Русия: Няма на всяка цена да строим "Белене"

Към днешна дата стойността на централата е 6,7 млрд. евро
Обновена: 26 ное 2010 10:08 | 26 ное 2010 10:07,
113
Русия: Няма на всяка цена да строим "Белене"
Снимка: БГНЕС

Русия няма да строи АЕЦ "Белене" на всяка цена, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко.

Според него, ако фиксираната окончателна цена бъде под 6 милиарда и 400 милиона евро, проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него.

Изчислена към днешна дата, стойността на централата е 6,7 млрд. евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта.

"Макар и с нежелание, от "Росатом" се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на държавната корпорация, цитиран от БНР.

"Още веднъж пресметнахме всички възможности, защото ситуацията около "Белене" е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6,4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва, ще се откажем от проекта, ще го направим", изтъкна Кириенко.

Ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата, ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване.

По думите му първият бетон може да бъде излят още през септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

"Проектът е изгоден и за двете страни", категоричен беше шефът на "Росатом", като посочи, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години.

Сергей Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ "Белене", като очаква то да бъде между 30 и 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
1
 
! Отговори
МНОГО ВАЖНО..... преди 13 години
ВТОРА ,АЕЦ----НЕ Е КОЙ-ЗНАЕ КАКЪВ КЕЛЕПИР......ВЕЧЕ СМЕ 2-млрд.,...ВЪТРЕ ОТ ДУПКАТА НА СТАНИШЕВ!ДОКАТО СЕ ПРАВИ ,ЩЕ СТАНАТ 20 -млрд.,....С ГАРАНЦИЯ!ТО, И СЕГА НЯМА ПАРИ-----ТОГАВА ПЪК ,.......ХИЧ!!!!!!!!!!!!!!!КОЙТО, ПОДПИСВА----ПОГРЕБВА БЪЛГАРИЯ!
90
2
 
6
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Най-накрая и на руснаците им писна от нас!Ще строим няма да строим,ще има инвеститор,няма инвеститор,ще каним Сърбия,ще каним Македония,Косово,Сирия и не знам кои още балкански шмекери!Това вече е несериозно от наша страна!Руснаците си сключиха многомилиарден договор с Турция,а ние като ощипани моми не знаем какво искаме!Само едно искам да запитам седесарите ако Белене се строеше от "Уестингнаус" или "Канду" с тяхната стара технология какво щяхте да пишете!Хайде отговорете!
89
1
 
2
 
! Отговори
статистиката преди 13 години
Скоро в България няма да има българи, така че... млък, никой не ви пита. :))
88
3
 
1
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Само да ти напомня, че 10 години по 5% не прави 50%... малко повече е.Ясно е, че трябва да си гледаме интереса, но да търсим по-евтин изпълнител (от руснаците) за обект от такава критична важност за живота на хората и икономиката за десетки години напред... струва ми се малоумно.
87
5
 
2
 
! Отговори
Do Misha преди 13 години
Oi Misha, Misha...kakoi rekord! Deviatai mesetc, vasmoi abort ;)...kak dela tovarish? Vodka yest?
86
0
 
1
 
! Отговори
MI преди 13 години
HUBU...KO DA PRAIM SIA? KU STETI, VSE STE SE NAMERI KOI DA IA POSTROI
85
1
 
1
 
! Отговори
стг преди 13 години
абе човек , нали това казвам и аз че е малоумно да строиш централа дето не ти трябва , за да изнасяш ток не е ясно на кого
84
5
 
11
 
! Отговори
Миша преди 13 години
България- 53-тият американки щат и 28-ият европейски(т.е. на Франция и Германия)! Да ни е честито! Докато за руснаците сме най-близкият народ след украинци и беларуси и никога не са оставяли в беда,американците и западно европейците, дори не знаят кои сме ние! Турция не ми харесва и не одобрявам членството й в ЕС,но ми допада,когато обидена от високомерието на Брюксел се заиграва с близките й народи от Близкия изток. Така си повдига акциите пред ЕС, а ние имаме Русия, която постоянно отблъскваме
83
5
 
4
 
! Отговори
бакал преди 13 години
За съжаление не си прав. Путинска Русия е много по-близо - почва от Позитано 20 и Дондуков 2
82
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
путинска-русия е империя на злото и трябва да сме щастливи че ни делят хиляди километри суша и вода
81
2
 
6
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Така ли!? Брей какво високо мнение имаш за самия себе си! Да, за себе си, защото според изследването на IGENEA българите от мъжки пол имат 38% славянски гени- R1a! Така че ние и руснаците сме свързани и когато обиждаш тях, обиждаш и себе си! За сравнение сърбите имат само 14-18% такива гени!
80
4
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Истината, истината и пак иститната Ако искаме просперитет Трябва ни евтина, зелена ядрена енергия и то МногоПреди 10 г. цената на Белене беше 4 милиарда евро При годишна инфлация от 5% днес тези пари са 6 милиарда Какво ви очудва, проблем е само, че Бойко се опитва да я качи с 500 милиона за Рушвета му, пардон, за консултантскиЗа ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само АЕЦ Белене със себестойност на тока от 3.5 стотинки (която призна дори сребролюбеца Касчиев) не стига, а проблама Енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Необходимо е просто днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Либерализиран пазар и разделяне чрез ЗЗК, участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Какво ще се случи...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.Но1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите и "загубите" им.3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо шестте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като законово не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., струваща 72 стотинки за киловат, а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността Беленския ток ще е 3.5 ст., на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а кюмурджииския ток е 6-9 ст6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество... и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чудесно
78
3
 
3
 
! Отговори
милена преди 13 години
Ами така е...след като като тъмната сянка ала Дарт Вейдър на Уролик не слиза от гърба на Борисов...
77
7
 
4
 
! Отговори
АТИЛА преди 13 години
Руските *** ще се откажат какво друго да направят.Строежа на атомни централи е Привилегия и Достояние на Хората не за ЖИВОТНИТЕПодчовешките Руски Славянски *** по добре да започват строежа на Плитки и Масови гробове че ако си мислят че отново ще ги оставим да замърсят Българската земя с недъгавите си телища жестоко се лъжат.Вън Руските Терористи и Окупатори от Българските земи на Дунав, Волга и Кавказ за да не стане Камчия Българския Беслан.КАЗАХ !!!
76
0
 
1
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Гръмни се в ***!Така е най-добре!
75
1
 
1
 
! Отговори
обективен преди 13 години
Аха, противопоставят се! И къде по-точно? По ЖП прелезите ли? Тези КУКУ-ЕКО активисти никой не ги слуша! Те навсякъде са една маргинална групировка! Меркел заяви на родните си еко активисти, че се държат безотговорно и трябва да им се иска съдебна отговорност за това, че спираха превоза на ядреното гориво от Франция за Германия!
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хората ще кажат:...щом и РБ които са големи приятели на Путин се отказват от новия аец значи има сериозна причина...
73
1
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Къри,Такива глупости не си позволява да говори дори отявления сребролюбец Касчиев...!!!
72
0
 
0
 
! Отговори
бакал преди 13 години
Чак толкова няма да е - прогнозната крайна цена, на която Белене ще продава, ще е около 120 лв./мегават през 2016 година. По-натам - повече :)