Моловете замръзнаха. В строеж са 550 хил. кв. м площи

Общата площ на работещите търговски центрове е над 420 хил. кв. м
19 юли 2010 16:00, Красимир Ангелов
43
Моловете замръзнаха. В строеж са 550 хил. кв. м площи
Снимка: БГНЕС
Голям остава броят на търговските центрове, които са замразени или спрени поради сериозни затруднения в отдаването на площите или липса на финансиране, съобщават консултанти в сектора на бизнес имотите.
 
В момента на територията на страната има замразени над 552 хил. кв. м търговски площи в шопинг центрове в различен етап на строеж, сочи доклад на GVA Sollers Solutions за първото шестмесечие на 2010 г.

Към момента в големите областни градове в процес на изграждане са почти 418 хил. кв. м търговски площи в молове. Според инвеститорските намерения около 75% се предвижда да бъдат завършени и въведени в експлоатация до края на 2010 г., а останалите – през първата половина на 2011 г.

През първото полугодие в страната бяха въведени в експлоатация пет нови търговски центъра. С това общата площ на функциониращите молове у нас надхвърли 420 хил. кв. м спрямо над 233 хил. кв. м в края на 2009 г.

От друга консултантска компания – Colliers International, отчетоха преди дни, че нетните отдаваеми площи достигат 452 хил. кв. м.

Към юни тази година показателят “търговски площи в молове на 1000 души население” у нас достига 102 кв. м в сравнение с 52 кв. м в края на 2009 г. Общо 203 хил. кв. м от площите в моловете в момента са в София, а други 96 хил. кв. – във Варна.

Нестабилната икономическа ситуация се отрази и върху площите на главните търговски улици. Голяма част от тях сменят своите наематели, но има и такива, които остават дълго време незаети, въпреки че някои от собствениците регулират наемните нива и предлагат гъвкави условия с цел по-бързото и по-дългосрочното отдаване на обектите си. Процентът на незаетост при тях през периода варира от 5 до 10%.

Търсене

Търсенето на търговски площи в молове през изминалия период остава на значително по-ниско ниво от предходни години. В резултат на повишеното предлагане привличането на наематели става все по-трудно, особено за проекти с неатрактивни местоположение и микс от наематели.

Най-привлекателни за наемане остават помещения на главни булеварди и на техни пресечки. Основен фактор при наемането на едно помещение все още е цената. Най-търсени през периода са малки обекти с площ 40 до 100 кв. м. Основните изисквания към тях са ниска цена, локация, човекопоток, размер на витрината, търговци в близост и състояние на помещението.

Цени

Продажните цени на търговските площи на главните търговски улици и булеварди в големите градове са се понижили средно с почти 13%, а наемните – с над 16%. Измененията са на годишна база при офертни цени.

Продължава тенденцията на предоговаряне на наемните нива на някои от помещенията.

Наемните стойности на търговските площи в търговските центрове през периода също бележат значително понижение. При предоговаряне на нивата пониженията са в размер до 30%, докато за период от 1 година офертните стойности са намалели с 25%, а в някои случаи дори до 50%.

Прогнози за второто полугодие

От компанията прогнозират повишаване на процента на незаетост на търговските площи. Според консултантите най-потърпевши ще бъдат търговските центрове с неатрактивно местоположение и микс, лошо управление и липса на гъвкавост при договаряне на наемните условия. Освен при моловете процентът на незаетост ще се увеличи и на търговските обекти извън главните улици.

До края на тази година се очаква активността в сегмента да е много слаба. Наемателите (с изключение на хипермаркетите) ще продължат да са предпазливи в експанзията си.

Още икономически анализи

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
26г преди 13 години
Само не разбирам кой е прецакания? Щото чуждите инвеститори знаят къде да си наливат парите! Всички отрасли в момета са в тежко положение, но собствениците на МОЛОВЕ едва ли са се прецакали. България е с добро географско положение (това се учи в 5-ти клас) и е в ЕС! Търговията е поцъфтявала и пак ще е така! Като си подобрим ифраструктурата и потока на стоки и хора ще нарастне! Прецакани са обикновенните хорица, че като няма производство, няма и квалифицирана работна ръка, няма и по-сгодни заплат
40
1
 
1
 
! Отговори
26 г преди 13 години
Така си е, нашите "Бизнесмени" не се стремят да произвеждат, да се усъвършенстват, да произвеждат качествени продукти (печалбата им се свежда макс. до 10%). Те са свикнали да ГРАБЯТ, ДА ЛЪЖАТ, ДА МАЖАТ, ДА ЕКСПЛОАТИРАТ - търси се не печалба, а ДАЛАВЕРА - за една година - милионери! Няма лошо да има МОЛОВЕ (търговия, работни места - но за продавачки и чистачки)! А България има потенцял за много повече, но уви! *** и беден народ много по-лесно се маниполира!
39
1
 
13
 
! Отговори
456 преди 13 години
Доказа се че Българската простотия и Българският идиотизъм нямат граници.И на запад се краде и там има далавера но всеки гледа да инвестира откраднатото в производство , хората имат работа и никой не го е грижа.Докато нашите мутри тук влагат всичко в хотели , молове , коли и *** с което доказват че не са никакви бизнесмени а чиста проба *** ,*** *** свикнали да живеят само от престъпност.Затова и държавата ни е на тоя хал, защото големите капитали се управляват от *** и ***.
38
1
 
