Камините – романтиката, която носи болести

Димът може да предизвика рак и сърдечносъдови заболявания
7 фев 2011 17:28,
20
Камините – романтиката, която носи болести
Снимка: Булфото

Димът от модерните напоследък камини с дърва може да предизвика рак и сърдечносъдови заболявания, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на датско изследване.

При горенето на дървата в пушека се получават невидими частици. Той е с подобен ефект при вдишване като изгорелите автомобилни газове и индустриалното замърсяване.

Камините стават все по-популярни, защото цените на газта и електричеството се увеличават, а и ги описват като по-екологични. Изследване на учени от университета на Копенхаген обаче показа, че те могат да са "тих убиец", защото малките частици от дима лесно се вдишват и достигат най-дълбоко в белите дробове.

Предишни изследвания установиха връзка между фините прахови частици от автомобилните газове и предприятията, които използват въглища, и увеличаването на случаите на сърдечносъдови заболявания, астма, бронхит, рак и други здравословни проблеми.

Опасността от дима от горящите дърва може да е не по-малко сериозна, предупреди проф. Стефен Лофт от университета на Копенхаген.

"Частиците от дима от горящо дърво несъмнено могат да предизвикат смъртоносно сърдечно или белодробно заболяване – каза той. – Човешките клетки, изложени на тези частици, претърпяват значително увреждане на ДНК и мутации. Това е сравнимо с ефектите от фините прахови частици в автомобилните газове.

Увреждането на ДНК може да предизвика рак. Проф. Стефен Лофт и колегите му са сравнили въздуха от центъра на холандско село с много камини на дърва с въздуха от съседен район, където почти няма камини. Те също са анализирали и фините прахови частици в пушека от горящо дърво. Резултатите от изследването с човешки клетки в лаборатория показват, че въздухът, където са горели дърва, причинява повече клетъчни и ДНК увреждания.

За камините трябва да се използват само сухи дърва, нарязани на малки парчета. Към камината трябва да има и поток от чист въздух, за да са по-малко изпусканите фини прахови частици.

През декември миналата година германски учени също обявиха, че камините са опасни за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пяука!
21
0
 
2
 
! Отговори
тра ла ла преди 10 години
Моята бабка от с. Ореховица затова достигна 83 години, защото се топли цял живот на дърва и ***!Оня ден като отиван да я видя влизам а вътре смърди на дърва, коминя :) се запушил и вътре мъгла!Викам Бабооо къде си? А тя пъаука от кревата :) Лежи и не мърда.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не всички камини са екологични, но има и такива.Има ги вече и в България.Те са с двойно изгаряне.Ако някой се интересува може да прочете в kaminiclam.blog.bg
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До: JulianВ това, че статията е поръчкова мисля че никой тук не би се усъмнил. Повече от очеваден е поръчковия и произход. И повече от очевадни са заинтересованите от тази статия физически и юридически лица.Няма нужда да ги цитираме - ние всички си ги знаем кои са, нали?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
как им завиждам аз на тези,дето жиеят на село !!!!!!!!! топлят се с прости дръвца,печката бумка,те пият просто домашно винце,цвърти им проста домашна мръвка...ееееееееех,спомени...спомени..... ...вече и на село са модерни - с климатици, с пълни мрежи бройлери от града, с алкохол менте...
17
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
Да ми прощават много тия учени ама ... живял съм на село, знам как миришат горящите дърва и как - изпаренията от автомобилни горива!Едните нямат нищо общо с другите!Виж, за въглищата въпросът не стои така както с дървата. Дървата винаги са за предпочитане. Единственият им недостатък обаче е че изгарят по-бързо от въглищата.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
явно "учените" на 21 век днес се развихриха. Едновременно "откриха", че шоколадът е най-полезната храна, че астрологията и черната магия са науки и тази глупост. А от 1000 000 години човешките видове са ползвали огъня. Ние имаме вроден имунитет срещу дима, но не и срещу новите замърсители. Неслучайно ракът настъпва именно днес
15
0
 
2
 
! Отговори
емос преди 13 години
Вергиле по голяма глупост едва ли можеше да напишеш.Някога чувал ли си за КПД или за разходни норми?За един сезон за 330 кв.м.харча 35-40 кубика дърва.Говоря за нова къща с всички изолации и други подобни екстри и 60киловатов котел Де Дитрих.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека поразсъждаваме. От един милион години човек живее сред дим на изгорели дърва. Той има имунитет срещу въздействието им. А едва от няколко десетки до няколко стотин години го опушват другите замърсители. Тогава какво излиза - че ракът се предизвиква в десетки пъти по-лесно от новите замърсители. Но явно науката много напредва в 21 век, щом като за един ден сме облъчени едновременно от тази и две други глупости, че астрологията е наука и че шоколадът е най-полезната храна. Зомбирането продължа
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Парното си е най-добро, но не всеки може да си го позволи.Нашите баби и дядовци цял живот са се отоплявали на дърва.Много по-малко от тях са умирали от рак.Но за разлика от нас са се хранели с чиста храна, а не с химикали.Дишали са чист вуздух, а де смес от изгорели автомобилни газове и химикали, изпарени пт промишлено производство.
12
0
 
12
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
"Колегата"Стефан Лофт от Копенхаген има право,но защо не ни казва,че една цигара на ден пълни дробовете колкото неправилно конструирана и димяща камина за цял месец,а?На вилата си имам една стоманена печица тип ретро за 200 лева със стъклена вратичка с огнеупорни тухлички и 7-8 метра бурии=7 киловата,та тази красота на ден ми гори 20 кила дърва,спирам и въздуха отвсякъде и само си тлее,отоплява 70 квадрата на "тихи обороти",подам ли и малко бъздух всички се събличаме по къси *** и потник
11
0
 
9
 
! Отговори
бау преди 13 години
ДО 10 МОЙТО Е КАМИНА С ВОДНА РИЗА И РАДИАТОРИ
10
0
 
9
 
! Отговори
вергил преди 13 години
До БауИ аз съм на село пък се топля с локално парно. Гори колкото една печка и отоплява два етажа.
9
1
 
10
 
! Отговори
бау преди 13 години
а може ли да ми обясните с какво да се топля на село ?АМИ МОЖЕ БИ С ПАРНО ИЛИ КЛИМАТИК?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гари Мур е умрял от кокамина.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Продавам камина, малко употребявана.
6
2
 
33
 
! Отговори
Julian преди 13 години
***, поръчкова статия......А тези умни тикви, които са направили изследването ще ми обяснят ли как баба ми и дядо ми умряха почти столетници, след като се топлиха цял живот на дърва и въглища?!?Как тези хорица по родопите живеещи просто и непознаващи ни климатик, ни парно, ни електрическа печка, как тези хора доживяват преклонна възраст, цял живот на дърва.Що не направят едно изследване за електомагнитното облъчване на климатиците, или за смъртоносно инфарктните сметки на топлофикация?
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те затова дядовци и баби в селата, с огнище в кухнята живеят до сто години. Истината е другаде, господа случайни професорчета.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Премахнете си камините, ще се разболеете!!!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредната поръчкова глупост!То вече кое ли не е поръчково!?