Още се спори: Пловдив или София да е столица на България?

След Съединението София започнала да се развива изкуствено
6 сеп 2010 09:00,
571
Още се спори: Пловдив или София да е столица на България?

Пловдив празнува 125 години от обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Огромна експозиция на вещи и документи от онова време са изложени в музея на Съединението.

В сградата, предназначена за Народно събрание на Източна Румелия, днес се помещава Историческият музей на Пловдив.

Изложбата „Равнис по капитаните” представя музейни реликви като оръжия, униформи, знамена и ордени на героите на Съединението.

Любопитен момент са вещите и униформата на княз Александър Първи. Изложени са сюртук, шинел, шашка и табакера. За първи път са показани оригинални фотографии и документи на офицери от различните родове войски.

„Съединението е едно от най-важните събития в новата ни история”, заяви пред Dnes.bg директорът на Историческия музей в Пловдив Стефан Шивачев.

Изложбата представя създаването на източнорумелийската милиция като част от българската национална войска. Ръководена от българските офицери начело с майор Данаил Николаев, румелийската войска има решаващ принос за обявяването на Съединението на България на 6 септември 1885 година в Пловдив и неговата военна защита по време на кратката, но победоносна Сръбско-българска война.

Според историка Стефан Шивачев, важни са уроците, които ни е дало Съединението.

„Пловдивският урок на Съединението е в това, че пловдивчани са решили да бъдат българи, а не столичани, защото знаем какви кариерни възможности дава една столица”, твърди историкът Шивачев.

Един от основните въпроси, по които се е спорило по онова време, е дали София е трябвало да става столица на България. Фактите сочат, че след като Пловдив отстъпва първото място на София, Градът под тепетата започва да изостава в икономическо отношение.

„Една година след Съединението в пресата и по улиците се чуват гласове: „Защо дадохме на шопите да са столичани, като Пловдив тръгна назад”, казва още Стефан Шивачев.

В първите години след Съединението София е започнала да се развива изкуствено, твърдят историците.

„Няма лошо в това, че днес София е столица на България, лошото е било преди 125 години, когато тя е започнала да се развива изкуствено и да нараства изкуствено за сметка на другите градове”, сподели още пред Dnes.bg  шефът на Историческия музей под тепетата.

„Днес Пловдив е град за живеене, а София е столица за правене на бизнес”, смята историкът.

Въпреки всичко най-важният урок от събитията около Съединението на България е голямото обединение на българския народ.

В центъра на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е издигнат паметник, под който вечерта на всеки 6 септември са кулминацията на тържествата по повод обединяването на българите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
549
0
 
1
 
! Отговори
развитието на софия преди 4 години
е за сметка на провинцията в цялата страна! Всичко се изнесе там по изкуствен път!
548
0
 
1
 
! Отговори
осъществимото преди 4 години
За да стане пловдив столица,, ще трябва цялата румелия да премине в турско
547
1
 
6
 
! Отговори
SISI преди 13 години
SAMO PLOVDIV!!!!!!!!!!!!!!
546
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
верно, глупава е темата, но не защото няма значение къде си се родил, а тъкмо защото има и на всеки му е ясно кое място е за предпочитане. да, раждането на някой човек в софия, тоест столицата, го прави по-културен, защото означава, че родителите му са живели културен столичен живот, а не са пасли овцете на село. това, разбира се, не значи, че на село не може да се роди нещо културно, а в столицата - некултурно, но като цяло това са изключетия, а не правило. казах.
545
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не по скоро Москва
544
1
 
1
 
! Отговори
FENOMEN преди 13 години
ИНТЕРЕСНО ЧЕ ИМА ХОРА КОИТО НЕ СМЯТАТ КАТО ТЕБ (ИМА ЕДИН КОЙТО Е ГЛАСУВАЛ ПРОТИВ) . ЯВНО Е ОТ "КУЛТУРНИТЕ ГРАЖДАНИ - СОФИЯНЦИТЕ"
543
1
 
5
 
! Отговори
пловдивчанка преди 13 години
Това - журналистите сте голяма работа! Никой никъде не спори коя да ни е столицата!Само създавате изкуствено напрежение между пловдивчани и столичани,които нямат нищо едни против други!Всички сме българи и да се държим като такива! Нито пък пловдивчани искат Пловдив да е столица!Всичко е журналистическа измислица,защото няма за какво да пишат и всичко си изсмукват от пръстите!
542
0
 
0
 
! Отговори
Gele - do GOGO преди 13 години
BRAVO GOGO , MNOGO SI PRAV......
541
2
 
3
 
! Отговори
Gele преди 13 години
STOLICA - VELIKO TARNOVO........ TOVA E...... STIGA S TAJA SOFIA - ZAPRILI4ALA E NA SODOM I GOMOR...BA,SI RAZVRATNIJA MRASEN GRAD......
540
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко Мара втасала............Имате ли представа колко ще струва едно преместване на институциите в друг град, пък бил и Пловдив.
539
1
 
1
 
! Отговори
Илиян преди 13 години
Или Истамбул.......
538
0
 
9
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
ТАКА КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА ИМА ВЕРЕЯТНОСТ СТОЛИЦАТА НА БГ ДА Е ВАШИНТОН
537
0
 
3
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
ТАКА КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА ИМА ВЕРЕЯТНОСТ СТОЛИЦАТА НА БГ ДА Е ВАШИНТОН
536
0
 
4
 
! Отговори
toi преди 13 години
;GORDEIA SE 4E SAM BALGARI, - SRAMUVAM SE 4E SAM SE RODIL VAV TOVA ANTINAZIONALNO I PRODAZNO POKOLENIE......I BOG DA PAZI BALGARIIA DOKATO TOVA POKOLENIE SI ;OTIDE;....
535
2
 
2
 
! Отговори
toi преди 13 години
....-RAZDELAI I VLADEI ; - NAD 500 KOMENTARA STE IZPISA LI PO DOLO,BALGARI ? SRAM MI E DA GI PRO4ETA...DA DELIM NEDELIMOTO.....TE !!! -DOSTATA4NO NI RAZDELIAHA....PRESTANETE !!! -OBEDINENIE NAM NI TRIABVA...-DRUGOTO SI IMAME VAV IZLIWAK...!
534
4
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
Gjauriii,prestanete da sporite za gluposti i se stegnete v krusta.V cela Bulgaria se zabeljazva upaduk.
533
1
 
16
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Хайде стига, София и Пловдив винаги са били гръбнакът на България. А пък разтоянието между двата града е час с кола. Шопите и Майните са винаги заедно на купон при едните или другите. Проектира се и свръх бърза железопътна връзка с която ще се пътува 45 минути между двата града. Тогава едва ли ще има разлика кой къде живее или работи.
532
2
 
6
 
! Отговори
deshu преди 13 години
da stane stolica Silistra!!
531
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЗ СЪМ ЗА ПЛОВДИВ
530
8
 
1
 
! Отговори
... преди 13 години
За да не се спори повече ето компромисен вариант. Бургас.