимал 500 лв. Това ти е магарето му вика на заека имаш голями уши. Ама това е важно повече от комшията имаш
20
5
 
2
 
! Отговори
4457 преди 13 години
Ах сега ме уништи мене неначитаниот и неукиот.Кубер и Климент напишани во ист контекст . : )))))))))) Ако не и двата ама едниот од нив сигурно се преврте во гробот.
19
1
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Не се заяждам,на мен лично щеше да ми е много кофти да съм във вашето положение и затова винаги подавам ръка, колкото и да ви е странно,но все пак сме християни :). П.п. добре че е била Охридската архиепископия (ликвидирана през 1767 ако незнаеш) за да поддържа българския дух и да противостои на ликвидирането на населението. Инак аз сигурно щях да говоря гръцки или турски, а ти албански (1830 има ферман,след който албанците става местни управители като мюсюлмани и слизат от планините).
18
2
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Ти на колко години си?:)Учил ли си някога как се прави статистика и как на теб ти плащат минимална заплата за пред статистиката и под масата останалите?Малко е трудно от 2009 да скочи с 80%, но ако смяташ няма лошо. Помниш ли кой е най-великия грък на всички времена?Ще ти подскажа-Ал.Македонски.Говорел е гръцки и не е трепал гърците,а персийците защото не са му братя.Кан Кубер е заселен в Солун и околностите-5век.От тогава по тези земи се говори български,а Климент и Наум ни учат и да пишем.
17
2
 
4
 
! Отговори
4457 преди 13 години
Данните ми са от Евростат за 2009 г.Ако признаваш че статистиката ви е яко изкривена дали това означава, че и други неща също са ви яко изкривени.Как македонския въпрос например ?
16
4
 
3
 
! Отговори
4457 преди 13 години
Данните ми са от Евростат за 2009 г.Ако признаваш че статистиката ви е яко изкривена дали това означава, че и други неща също са яко изкривени.Как македонския въпрос например ?
15
3
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Македония е неразделна част от триото - Мизия, Тракия и Македония, малкия. Ще учиш като порастнеш. Там живеят толкова македонци, колкото в Мизия мизийци и точно толкова колкото в Тракия - Траки. А това че им промиват мозъците е проблем, за който и майка България има вина в интерес на истината. "Македонски", знаеш ли как се казва главната в квартала? Казва се Кукуш. А знаеш ли историята на Кукуш? Как ще я знаеш, та ти незнаеш и къде се е намирал.