Трайков: Договорът за "Белене" е каша

Нищо страшно нямало да стане, ако не построим централата
Обновена: 29 ное 2010 14:55 | 29 ное 2010 10:10,
193
Трайков: Договорът за "Белене" е каша
Снимка: БГНЕС

“Договорът за АЕЦ "Белене" е една каша. В него няма записана ясна цифра за неустойките, които България трябва да плати. Те ще зависят от пропуснатите ползи“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„В момента по АЕЦ "Белене" имаме споразумения и серия от анекси, но основни неща не са договорени“, уточни министърът пред Нова телевизия.

И България, и Русия имат интерес при предстоящите разговори интересите им да се срещнат, смята Трайков.

Той отказа да коментира тактиката на преговорите, но посочи, че и двете страни имат претенции към финансовия модел.

Затова БЕХ е наела авторитетна банка, която да направи нов критичен преглед на финансовия модел. Това ще струва на България само няколко милиона, заяви министър Трайков.

Той отбеляза, че резките изказвания и от двете страни по АЕЦ "Белене" са част от тактиката на преговорите.

Няма нужда да работим по нещо, което може да ощети данъкоплатците, категоричен е министър Трайков.

Той е убеден, че ако решим да спрем строежа на "Белене" днес, няма да имаме никакви проблеми, защото имаме и други възможности.

„Но ако в един по-напреднал етап решим да направим това, когато тези възможности вече не са налице по някаква причина, тогава ще бъде проблем. Във всеки един момент възможностите са различни", обясни министърът.
 

Изявлението на Трайков беше по повод твърденията на "Росатом" от миналата седмица, че строителството на АЕЦ "Белене" ще струва не по-малко от 6,4 млрд. евро, или 64% оскъпяване спрямо цената, с която е спечелен договорът за централата в края на 2006 г.

Руската компания поиска да влезе като акционер минимум с блокиращ пакет в централата, с 30-40%, и отново заплаши с неустойки при спиране на проекта.

Още по темата

 

"Искам "Набуко" да тръгне възможно най-скоро, защото решава и двата ни основни проблема – с трасето и източника на газ, докато "Южен поток" – само един – с трасето", каза още Трайков.

Той е категоричен, че "Набуко" е по-пазарно ориентираният от двата проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайков не ми се виждаш глупав мъж, ако държиш да имаш политическо бъдеще е най-добре да се откажеш от този пост. Иначе ще те направят на ***
158
0
 
1
 
! Отговори
SILANCE преди 13 години
до 185 - Драги,цялата ти компетентност личи от начина,по който си написал/а ду-мичката гаЗЗЗЗЗЗ!
157
1
 
0
 
! Отговори
Трайка преди 13 години
Трайката е натресен в EVN от НДСВ - част от сделката. Колко ли е източило НДСВ-то от държавните дялове - не се знае. Според мен този е много по-закъсал от Цонев, но е още във власста - а в България те съдят само ако паднеш от власт.И от EVN щяха да са по-добре без такива "кашоци" като Трайката, ама си мислят, че България е все мутри...
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Произвежданата от АЕЦ електроенергия първите години е най скъпа, тъй като себестойността се изплаща средно 20 г., Козлодуй в момента произвежда електроенергия с ниска цена, тъй като сумата за изграждането му е изплатена сега цената е за профилактикат, поддръжка и горивото. Цената за построяването на АЕЦ включва оборудването и лихвите по кредита, сумата за инфраструктура и защитата от нападения включително по въздух, това са основните фактори, които ще влияят на бъдещата цена на енергията от АЕЦ
155
1
 
3
 
! Отговори
Xelian преди 13 години
184 - На какво базираш коментара си като дори финансовият министър не знае колко ще струва тока от Белене понеже това е пряко зависимо от цената за която ще бъде построен?
154
4
 
1
 
! Отговори
Xelian преди 13 години
173... Цяла Европа зима гас от Русия... И освен ако не си открил метод за телепортация не виждам как ще стане номера с гаста от Америка. Направо се дразня като гледам колко некомпетентни хора се изказват тука само и само за да плюят по ГЕРБ... Аз от цялата статия виждам, че хората се опитват да не сключват сделка неизгодна за България... Аман от политиканство...
153
3
 
1
 
! Отговори
сп преди 13 години
добре, че не го построиха досега, че щеше да видиш едни сметки за ток два пъти по високи от сегашните. Токът от белене ще струва поне 60 евро /мгвч, а на свободния ЕВРОПЕЙСКИ пазар- 45 евро.На кого ще го продавате - сигурно на марсианците. Стига емоции - русия над всичко, помислете за децата и внуците си.
152
3
 
1
 
! Отговори
Кр.Капанов преди 13 години
Ало,Трайков,ела да ти оправя перуката!
151
5
 
