Защо да е лесно, като може да е трудно?

Бюрократичен абсурд подлуди родителите в Пловдив
30 юни 2010 14:06,
60
Защо да е лесно, като може да е трудно?
Снимка: Булфото

Бюрократичен абсурд изправи на нокти родителите в Пловдив. Майки и деца се редят на опашки в поликлиниките и плащат по 20 лева за безсмислени изследвания.

Причината – от 1 юли половината детски градини в града излизат във ваканция, защото персоналът има натрупани отпуски, а малчуганите ще ходят в дежурни детски заведения.

Без изследвания за салмонелоза, глисти и паразити обаче родителите не могат да ги преместят за лятото.

Наредба № 3 на община Пловдив изисква при постъпване на дете в детска градина да се представят резултати от задължителни изследвания за салмонелоза, глисти, чревни инфекции и паразити.

„Когато едно здраво дете се мести от една градина в друга е безсмислено да му се правят излишни изследвания”, коментира пред Dnes.bg д-р Стоил Стоилов, общопрактикуващ лекар от Пловдив.

Освен това родителите смятат, че въпросните изследвания се покриват от касата, но се оказва, че трябва да заплатят 20 лева. По тази причина родители вдигат скандали в лекарските кабинети.

Анелия Иванова от утре трябва да води сина си в друга детска градина, затова от сутринта е в поликлиниката. Майката не разбира защо трябва отново да плати за изследвания, които вече са направени преди няколко месеца.

„Парите ще ги прежаля, но вече 4 часа се редя на опашки пред различни кабинети с 4-годишния си син”, разказа Анелия.

В тази ситуация се разгаря и търговска война между пловдивските лекари. Някои от тях плащат 20-те лева за изследванията от джоба си, за да привлекат пациенти на свои колеги.

„Хората отиват при друг колега, който им прави изследванията без пари, и те директно стават негови пациенти”, разказва д-р Стоилов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
4
 
! Отговори
Az преди 13 години
Изследванията не са глупост, нито този закон 3 , но глупост е това, че трябва да се плащат тея 20 лв. за изследванията... Нека пак има изследвания, но безплатни!
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пк родителите го отнасят
58
0
 
2
 
! Отговори
! преди 13 години
Eeeeeeх, Българийоооо!
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Търговска война между лекарите"...Завалийките-сега ще трябва да се пререгистрират по новия търговски закон и да се преквалифицират като...търговци.Пак им усложниха живота на горките лекари...тц ...тц...тц
56
2
 
1
 
! Отговори
КМЕТ преди 13 години
До ИРеформа на администрацията не става със съкращения а с инвестиции в нови технологии - КОГАТО МОЖЕШ ДА СИ СВЪРШИШ РАБОТАТА С АДМИНИСТРАЦИЯТА ПО ИНТЕРНЕТ - ТОГАВА МОЖЕШ ДА СЪКРАТИШ ПЕРСОНАЛ - А СЕГА КАКВО НАПРАВИХА МИНИСТРИТЕ РЪКОВОДЕНИ ОТ БОКО - СЪКРАТИХА ХОРА И НАМАЛИХА РАЗХОДИТЕ С 20% - ДО КАКВО ДОВЕДЕ ДО НАПУСКАНЕ, ДО НЕПЛАТЕНИ ОТПУСКИ И ДО ЗАТЛАЧВАНЕ
55
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 13 години
е така става когато боко и сътрудници говорят и вършат нещо без да мислят (ама те си и не могат). сега и полиция и пожарна да си вземат отпуските, а пък и администрацията дето толкоз я мразите да си вземат отпуските и ..................... е тва е цялта държава да почива, за кво ни е да работим то всичко си е наред. Браво боко гордея се с теб (щтото и аз съм *** като теб, ама ти си ми светъл пример)
54
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нагла комунистическа сг..н! Но, докато има такива ***, които да им вярват и да гласуват за тях, ще е така!Вярвайте още ***, че комунист може да мисли за народа. Какъвто и да е бойко..мутра, ***...и пр. много по-добър е от тях.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А прабабите???Тях къде ги забравихме??ТЕ и така и така са на един акъл с децата...
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има деца - има проблем, няма деца - няма проблем... по същата логика:има държава - има проблем, няма държава - няма проблем...
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нямат баби, защото увеличиха пенсионната възраст и сега бабите трябва да работят, вместо да помагат на младитеа обратно - младите са безработнисбъркана държава!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"плащат по 20 лева за безсмислени изследвания. "е как ще са безсмислени? - да се представят резултати от задължителни изследвания за салмонелоза, ***, чревни инфекции и ***.я мислете като пишете!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има деца - има проблем, няма деца - няма проблем...
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пък в Добрич ги раждаме вече големи-да нямаме ядове с детски градини-направо на даскало...
47
0
 
3
 
! Отговори
тонито преди 13 години
Ама това не се случва само в Пловдив - в Пазарджик е същото.
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тез деца баби нямат ли??Или и те искат бележка за обезпаразитяване??
45
1
 
6
 
! Отговори
AMAN преди 13 години
Поредният бг УЖАС! Кабинетните гении такива идиотии раждат, за да получават незаслужените си заплати!!!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И таз Фидосова откамък вода вади.
43
0
 
8
 
! Отговори
JD преди 13 години
На децата изследванията трябва да са бесплатни. Что за лекар е този, твърди, че изследванията на малки деца за паразитни инфекции са безмислени? Такива изследвания трябва да се правят задължително, дори и по-често...
42
1
 
3
 
! Отговори
И преди 13 години
Което значи само едно - така и така обслужването е скапано, то по-добре да се съкрати и без това раздутия щат на разни административни кибици, поне пари да се пестят или да се разпределят на останалите, които ще вършат някаква работа.
41
0
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 13 години
Ако искаш от всеки Бюрократ бележка и му стане трудно тои отдавна го е измислил--- отваря още 1-2 кабинета зависи от зора , а щях да забравя и една БАНКА на етажа ,уж да ти е по лесно.... хи,хи ,хи