5
 
! Отговори
:) преди 13 години
За мен МОЛ-овете са начин за пране на пари и той се изчерпа ,защото прекалиха. Каквото изпрали- изпрали, сега ще търсят други начини.Иначе прототията яко ни е налегнала. *** абсолютно същия като на Илиянци ,но с тройно по -висока цена ама нали в МОЛ-а е купен... После ревем ,че нямаме пари. Нещо като приказката за жабата дето видяла ,че подковават вола и дигнала и тя краче...
37
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 13 години
то алчността сама прецака себе си, факт е, но е жалко за пропуснатите възможности и за пропилените навятъра пари. един разумен инвеститор щеше да направи нещо, което да печели пари, което да дава работни места, да се хранят от дейността много хора, а сега какво? Едно НИЩО, ГОЛЯМО НИЩО! Имаше шанс тия пари да се инвестират като парници покрай големите ТЕЦ-ове, хиляди мегавати топлина се изхвърля във въздуха. ако това беше станало, Холандия ряпа има да яде с техните лалета и зеленчукопроизводство
36
1
 
5
 
! Отговори
Авесалом преди 13 години
То биваше алчност и простотия с тези молове, че най накрая всичко ще си дойде на мястото. Готино е, когато алчноста се прецака сама себе си.
35
1
 
6
 
! Отговори
Авесалом преди 13 години
То биваше простотия с тези молове, обаче лакомията и алчноста ще изяде на някого главата.
34
2
 
1
 
! Отговори
Питанчо преди 13 години
а после се оказа, че в кварталния магазин същите за 5 лв, ама нямаше намаление!
33
4
 
0
 
! Отговори
Питанчо преди 13 години
Извинявай, сигурно ти си постоянно там?Друго си е на село - просторно и без навалица и блъскане :)
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-лошото в цялата работа е,че тези мастодонти трудно се събарят с багери..Ще има доста работа,ако докарат нещата дотам.
31
1
 
13
 
! Отговори
Жо преди 13 години
ТОВА Е КРАЯТ на този тип строителство. Пазарът се пресити. Преди моловете, беше модерно да правиш хотел на морето. Сега там имаме 8 до 10 пъти повече хотели от необходимото. Преди хотелите по морето, строителните фирми се надпреварваха да строят жилищни сгради с многобройни магазини и офис-помещения в приземните им етажи. Сега те стоят празни.
30
1
 
8
 
! Отговори
ма,то има начин! преди 13 години
да садят дръвчета,да строят чешми,тоалетни,пейки,кошчета,да изхранват бедните.....да настане равнопоставеност,СПРАВЕДЛИВОСТ,ЖИВОТ ЗА ВСИЧКИ!ЩАСТИЕ ЗА ВСИЧКИ!!!и НИКАКВИ ГМО
29
1
 
11
 
! Отговори
и не само... преди 13 години
.......детски площадки,а ДЪРВЕТА,МНОГО ДРЪВЧЕТА ТРЯБВА,ЗА ДА НИ ИМА НАС,ЗА ДА СМЕ ЖИВИ,ЗА ДА ОЦЕЛЕЕМ!!!и чешми,пейки,кошчета,тоалетни(чисти и безплатни)безопасни,стерилни,здравословни
28
1
 
4
 
! Отговори
Що е то до Dan преди 13 години
Прав си за марките, друг е въпросът, че моделите, които сега вървят, можеш да си ги купиш за 30, 50 долара от подобен магазин в държава с далеч по висок стандарт. Тук - високи наеми, високи надценки за да си избият наемите, затова няма да има и български стоки, т.е средния потребител не им е грижа, още по малко семейството. Исках да кажа друго, в един друг не Бг-МОЛ ходя за да прекарам някой следобед с децата и те подивяват от игри, ако искам им купувам нещо на много поносима цена и се прибирам.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
моловете и без това служат само за да се разхождат селяните в тях(защото те не пазаруват,а само се бутат)
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам как така стоежите на моловете са замръзнали ?! Нали другаря СтаниШеф каза, че криза у нас няма и нямало да има ? :)
25
3
 
1
 
! Отговори
Оффф преди 13 години
Към 20. На тоя пък Лъчезар Иванов му виновен. И какво общо има българското производство с МОЛ-овете? Да сте видяли български стоки в тия магазини? ТЕ са създадени по мутринско-мафиотските представи за бързо забогатяване, така и излъгаха чужди фирми да им ги купят, представяха "проучване", как разходите се връщали за по малко от 10 години. Прав е "Що е то" никой там не е мислел в някаква перспектива, те ги правят, сънувайки парите които летят в джобовете им. Перспектива и България - хахаха
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моловете замръзнаха. Да дойдат багерите.
23
3
 
19
 
! Отговори
Dan до Що е то? преди 13 години
Не съм съгласен за скъпите марки, в Европа а и в Щатите предполагам не е по-различно примерно Nike е масова марка в смисъл не е скъпа, носи се от обикновенни хора бачкатори, негроците в метрото на улицата в парка! Скъпите марки са далече все още от България! Просто стандарта ни е ужасяващо нисък, на фона на неразумно завишените цени!
22
3
 
0
 
! Отговори
ДО 19 преди 13 години
Това което го написах е така, ако искаш провери информацията, казвам самата истина, значи съвсем отговорно мога да кажа че сега новите Молове Сердика и The Mall голяма част от продуктите им идват от Истанбул, но цените им са приблизително нормални малко са ги завешили но, е по добре от другите магазини в София и поне са качествени нещата! Незнам по нататък как ще се развият нещата в тия 2 мола, може дори още да смъкнат цените на дрехите и на всички продукти! Зависи от тях но са добре за сега!