6
 
! Отговори
кашавар преди 13 години
Каша му е в главата и на Трайчо. Егати буламачите ни сервират всеки ден. Като че ли някой насила го е сложил на поста. Като е заел поста министър, да е знаел, че носи отговорност за всичко в министерството и да се справя, а да не плаче всеки ден, че не можел да разбере за какво става дума. Ту Р Петков го излъгал, ту Бойко не му казал всичко, ту му се виждало каша работата, дето трябва да я върши. Не е имало по- неподготвени министри. Зам министрите забременяха от зор.
150
7
 
3
 
! Отговори
РУСКИ БОКЛУЦИ преди 13 години
"КАША"БИЛ ДОГОВОРА. МИ ТИ ОТ БОЛШЕВИКИТЕ КВО ЧАКАШ.И КАТО ЯНАПРАВАТ ЗАПАДА ЩЕ Я СПРАТ ОТНОВО ЩОТО НИКОЙ НЕ ИСКА РУСНАЦИТЕ И НИЩО РУСКО В ЕВРОПА
149
2
 
4
 
! Отговори
za 176 преди 13 години
Не са 20 а ''само'' 13 милиарда лева без подстанциите и водното стопанство, защото това се изгражда допълнително, демек още поне 2 милиарда .......та дотук, ако не ни мине котка път само 15 милиарда.............ако се върне Доги на власт междувременно ни чака Цанков камък 2 , милиардите ги умножете по 3.14.............а пък 10 % на 15 милиарда са ''само'' 1.5 милиарда комисиони............ех какъв партиотизъм буди таз Белене ! Къде си Алеко, да видиш че нищо не се е променило :((
148
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайчо, пак си бил при Уорлик... Папагал!
147
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАША е в ГЕРБ, и то голяма!
146
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Затова БЕХ е наела авторитетна банка, която да направи нов критичен преглед на финансовия модел. Това ще струва на България само няколко милиона...Няколко милиона само.... И после другите са виновни и корупция няма...Да ви пикая на гербериското самочуствие...
145
1
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Тебе те хапят кучетата...какви 20 милиарда бе ненормалник???
144
3
 
4
 
! Отговори
ddd преди 13 години
в главата ти е каша .хайде спрете се да говорите глупости . щом толкова се правиш на мъж покажи в интернет този договор .май само си говориш глупости но ти не си виновен .друг ти поръчва музиката а ти само се правиш на играч .лоша ти е музиката пък и ти неставаш .лошото в цялата тази история е че ние сме глупаците и ви търпим още .не виждате ли че за нищо неставате водите ни към гибел .такова управление не е имало от турско време пишман станахме от герб ***
143
5
 
5
 
! Отговори
ТОВА Е ГЛУПОСТ.... преди 13 години
...ДА СЕ ДАВАТ ,ТОЛКОВА ПАРИ ЗА НОВА АЕЦ...КАТО МОЖЕМ ДА РАЗШИРИМ И ОБНОВИМ, АЕЦ-КОЗЛОДУЙ!ПРОСТО ,ДОБАВЯМЕ НОВИ БЛОКОВЕ И...... ЛИКВИДИРАМЕ СТАРИТЕ!ПОРЪЧАНАТА ТЕХНИКА, ВЕЧЕ....НАПРАВО ЩЕ ВЛЕЗЕ В НОВИТЕ БЛОКОВЕ!БЪРЗО И ЕВТИНО......КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА???!БЕЛЕНЕ, ЩЕ СТРУВА ,НЕ ПО-МАЛКО ОТ 20-млрд.лв.!КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ТИЯ ПАРИ ,КАТО ИКОНОМИКАТА Е РУХНАЛА И НЕЕФЕКТИВНА?!ПОДПИШЕ ЛИ ДОГОВОРА--БОРИСОВ СИ СЛАГА ГЛАВАТА ВЪВ ФИНАНСОВА ТОРБА!ДЕФИЦИТА НА СТРАНАТА----ЩЕ ЛИТНЕ ДО НЕБЕТО!!!!
142
5
 
3
 
! Отговори
идея преди 13 години
Стига с тази Руска зависимост-газ от Америка-АЕЦ-Белене-американска-вива!
141
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да работи и продава скъп ток......на нас разбира се. Mощностите ни са 30 % ненатоварени в пик........за какъв *** са ви нови и ужасно скъпи ?!?!
140
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кремиковци и изобщо големите соц. динозаври са строени с оглед на военно-стратегическите реалности - да са на завет от турско-гръцкия фронт. От тая гледна точка имат смисъл. Иначе е тотално губещо предприятие. Ако трябваше да се спазват правилата на икономиката, трябваше да го построят близо до пристанище - да може да си внася руда и въглища и да се изнася стомана.