Рискове от прегряване на китайската икономика

Преките чуждестранни инвестиции ускоряват темповете си на ръст
Обновена: 17 фев 2011 09:34 | 17 фев 2011 09:31,
19
Рискове от прегряване на китайската икономика
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преките чуждестранни инвестиции в Китай ускориха темповете си на ръст през януари, след като през миналата година стойността им достигна рекордно високи нива.

Това увеличава рисковете от прегряване на бързо растящата китайска икономика и ще затрудни усилията на правителството в Пекин да овладее високата инфлация във втората по големина икономика в света, пише Bloomberg.

Потокът на преките чуждестранни инвестиции се увеличава с 23,4% на годишна база до 10 млрд. щатски долара през януари, по данни на Министерството на търговията на Китай.

Това се оказа над прогнозирания от анализатори ръст. През декември чуждите инвестиции се увеличиха със 17,4% на годишна база.

Паричните потоци, които наводняват китайската икономика, са с източник не само чуждите инвестиции, но и големия търговски излишък и растящото банково кредитиране. Това може да принуди правителството да прибегне до нови увеличения на лихвените проценти и да позволи по-бързо поскъпване на китайския юан.

Инфлацията в страната се засили до 4,9% на годишна база през януари и остава за четвърти пореден месеца над тавана на правителството за тази година от 4 на сто.

Големият приток на чуждестранни инвестиции ще затрудни още усилията на правителството за намаляване на излишната ликвидност в икономиката и удържането на инфлацията, според анализатори.

Повишаването на доходите на населението и търсенето на луксозни стоки ще продължават да привличат преки чуждестранни инвестиции в Китай през тази година, след като притокът им се увеличи до рекордните 105,7 млрд. долара през 2010 г.

Най-големият производител на луксозни стоки в света LVMH очаква продажбите на часовници и бижута да се увеличат с най-бързи темпове на пазара в Китай през тази година. За тази цел от компанията ще увеличат бюджета си за маркетинг и дистрибуция в страната.

Броят на лицата в Китай с лично богатство от 10 млн. юана нарасна с 6,1% миналата година до 875 хил. души, според годишния доклад на Wealth Hurun. Домакинствата в Китай укриват до 9,3 трлн. юана (1,4 трлн. долара) доходи, според едно проучване на Credit Suisse AG, което бе публикувано от Фондацията за реформа в Китай през август миналата година.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
sveti преди 13 години
Oh,ubihte me s tezi komentari...mnogo smeshno...tuk sa se sabrali nai-golemite shegadjii.............
16
0
 
3
 
! Отговори
Ю2 преди 13 години
Когато китайците през 80те години на миналия век заговориха за " Отворена икономика" бащите на сегашните бе се пари (БСП , като Сергей Станишев например) ги подиграваха, иронизирваха, обиждаха, че хората решиха да си реформират икономиката от затворена планова в отворена пазарна и сега са 2 икономика в света, а тогава бяха никаде, кадето сме ние, предвождани от партията любима БКП.
15
2
 
2
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Китайците плюскат все повече и това води до нарастване цените на храната в света!Тея ще завладеят света.Първо ще започнат със Сибир!
14
2
 
4
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 13Една стока струва толкова за колкото се продава.На каква друга база да павят изчисленията ако не на цената на произведената продукция?Ако бяха по-скъпи китайските стоки дали щаха да бъдат конкурентноспособни?
13
1
 
3
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 13: Добре де, хора, защо коментирате неща, които не разбирате?Какви са тия произволни бълнувания? Или наистина си вярваш на простотиите?
12
4
 
4
 
! Отговори
Продукт. статистика преди 13 години
Китай от одавана е първа икономическа сила, но западните статистици прилагат един коварен трик в изчисленията и класациите. Като производител на брой промишлени стоки Китай произвежда толкоз колкото САЩ, Англия, Франция, Испания и Италия. Номерът се състои в това, че изчисленията се правят на цената на хипер евтините в доларово изражение китайски стоки.
11
1
 
2
 
! Отговори
бам-бам преди 13 години
Остави го, той ще е няой финансов стожер, завършил УНСС, също както любимият ни министър Трайчо Трайков :)
10
1
 
3
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Финансисте, ти сериозно ли не си срещал понятието "прегряваща икономика"? FT или Bloomberg не ги ли следиш?Преди около месец имаше статия във FT точно на тема прегряващата икономмика на Китай...
9
0
 
7
 
! Отговори
Калин преди 13 години
проблема на Китай са китайците тази маса трябва да се изхраннва комунистическите *** говорят за икономика на производството/ възможно най примитивната/но как ще се конкурират как ще са ефективни в нея ? Кога изобщо са били..Китай по много обективни причини отбелязва ръст в редица показатели и трябва да си *** на Ен - та за а не виждаш обективноста в това Катай винаги . в хилядолетната си история е разполагал с неограничен ресурси природни, човешки. *** да си гледат Северната КУРЕЯ
8
1
 
17
 
! Отговори
ico преди 13 години
Итам балона ще се спука скоро
7
1
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 13 години
ЯПОНИЯ ДА НЕ БИ ДА Е БИЛА ДО СЕГА ПЪРВА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА БЕ *** ГАНЬООЛЕЕЕЕЕЕ ДНЕС БГ...СПРЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ЗА ТАЯ СТАТИЯ ЗАЩОТО МИ ПИСНА ОТ ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ КАТО ГАНЬОВСИЧКО РАЗБИРА ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ КОМПЕТЕНТЕН
6
21
 
4
 
! Отговори
$ преди 13 години
ДНЕС БГ ! Ако не знаете ,Китай вече изпревари Япония и е първа икономическа сила!
5
10
 
4
 
! Отговори
ДО 4 преди 13 години
АБЕ ***,КАКВО РАЗБИРАШ ТИ ОТ ФИНАНСИ БЕ ТЪПАКОБОСНОВИ СА ***,АЗ СЪМ СЕ ОБОСНОВИЛ,ОБОСНОВИ СА И ТИ ДА ТЕ ВИДИМ ЩО За разбирач си
4
5
 
8
 
! Отговори
inatut преди 13 години
Явно и правилните хора не са те обучавали...То затова и се чете допълнително, не само учебничетата на маркс..
3
2
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
И аз имам китайски...маратонки.Сигурно те са прегрели...тяхната икономика,защото много обичам да...бягам с тях.
2
3
 
17
 
! Отговори
някой преди 13 години
Ами,явно не си се обучавал на правилното място:)
1
20
 
8
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 13 години
СТРАННО,,,,ЗА 8 ГОДИНИ ОБУЧЕНИЕ ЗА ПРЪВ ПЪТ ЧУВАМ ТЕРМИНА: ''ПРЕГРЯВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА''ТА ТОВА Е ПОВОД ЗА РАДОСТ И НАМАЛЯВАНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА И ПОДОБРЯВАНЕ НА ЖИВОТА НА СТАНДАРТ НА ВСИЧКИ НИВА

Спонсорирани публикации