Страховете на управляващите излизат на улицата

Лекари, полицаи, пенсионери са в готовност за ефективни действия
5 окт 2010 10:46,
156
Страховете на управляващите излизат на улицата
Снимка: БГНЕС

Рокади на ключови постове във властта, оставки, назначения, подготовка за национални протести... Това са част от знаковите събития, които разтърсиха здравната и социалната сфера и станаха повод за горещи обществени и политически дебати в началото на октомври.

Само след броени дни, на 7 октомври, синдикатите организират национален протест срещу реформата в пенсионно-осигурителната система, а точно седмица по-късно, за 15 октомври, е обявен националният протест на лекарското съсловие, като бунт срещу здравната политика на правителството.

Опозицията, в лицето на "Коалиция за България" и ДПС, побърза да се възползва от болезнените за обществото теми и поиска вот на недоверие на правителството заради липсата на адекватни предложения за промени в здравната политика и пенсионната система.

От своя страна управляващите започнаха поредица от действия, които бяха изтълкувани като опит за потушаване на напрежението сред обществото. Или по-скоро като защитен механизъм срещу евентуален успех на внесения вот на недоверие към кабинета.

Всичко започна с оставката на здравния министър

Вече бившият министър на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова подаде оставка миналата сряда след скандалното предложение за доплащане на лечението в болниците от страна на пациентите. Оказа се, че нейното ведомство не е съгласувало решението си с политическото ръководство на ГЕРБ. Това беше формалният повод да бъде освободена с мотив „несправяне със служебните задължения и породилото се напрежение при осъществяване на реформите“.

Самата Борисова заемаше министерския пост едва шест месеца, през които така и не показа воля за справяне с българското болно здравеопазване и затова отстраняването й не се възприе драматично.

Изненадващото назначение на „вътрешен човек“

Още на следващия ден премиерът номинира за поста здравен министър д-р Стефан Константинов, който е заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) и има тясна връзка с лекарските среди.

Новото назначение веднага предизвика остри реакции от различни политически сили. Според опозицията изборът на Константинов не е случаен, а е „хитър”, като с това се цели да се „смекчат“ настроенията в лекарските среди и да се омаловажат аргументите за готвения протест в болничната сфера.

Според опозицията тази номинация е само смяна на лица във властта и няма да промени здравната политика на кабинета, където е основният проблем. От БСП обявиха, че няма да подкрепят тази кандидатура за министър на здравеопазването с мотива, че за реални реформи са необходими структурни, а не персонални промени.

Спешната финансова инжекция не закъсня

Веднага след приетата оставка финансовият министър Симеон Дянков побърза да „намери“ пари за затъналите в дългове болници и обяви, че Министерството на финансите отпуска допълнителни 65 млн. лв. за лечебните заведения.

Така само за няколко дни Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започна да разпраща по клоновете си средствата, като един вид вливане на свеж ресурс и „успокояване“ на системата. Според изчисленията на болниците обаче са необходими 125 млн. лв., с които лечебните заведения трябва да покрият вече направените си разходи и тези допълнителни средства няма да помогнат.

Прочетете целия анализ тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Оф тея трапезни революционери не им ли писна туй юе напрайм онуй ще напрайм то това да не са гърците наште само говорят и като видят фуражка се насиратдори и други фуражки
151
1
 
2
 
! Отговори
капо преди 13 години
Според мен всичко това е еврейски заговор...спомняте ли си когато премиера беше в Израел? Бедите започнаха горе-долу тогава...Бяха му дали една кипа (еврейска шапчица) и той позираше с нея. Всъщност тя е била напоена с отровен химикал, причиняващ малоумие, който се е просмукал през кожата на главата и е поразил мозъка.Резултатът е ясен - като се върна почна да бръщолеви за намаляване на ДДС с по половин % на всеки 6 месеца...
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интервю пред 24 часа от 13.08.2009Бойко БорисовЦитат Казал съм да дадат цифрата. Аз ще отида в някоя българска банка и ще им кажа, ако нямаме пари, колкото струват всичките, вземам кредит и пращам да се лекуват хората. Държавата трябва да е солидарна, а не като предишния кабинет да праща на море 3000-4000 от 2 милиона пенсионери.
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който не излезе на улицата на протест, ГЕРб със сигурност ще го изхвърлят на улицата, с тази тяхна политика...
148
1
 
8
 
! Отговори
501 преди 13 години
Като ви чета коментарите виждам,че мярката на правителството - 100 милиона за подслушване срещу 90 млн. за култура вече дава нужния ефект :)Айде Цецо Бънди президент,Шкумбата вице :)))
147
0
 
4
 
! Отговори
Lehr преди 13 години
При тази изцяло сбъркана финансова политика, ако остане същия министър на финансите... Герберите мислеха, че и на национално ниво ще се краде така лесно, както в Софийската община, която стана клоака за всякакъв политически ***, винаги готов за далавери. А сега за да се отърве най-сетне София от този *** - догодина - трябва да страда цялата страна.Не искаме американо-еврейско *** за финансов министър. Вън!
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахаха и кво после 1 ден протести от правителст вото ще се съберат и ще развалят " Седянката "тоя филм сме го гледали просто си спомних как учителите стачкуваха и стана така ,че те са едва ли не вредителите на демокрацията :)
145
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доста време мина от гласуването на този закон.Синдикати ли?Тук в България?Абсурд!Никога не ги е имало и като гледам няма и да ги има щом за 20 години не се появиха истински синдикати.През 1989 започна формирането им като стачките бяха организирани насила.На никой тогава не му се стачкуваше щото още хората обикновенните де имаха пари,а и взимаха добри заплати спрямо тогавашните цени.Днес когато трябва да се стачкува се прави с месеци закъснение и то след като се разберат с властта.Нагласено е пак
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
//////
143
2
 
5
 
! Отговори
Гербушко ;) преди 13 години
Не защитавам Батман но от написаното е явно че иронизира действията на Боко и компания......Или пък е от ултра крайните му последователи, който само си мечтаят да се върне КОМУНИЗМА, и МВР да бие всеки който има различно мнение !!!!Според мен коментарите са му по скоро провокативни.
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пък аз си мислех, че "полицаЙте са бюджетни служители....
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми като те е шубе от Батман, що го защитаваш???? Качулки, палки, заплахи...според мен не е редно тук да се пишат такива неща, нищо, че има свобода на словото.
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-добре изчезни от вас и право в гората си направи землянка. Седиш там 2-3 месеца докато падне ГЕРБ.
139
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във властта трябва да влизат бедни хора, а не богати. На бедния лесно можеш да видиш имотното състояние преди и после. Берлускони е жив пример, че най голямата грешка е богати да управляват. Те са лигльовци и супер нагли, нямат никакви морални задръжки и никакво съчувствие към другия. Брутални, надменни и горди. Такива хора няма да изкарат страната, те я забиват защото се грижат само за себе си и не виждат по далеч от носа си.
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Махай я тая тя само кокали, няма къде с ръка да пипнеш.
137
2
 
7
 
! Отговори
Гербушко преди 13 години
Ха ха ха спирам със нета КРАЙ :) Особено със коментарите за ГЕРБ .... Вадя чифтето от килера и се барикадирам само Батман да не пратят че чифтето е едноцевка и бавно се зарежда а той е голям бързак от единия край на България до другия ходи за два часа и между другото намира време да открие я магистрала я детска площадка :)))))
136
0
 
5
 
! Отговори
до 135 преди 13 години
Абе той вече е под леглото в килера, ти за входна врата го съветваш....
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе много скъпа тарифата, 1 милиард за да си отваря краката пред Боко.....
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич заключвай добре вратата и на никой да не отваряш, ако ще и господ да е!
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А аз ако ти пратя ония санитари с белите манти от Карлуково, какво ще стане, а?????